zašto si barem jednom u životu morate priuštiti putovanje samo za žene?

unsplash.com

Ovo će biti jedna priča o putovanjima. Onim namijenjenima samo nama – ženama, djevojkama, majkama, onima koje to još nisu i/ili ne žele biti, bakama, sestrama, prijateljicama, kumama, rodicama, princezama, kraljicama, studenticama, poduzetnicama, domaćicama, starijima i mlađima.

Putujem od malih nogu. Od djetinjstva. Prvo su to bila putovanja Hrvatskom, vezana uz sport kojim sam se bavila, kasnije su se proširila na susjedne nam zemlje, a s punoljetnošću i poslom koji sam radila i na cijeli svijet! Taj wanderlust gen ne da mi mira i on je razlog koji me doveo ovdje gdje sam danas, u svakom smislu te izjave. Kao što je i razlog zašto ovo pišem i zašto radim to što radim.

Cijela priča i ideja je, nekako vjerujem, uvijek bila negdje u pozadini mojih razmišljanja, lagano se kuhala, a da toga nisam bila ni svjesna. Možda je samo čekala pravi trenutak da ispliva na površinu. Da ju netko ili nešto potakne i oblikuje. Ironično, to je prvo napravila karantena uzrokovana koronom, a onda kasnije i moja draga kolegica, suradnica, prijateljica Helena. No, ajmo redom…

Ožujak 2020. Stigla je korona.

Sjedili smo doma u nevjerici. Nakon odrađenog posla nisam imala puno toga za raditi i jedan dan sam samo počela s objavama svojih putovanja na Instagramu. Priče o destinacijama koje sam posjetila, gdje sam živjela, savjetima i iskustvima. Pomagalo mi je psihički razmišljati i pričati o lijepim stvarima. Prisjećati se lijepih i uzbudljivih trenutaka. A bilo je zanimljivo i drugima.

Karantena se privela kraju, ali mojih putovanja i doživljaja je bilo toliko da ih nisam stigla dovršiti. Život se nekako nastavio, ali prošlo proljeće odlučila sam dovršiti svoje priče. Na red je došao Dubai. Grad koji mi je bio dom skoro 4 godine, a koji sam zavoljela tek kad sam se iz njega odselila. Detaljni opisi mog posla i života u Dubaiju, dijeljenje ideja što bi se sve tamo moglo raditi, vidjeti, posjetiti i doživjeti, osim onih klasičnih atrakcija koje će vam svatko reći “da morate posjetiti i da osim toga u Dubaiju nemate što drugo za raditi” potakli su bujicu pozitivnih komentara i poruka u mom inboxu, da sam poželjela sve vas odvesti tamo i pokazati i dokazati da Dubai nudi jako puno toga, samo treba znati gdje tražiti i kamo ići. A to vam turist koji ima predrasude prema umjetno izgrađenom gradu u pustinji u koji je došao na 3 dana, zbilja neće moći savjetovati.

Kako se rodila ideja za ženska putovanja

I tako je sve počelo – na moje pitanje biste li putovale sa mnom u Dubai, javila se Helena. Prva! Odmah! Zaljubljena u Dubai! Bila je već X puta i nikad joj nije dosta! Helena i ja smo se pratile neko vrijeme na Instagramu jer je Helena mama dvoje djece koja ih sa svojim mužem vodi na razna putovanja od malih nogu, a noge su im još uvijek malene. A ja sam čitala njihov blog Putovanja sa začinom i priče i zamišljala si kako i ja jednog dana vodim male nožice na neko putovanje sa sobom. Što će se uskoro napokon i ostvariti…

Nisam znala da Helena i njen muž već 8 godina stoje iza agencije Chili tours pa kada mi je to rekla, nudeći pomoć pri organizaciji puta u Dubai, a zatim da joj se ideja o samo ženskim putovanjima i samoj kuha u glavi već par godina, nisam mogla ne pomisliti da je upravo to trenutak u kojem će se ta daleka ideja u mojoj glavi uobličiti u nešto. Nisam bila sigurna ni kako bih to nazvala, ali znala sam da ovo ne može biti slučajnost!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Travel&Lifestyle blog – Tea (@comeflywithme_blog)

Jedna kava je bila dovoljna da shvatimo kako razmišljamo o istim razlozima kad pričamo zašto samo putovanja za žene.

