danas će svaka žena slaviti žene, a već sutra se vraćamo na staro

slaviti žene
pexels.com

Danas će svaka žena objaviti fotografiju, post, story i čestitati Dan žena. A što sutra?

Ne mogu se oteti dojmu i ne podijeliti svoje mišljenje i razmišljanje. Danas je Dan žena, dan kada su se žene izborile za svoja prava, bolju poziciju u društvu i to učinile UJEDINJENE i ZAJEDNO. Zajedno su tražile pravo glasa, bolju plaću, radno vrijeme. Izborile se za to da mi danas možemo reći svoje mišljenje. A danas?

Pročitala sam danas na jednom Instagram profilu ŽENA je ŽENI…i ispod u opisu objave stoji NAJBOLJI PRIJATELJ.

Je li to doista tako? Je li žena ženi doista najbolji prijatelj? Ili je žena ženi vuk?

U moru događanja oko nas da se zaključiti da će žena ženi prije podmetnuti nogu nego što će to učiniti muškarac. Bilo u poslovnom svijetu, bilo u društvu. Umjesto da žena ženi bude najveća potpora, žena ženi zbog xy stvari radije će podmetati, nabijati komplekse. Žena će ženu prva osuditi ako danas nije skuhala ručak, ako joj dijete danas cijeli dan gleda crtić, ako joj feed na instagramu nije savršen, ako je ta žena baš danas odlučila cijeli dan ljenčariti i apsolutno ništa ne raditi, ako nije smislila milijun i jednu aktivnost za dijete, ako je odlučila biti drugačija u moru istih.

Danas će svaka žena objaviti fotografiju, post, story i čestitati Dan žena. A što sutra? Sutra se vjerojatno vraćamo na ovo staro, na osude, podjele i na nerazumijevanje.

Nalazimo se u društvu gdje žena ne razumije ženu kada ju posjeti “teta iz Amerike” pa joj je dan takav kakav je, kada je trudna, kada jednostavno ima loš dan jer je neispavana, jer je majka, kada se požali i kaže da joj je teško.

Nalazimo se u društvu gdje ženama ne produže ugovor jer su trudne, gdje žene dobiju otkaz jer su na bolovanju zbog djece, gdje se ženu na razgovoru za posao pita ima li djece, koje su dobi djeca i hoće li ih imati još, a da ne govorim da većinu toga napravi ŽENA ŽENI kao da i ona sama to sve nije prošla ili može proći i okusiti na svojoj koži

A danas će te iste žene ženama čestitati Dan žena jer to je naš dan.

I da, uvijek se prilikom proslave Dana žena okrenemo onome što mi činimo tokom godine, peglamo, čistimo, kuhamo, rađamo, kako moja prijateljica kaže ”držimo sva četiri ćoška kuće”, dobijemo cvijeće/karanfil od naših muževa, šefova, dopuštamo si uživanje taj dan u godini. Ali ne bi li bilo bolje da mijenjamo sve gore navedeno i da nam svaki dan bude Dan žena? Iskreno JA bih to voljela, a znam i mnoge žene koje bi to voljele.

Divna Ena danas je objavila jednu želju koju pišem ovdje i pridružujem se željama: “Svake godine imam istu želju…Želim da ŽENA podržava ŽENU, da ne preispituje njene odluke i životne odabire i da se istinski raduje njenom uspjehu…”

Za kraj, nemojte kuhati danas, nemojte oprati posuđe, nemojte čistiti, odradite dan ako ste na poslu i ljenčarite poslije jer imamo vremena sutra, nigdje neće pobjeći i vjerojatno nitko to neće učiniti umjesto nas.

Sretan nam Dan žena žene!

ANITA Magistrica primarnog obrazovanje, trenutno zaposlena kao odgojiteljica predškolske djece u bajkovitom vrtiću i majka predivne djevojčice Rite koja će uskoro napuniti dvije godine. U slobodno vrijeme čita najviše stručnu literturu te knjige koje se bave odgojem i djecom, piše i fotografira za Šokački Portal, te je članica FA “Lisinski”.