supervoćke

foto: Pepper Atelier

Koliko pazite na svoje zdravlje? Koliko redovno idete na preglede? Kada ste zadnji put bile na pregledu dojki? Jeste li se naručile na pregled? Rak dojke se ne događa drugima. Događa se nama. A odgovornost za zdravlje je naša odgovornost. Nema isprike. Naruči se!

Sonja: Na pregledu dojki bila sam prvi put s kakvih 19 godina. Sjećam se osjećaja straha. Iako sam tada jako malo znala što bi se moglo dogoditi ako nalazi budu loši. Na pregledu dojki bila sam tada. S 28 godina sam rodila Luku, dojila 2 godine, zatim sam ostala trudna sa Šimunom, dojila godinu dana i do tada sam sama sebi tolerirala činjenicu da nisam išla na pregled. Stalno je ta misao u glavi, najčešće kada legnem u krevet. I zaspem. I zaboravim, jer dvoje djece, posao, kućanstvo i sve ostale brige. Odavno sam zaboravila na sebe.

Dok sam dojila Šimuna, imala sam užasne probleme s dojkama i s bradavicama. Ragade, gnoj, upale koje nikako nisu prestajale. Išla sam na pregled i tada se prvi put spomenuo pojam raka. Protrnula sam. Sve je na kraju prošlo dobro, dijagnoza je bila akutni dermatitis koji sam morala sanirati kortikosteroidima i prestati dojiti. Od trenutka kada se sve posložilo i vratilo u normalu, opet sam zaboravila na sebe i na svoje zdravlje.

Upravo zato sam odlučila zajedno sa drugim ženama napraviti promjenu i vikati iz sveg glasa da moramo paziti na sebe, zbog sebe i zbog naše djece. Imamo vremena za otići na kavu ili frizeru. Ovo je toliko važnije da ne smijemo pronalaziti opravdanja. Radi se o našem životu.

 

MartinaKoliko često se pregledavam? Tu i tamo. Iskreno, svjesna sam da bi samopregledu trebala pridavati puno više pažnje i to je nešto na čemu trebam poraditi. Koliko pazim na zdravlje? Dosta. U prehrani se trudim jesti zdravo i sezonsko, puno povrća i voća, kupovati domaću hranu, piti dovoljno tekućine svaki dan. Volim vježbati i bitno mi je da se svaki dan krećem bar na neki način (bilo to vježbanje, trčanje ili samo hodanje).

Zdrav život mi je jako bitan jer što mu više pažnje pridajem bolje se osjećam, tako da se svojim primjerom trudim takav način života prenijeti i na svoje dijete. Mislim da bi svi mi mogli malo više paziti na vlastito zdravlje i ne zanemarivati važnost prevencije bolesti. Kada sam zadnji put bila na ultrazvuku dojki?

Na ultrazvuk dojki idem jednom svake godine. Obzirom da u mojoj obitelji ima slučajeva raka dojki, ne zanemarujem ovakve preglede. Krenula sam sa ultrazvučnim pregledima sa 20 godina i od tada redovito jednom godišnje odem na uzv dojki.

Tena: Već 7 godina se pokušavam naručiti na ultrazvuk dojke, ali isto tako sam već 7 godina ili trudna ili dojim. Loš izgovor, znam. Vjerojatno kao i većina mama, na prvo mjesto stavljam sve ostale, a onda sebe. Upravo zbog svih njih, a i zbog sebe, ovaj mjesec neću tražiti izliku. Naručiti ću se za ultrazvuk.

Tina: Moram biti iskrena i napisat da sam redovno išla na sistematski pregled svake dvije godine i jednom godišnje na ginekološki pregled sve dok nisam postala mama. Svjesna sam da zbog nastalih povećanih obaveza nije nikakav izgovor o mom nemaru oko zdravlja i samom činjenicom da sam mama trebam još više sebi biti bitnija i brinut se o svom zdravlju. Na pregledu dojki sam bila prije 4 godine. Prvi sljedeći pregled zakazujem čim prestane moja priča zvana “dojenje”.

Došlo je vrijeme promjena u mojoj glavi i vjerujem da ću ovu jako veliku pogrešku ubrzo ispraviti i znati postaviti prioritete.

Ana: Što se tiče pregleda, dijagnoza i razbolijevanja za sebe mogu reći da sam POLU savjesna osoba. Dok sam za druge zaista odgovorna i zabrinuta, te na svaku sitnicu skačem kao Blanka Vlašić preko prepreka, za sebe se brinem kao vlada za građane prilikom ponovnog rezanja troškova u proračunu. S Papijeve (latino muž za one koji me ne znaju) strane, u obitelji se već dvije generacije pojavljuje rak dojke koji je na sreću zbog redovitih pregleda otkriven na vrijeme. Upravo to me osvijestilo i opalilo po čelu ko’ pršut Keruma u raznim slikama na internetu.

Shvatila sam da mi je to dovoljan alarm da svoje curke osvještavam o toj temi od malih nogu, te da se napokon i za sebe brinem, zbrinem i zabrinem više nego li to činim inače. Iako sam dosad samu sebe besramno uvjeravala u mladost i genetiku, zaključila sam da apsolutno nikad, ali nikad nismo premlade i (pre)zabrinute za prvu mamografiju.

 

Zato žene drage, pregledavajmo se redovito i na vrijeme jer nikad ne znaš jesi li baš ti prva generacija te gadne bolesti u svojoj obitelji!

Ana: Inače zaista pazim na to da redovito obavljam kontrole, no pregled dojki zaista nisam nikad napravila. Upravo zbog toga mi je drago sto sam se uključila u ovaj hvalevrijedan projekt Supermama, kroz koji smo pokušali dati simpatičnu notu jednom ozbiljnom zdravstvenom pregledu.

Nadam se da ćemo kroz supervoćke uspjeti motivirati sve žene koje su (poput mene) do sada to zanemarile te ih potaknuti da uvedemo to kao jedan od standardnih životnih zadataka.