Koliko vas će se pronaći u sljedećim izjavama?
– obožavam putovati, ali nemam s kim
– ja bih i na kraj svijeta, ali ne znam kako
– nisam nigdje otputovala od kada sam dobila djecu
– fale mi izleti i putovanja s frendicama
– moj partner ne voli putovati pa ne putujem ni ja, a želim
– strah me putovati solo, a nemam društvo
– ako putujem sama preko agencije moram platiti više od onih koji putuju u paru
– frendica i ja volimo putovati i uvijek tražimo neka nova iskustva
– fali mi upoznavanje novih ljudi, pronalaženje novih frendica s istim interesima
– fali mi uzbuđenja, adrenalina, novih iskustava, zabave…
– samo nastavite niz…

Ako ste se pronašle u makar jednom primjeru onda sam zaista sretna da smo pokrenule cijeli ovaj projekt #girlsonlyputovanja jer ih radimo upravo za vas!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Travel&Lifestyle blog – Tea (@comeflywithme_blog)

Za svaku od vas kojoj je pun kufer korone, karantena, inertnih partnera i prijatelja, čekanja na nekog drugog, online škole, izolacija djece po nekoliko tjedana u 4 zida…

Za svaku od vas koja ima podršku partnera i familije koji će biti s klincima par dana i reći “Odi, odmori se, uživaj, mi te čekamo doma i vidimo se za par dana, ne brini!”.

Za svaku od vas koja želi isprobati nešto novo jer se ne sjeća kada je to zadnji put napravila, koja želi par dana pustiti mozak na pašu i otvoriti ventile da se ispušu.

Za svaku od vas koja u jednom trenutku mora lupiti šakom o stol i reći “A sada je red na mene!” i priuštiti si ono svoje, toliko priželjkivano i zapostavljano vrijeme za sebe.

Za svaku od vas koja voli putovanja, ali i za one kojima treba poticaj da izađu iz svoje zone komfora i naprave nešto čega ih je strah, u sigurnom okruženju drugih žena koje su tu da vam daju tu neopisivu energiju koja nam svima treba.

A vjerujte mi, energija koju vam grupa žena na ovakvom putovanju pruži ne može se opisati riječima, ona se mora osjetiti!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Travel&Lifestyle blog – Tea (@comeflywithme_blog)

Napravi nešto samo za sebe

Dvije grupe smo već odvele u Dubai, a za nove datume i destinacije se svakim danom nove prijavljuju. Sklopljena prijateljstva, uzbuđenje prije polaska, osmjesi na licima za vrijeme putovanja, čitanje njihovih doživljaja nakon putovanja su samo neki od razloga zašto to radimo s toliko ljubavi. Zašto svako putovanje smišljamo na način da bude vama najzanimljivije, drugačije od drugih, da se osjećate posebno. Zašto na svakom putovanju darujemo naše putnice poklonima iznenađenja koje dobivamo od drugih žena, kraljica, poduzetnica koje nas na taj način podržavaju da idemo dalje, više, bolje… I zašto imamo popis ideja koji je svakim danom sve duži.

Sretne smo kako se u samo nekoliko mjeseci interes za ovakvom vrstom putovanja pokazao kao nešto što nam je zbilja svima nedostajalo. Nešto što žene čini sretnima i opuštenima i što si mogu priuštiti i reći “Ovo sam napravila ZA SEBE!” .

Sretne smo odazivom, prepoznavanjem kvalitete i naše “drugačijosti”, svakim lijepim komentarom, svakom osobom koju smo imale priliku upoznati od naše prve kave do danas, svakom suradnjom koju sklopimo, svakim upitom koji dobijemo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Travel&Lifestyle blog – Tea (@comeflywithme_blog)

Pa vas za kraj želim pitati, je li ožujak, mjesec u kojem slavimo nas, ŽENE, napokon vrijeme u kojem ćete se odvažiti i napraviti za sebe ono o čemu već dugo maštate, razmišljate, priželjkujete?

Ako je nešto od toga putovanje, onda nam se prepustite u ruke da vas odvedemo u Dubai u kojem ćemo proslaviti Dan žena na poseban način kakvim te upravo Dubai može oduševiti. Možda na Maldive kako biste se opustile na plaži do te mjere da otisak vašeg tijela u pijesku ostane tamo mjesecima. Ili biste se pak pridružile na putu u Istanbul ili Andaluziju, uživanju u turskoj kupki, kavi i hrani, vožnji Bosporom, rooftop barovima, flamencu, paelli i sangrijama. Putovanje na kojem ćete napraviti takve fotke i vratiti se s takvim pričama da možda i neku drugu ženu oko sebe inspirirate da napravi taj korak, ZA SEBE.

Vjerujte nam, vrijedi!

Javiti nam se možete na IG profile – @chili_tours i @comeflywithme_blog ili mailom na helena@chilitours.hr i teadimic@gmail.com s bilo kakvim pitanjima.

Tea Dimić Radas