supermama Ines istestirala je više od 250 kolica! evo što nam je otkrila

Strollerica Ines je, kako sama sebe opisuje, samo još jedna mama istraživačkog duha, sa sve 3 smjene (tri dječaka!), bezbroj zanimanja, dvaput toliko hobija, bez dana odmora…i sa adresom u Stuttgartu. Njezin glavni hobi je, kao što ste već mogli zaključiti, testiranje i recenziranje dječjih kolica. Kako se rodila ljubav prema tom nesvakidašnjem zanimanju ispričala nam je u intervjuu.

Za početak, reci nam tko je Ines? 

To se često i ja sama pitam, ali da pojednostavimo – domaćica, liječnica, ekonom, babysitterica, animatorica, učiteljica, čistačica, administratorica i sve popratno za moja 4 dečka.

Što si radila prije nego što si postala, kako te mi od milja zovemo, profesionalna šaptačica kolicima? Je li te recenziranje proizvoda oduvijek privlačilo? 

Ovo spada u kategoriju „Da mi je netko rekao…“. Najveća ljubav su mi bili jezici, fotografija i organizacija događaja. Nekoliko sezona sam, uz fakultet, radila kao turistički animator, što mi je tada bio posao iz snova. Zapravo, bilo je svakako – samo nikad po planu!

Zašto baš kolica i kako si započela s tim? 

Vjerojatno zbog karme. Kolica su bila jedna od stavki za koje sam rekla „to ne bih nikada…“. Naime, imala sam viziju biti hard-core bebonosač, no jednu varijablu nisam uvrstila u jednadžbu – fizionomiju. Uz loše kosti, nošenje nije bila opcija, koliko god sam se mučila i pokušavala pomaknuti vlastite granice. Kad je spala priča na dva slova, počela sam istraživati kolica jer sam shvatila da će mi jedino ona olakšati našu svakodnevicu. Do te točke su mi sva bila samo lijepa ili ružna.

A kako je to započelo…osim spomenutih istraživanja u privatne svrhe, po preseljenju u Njemačku sam upoznala jako puno drugih mama, jednako zaljubljenih u dječju opremu, koje su me uputile na sajmove i upoznale s drugima. Nekada smo išle skupa, nekad ja solo, a 2018. smo otišli obiteljski. I to je bio početak bloga.

Stajali smo na kasi i muž je primijetio kako druge obitelji ulaze s akreditacijama. Prepoznala sam jednu mamu, koja nam je ispričala kako blogeri, koji imaju preko 1000 pratitelja ulaze besplatno. Muž me nagovarao par tjedana, da bi na kraju došao s plaćenom domenom i hostingom, s riječima „tko, ako ne ti?!“.

Kako sve to funkcionira? 

Počela sam tako da sam prodala sinova jedina kolica i uložila u druga. Mijenjala sam toliko često koliko bi mi trebalo da postojeća prodam, a puno puta sam posudila od prijateljica, kolegica, poznanica, zamijenile bi se na tjedan ili više. Jedino pravilo koje sam sama sebi odredila je da ne nadodajem više iz budžeta. I taman kad se budžet istopio, jer realno sa second hand kolicima si samo na gubitku – nikad nisu novija no što su došla, počele su mi se javljati firme ako bi testirala neka njima interesantna kolica. (Ogromno hvala mojoj Snježani, koja me vukla naprijed, svaki put kad bih ja spomenula odustajanje. A zamislite, nikada se još nismo vidjele!)

Koliko kolica otprilike godišnje promijeniš ili izrecenziraš?

Brojke, to je jako teško sad već upratiti. Ako gledam na broj kolica koja su mi prošla kroz ruke, tu smo daleko iznad 250 komada. Posjedovali smo preko 30, a uz posudbe smo na stotki (možda i više…). U pismenom obliku ima svega par detaljnih recenzija. Volim to odraditi vrlo detaljno, jer nigdje ne nalazim sve informacije koje me zanimaju, pa želim da moj blog baš u tom pogledu bude drukčiji. Između ostaloga, recenziram isključivo kolica s kojima imam puno iskustva, te koristim vlastite fotografije. U zadnjih mjesec, dva sam pokrenula i intervju recenzije, u kojima ispitujem mame o njihovim iskustvima uz svoj kratki osvrt.

I ono što vjerojatno sve čitatelje zanima – zarađuješ li od toga?

Ono što mnogi ne znaju, je da je blogerstvo i influencerstvo u Njemačkoj – oporezivo. Stoga su sve moje suradnje, kao i savjeti – besplatni. Mogla bih se okoristiti, da, ali iskreno, ne želim biti plaćeni oglas. Volim naglasiti i prednosti i mane svakog proizvoda, volim tu slobodu. Isto tako, smatram da ne odgovara svima sve, te se ne želim ograničiti na nekoliko proizvoda koje ću „utrpavati“. Tu sam za pomoć oko odabira, no konačna odluka je uvijek u rukama roditelja. Mislim da su upravo to mame prepoznale, i zato se u sve većem broju javljaju za smjernice.

Najbolja i najgora kolica koja si isprobala? 

Ovo je vrlo teško pitanje, jer ima jako puno različitih kategorija i u svakoj bih našla minimalno jedna vrhunska. Isto tako, ono što odgovara meni, skoro sigurno ne odgovara niti mojoj prvoj susjedi, a kamoli svima. Preformulirati ću to ovako: postoje brendovi koji se ističu kvalitetom, i njihove proizvode i upgrade-ove pratim u stopu, dok su mi neki mlaki. Doživjela sam da mi jedna od skupljih kolica pred očima propadnu kao kula od karata, kao i da cheapy vozi kao zmaj!

Što po tebi trebaju imati dobra kolica? Par savjeta za novopečene mame prilikom kupnje.

Za početak – dobru autosjedalicu. Ona je svakako najbitniji dio dječje opreme. Kolica moraju odgovarati potrebama obitelji, biti njima praktična i korisna, a ne dodatni teret.

Pri kupnji kolica bi bilo super napraviti kratki popis želja (npr. velika shopping košara, veliki krović, kotači za sve terene…), i otići isprobati dva do tri potpuno različita modela, kako bi se stekao dojam o samoj veličini kolica i njihovim performansama. Lista sa svim mogućim pitanjima se nalazi na blogu, da sad ne duljim.

Jedno od najčešćih pitanja je „Kako znaš da si odabrala prava kolica?“. Odgovor bi bio: kraj njih ne trebam niti jedna druga. Ni lakša, ni teža, ni bolja. To se onda zove dobra investicija.

Misliš li da ćeš se baviti recenziranjem kolica i jednog dana kad djeca odrastu ili imaš neke sasvim druge planove? 

Sad ću reći da, ali nitko od nas ne može predvidjeti kako će se budućnost odigrati. Možda to postane naš family blog, s povremenim recenzijama, a možda izbacim neki svoj model kolica! U svakom slučaju, uživam u svom malom hobiju, i planiram biti tu, dokle god mi to bude radilo gušt.

 

Ostale informacije i recenzije o dječjim kolicima možete pronaći na Inesinom blogu ovdje

ili na Instagram profilu @strollerica