ZAŠTO JE TEŠKO BITI MAMA DJEVOJČICAMA

Ponosna sam majka dvojice dječaka. Ukoliko biste me pitali koliko je teško biti majka dvojice dječaka, kao “iz topa” bih vam odgovorila da zasigurno nije lako, ali kako vjerujem da nije ni upola toliko teško koliko biti majka djevojčicama.

Pokušati ću ne generalizirati, ali ukoliko sagledamo najširu moguću sliku današnjeg društva, muškarci kotiraju bolje od žena. Nisam pretenciozna, to su činjenice. Iz istog su razloga osnovane svakojake, više ili manje smislene grupe, udruge, zajednice koje promiču i bore se za „ženska prava“ i jednakost. Ono o čemu bih ja voljela napisati rečenicu ili dvije jest pitanje koje mene, kao majku dvojice dječaka, ali i ŽENU poprilično „muči“ posljednjih godina. Zašto se ženska emancipacija svela samo i isključivo na onu seksualnu?

Ne znam je li stvar u krivoj percepciji ili možda činjenici da su udruge „specijalizirane“ za seksualna prava i opredjeljenja žena nešto „glasnije“ ili medijski eksponiranije, ali nešto mi tu nije na mjestu. Umjesto da netko pokaže interes prema poražavajućem postotku žena u politici ili visokom menadžmentu (pod „interesom“ ne smatram dvominutnu reportažu u vijestima ili poslijepodnevnom lifestyle magazinu na Dan žena), napisati će se i objaviti stotine članaka o npr. (ne)primjerenoj dužini suknje koju bi jedna žena smjela obući na posao/ spoj/ vjenčanje. Supertalentirana pjevačica će prodavati milijunske naklade ploča koje veličaju žensku superiornost i nepobjedivost, ali će (just in case) biti poluodjevena kako bi „poruka“ lakše pronašla put do publike. Visokoobrazovana i emanciparana spisateljica smatra da „mora“ biti prosta, vulgarna i „surova“ kako bi njene riječi našle plodno tlo i stigle na naslovnice. Plus size modeli veličaju žensku ljepotu koja dolazi u svim veličinama (što je za svaku pohvalu), ali da bi to „dokazale“ ponovno (u večini slučajeva) pribjegavaju dobro uhodanoj metodi skidanja do gola, jer kako drugačije veličati ljepotu?

Emancipacija jest donijela seksualne slobode, ali i moge druge,  neosporno značajnije za ženski spol. Što je najvažnije, feminizam nije završio pravom na obrazovanje, glasovanjem ili odabirom broja partnera. Toliko još toga leži na nama i budućim generacijama žena i muškaraca. Tužno je kada muškarac ne razumije “zašto”? Poražavajuće je kada žena ne vidi potrebu dati odgovor tom muškarcu ili nekoj drugoj ženi na to isto “zašto”?  Tužno je kada muškarac misli da su feministkinje redom ogorčene žene koje mrze muškarce. Poražavajuće je kada sedamnaestogodišnja djevojka kaže da ne treba biti pametna jer je lijepa.

Da, ponosna sam majka dvojice dječaka. Zaposlena sam, nemam ništa protiv muškog roda, luda sam za cipelama i pijem pivu dok tipkam ovaj tekst. Isto tako sam i ponosna što sam žena i feminist. Ljude ne dijelim po boji kože, vjeroispovjesti ili po spolu. Ali to sam ja. Nisam mjerilo društvu u kojem živimo, ali jesam, dobrim dijelom, svojoj djeci. Poštujte svoje dijete, neovisno o tome kojeg je spola. Naučite ga da poštuje žene onako kako poštuje vas kao majku. Naučite je da poštuje sebe onako kako vi poštujete sebe. Naučite je da poštuje sebe onako kako vi poštujete druge žene.


IVANA

Uvijek sređena, naspavana, racionalna, odmjerena #supermama dvojice dječaka koja će na našem portalu dijeliti savjete kako biti sve to. ? Ili NE!? Idemo ispočetka… tridesetdvogodišnja Zagrepčanka i ponosna mama dvojice malih muškaraca koja (nekad manje, nekad više uspješno) pokušava “žonglirati” između majčinstva, posla i mrvice slobodnog vremena za sve one male, ženske radosti koje ovaj život čine ljepšim. Zaljubljenica u modu, kavu, čokoladu, dvorce i Instagram. Na našem će portalu pisati o svim onim pitanjima s kojima se susreće gotovo svaka današnja žena i majka. Ivanine dogodovštine možete pratiti na @5foot7andbambieeyes