majčinstvo nije utrka

znam da majčinstvo nije utrka, no zašto imam osjećaj da sam zadnja na cilju?

majčinstvo nije utrka
studio partum

Majčinstvo nije utrka, no zašto često imam osjećaj da sam zadnja na cilju? Zašto često imam osjećaj da nisam dovoljno dobra mama?

Možda je razlog tome što ne uspijem staviti sve kvačice s moje check-liste, ili zato što sam dopustila gledanje crtića na TV-u, ili zato što danas nisam bila dovoljno s djecom, ili zato što danas nije moj dan. Mogu tako nastaviti unedogled. Puno faktora utječe na mene kao mamu i na mene kao sve ostalo što moram biti, a to je domaćica, učiteljica, spremačica, itd.

Biti mama nije samo jedna stvar – to je cijeli jedan veliki paket emocija, strahova, ljubavi, nade, strpljenja i poštivanja.

Biti mama je zaista privilegija i ne bih to mijenjala nizašto, ali i mame kad-tad trebaju svoj mom timeout. Trebaju vrijeme za resetiranje i vraćanje na tvorničke postavke. I zašto, kad sve to znam, imam osjećaj da nisam dovoljno dobra mama? Zato što sam podigla glas, zašto što sam umjesto večere namazala Nutellu, zato što sam pobjegla u kupaonicu da imam pet minuta mira ili zato što nemam sve na mjestu kao većina njih na društvenim mrežama?

Majčinstvo ne smije biti utrka među mamama, majčinstvo treba biti poticaj i potpora.

Majčinstvo ne smije biti nadmetanje s djetetovim uspjesima već poticaj i suradnja.

Majčinstvo ne smije biti nadmetanje s bezbroj aktivnosti već poticaj za barem jednu aktivnost.

U majčinstvu ne bi trebalo biti negativnih tuđih komentara ili ogovaranja jer mame zaslužuju oslonac kad im je to potrebno. Zaslužuju čuti da je u redu imati loš dan, da je u redu puknuti i da je u redu ne imati sve konce u rukama. Sve je to dio majčinstva. Sve su to čari majčinstva. U redu je reći da i mama treba odmor koliko god to se nekima činilo nemoguće.

Zato, ako nisi još uvijek, otiđi na tu solo kavu koju tako trebaš ili napravi nešto samo za sebe.

iskreno o majčinstvu: E03 momshaming ili zašto se mame međusobno osuđuju – SUPERMAME

SARA Mama dvojice dječaka. Živi u Istri (terra magica), na zapadnom dijelu polutoka. Nostalgična za svojim otokom Vrgadom, gdje je provela najdivnije ljetne praznike svake godine. Vječni pesimist, ali romantična u duši.