10 trikova za brže kuhanje

kako brže skuhati

U ovom užurbanom svijetu i kaotičnoj svakodnevnici koju živimo, kuhanje je mnogima luksuz. Često čujem komentare „Ne kuham, jer nemam vremena.“, „Kuhanje je gubljenje vremena.“ No, je li to zbilja istina? Moje je mišljenje da nije.

Smatram da svi imamo 45 minuta u danu koje možemo izdvojiti na kuhanje ručka. Ne morate u srijedu peči šampinjonima punjenu rolanu teletinu s povrćem iz pećnice. Napravite, pileći rižoto ili varivo za manje od jednog sata i svi sretni.

Kuhanje kao prioritet, a ne gubitak vremena

Kuhanje nikako nije gubljenje vremena, jer o tome što jedemo i kako jedemo ovisi naše zdravlje. Možda ga zadnjih godina više cijenimo i definitivno je vrijedno našeg truda i vremena. Bez zdravlja nema kave s prijateljicama, šetnje s klincima, romantičnih trenutaka s mužem. Zato nam kuhanje treba biti prioritet.

Ako i dalje misliš da nemaš vremena, možda ti ovih 10 trikova za brže kuhanje pomognu.

  1. Nemojte vrtjeti očima ali – organizacija je sve. Pogotovo nama majkama. Napravite plan obroka kroz tjedan. Definitivno ćete ručak brže skuhati ako imate sve potrebne namirnice u kući i ako znate što ćete taj dan kuhati za ručak, nego da nakon jutarnje kave krenete razbijati glavu s tim pitanjem.
  2. Organizirajte kuhinju – svakih nekoliko mjeseci bacite namirnice kojima je istekao rok trajanja, a namirnice koje češće koristite stavite na dostupno mjesto. Ukratko, napravite reda u kuhinji da zatvorenih očiju znate gdje vam je brašno, riža, tjestenina, začini. Očistite kuhinju od nepotrebnih stvari i posuđa. Realno, ako nešto u kuhinji niste koristili mjesec – dva, vjerojatno vam to i ne treba.
  3. Pročitajte recept više puta prije nego li krenete kuhati – ovo se posebno odnosi ako neko jelo radite po prvi put. Kada dobro znate tijek pripreme jela, lakše ćete organizirati vrijeme i priprema obroka biti će brža.
  4. Jednom tjednom obavite nabavku namirnica – odlazak u trgovinu svaka dva dana troši naše dragocjeno vrijeme, ali i novac, pogotovo ako skoknete u trgovinu „samo po sitnicu“. Priznajmo same sebi, često uz te dvije – tri sitnice po koje smo došli, izađemo s punom vrećicom iz trgovine. Zato je najbolje jednom tjednom obaviti veliki shopping s dobro organiziranim popisom namirnica za kupnju.
  5. Koristite vrećicu za otpatke dok kuhate – na ovo se moj muž ljuti. Što će ti vrećica, pored kante za smeće? Ali meni ta vrećica ubrzava cijeli proces kuhanja i čini kuhinju čišćom. Isprobajte.
  6. Kuhajte jela iz jedne posude – ako nemate previše vremena za kuhanje i čišćenje kuhinje kuhajte jela iz jedne posude. Ja ih obožavam!
  7. Naoštrite noževe – oštri nož ubrzava kuhanje (čuvajte prste i nokte), pogotovo ako morate nasjeckati meso za rižoto ili gulaš. Tupi noževi usporavaju cijeli proces i često se nas čine nervoznima i živčanima na početku kuhanja.
  8. Čistite dok kuhate – ako čekate da vam zakuha voda za tjesteninu nemojte gledati u lonac – jer neće nikada zakuhati. Uglavnom, kada čekate da se nešto skuha, odmah čistite nered koji ste napravili i onda ćete u istom trenutku imati gotovo jelo i čistu kuhinju. Odlično, zar ne?
  9. Kuhajte jednom, jedite dvaput – time ćete uvelike uštediti vrijeme. Primjer takvog jela je goveđa juha i salata koju od kuhane govedine sutradan možete napraviti ili pečena piletina koju sutradan možete pretvoriti u pileći rižoto ili ukusne tortilje.
  10. Kuhajte uz glazbu – možda nije trik, ali možda nekome pomogne. Uvijek kuham uz glazbu. Glazba nas pokreće, podiže raspoloženje i kuhanje je lakšim i zabavnijim.

Još misliš da nemaš vremena za kuhanje?

Fotografija: unsplash.com

nemam vremena kuhati, nije opravdanje: TOP 5 jela za 30 minuta

Zrinka Janković, diplomirana politologinja i majka troje djece. Svjesna važnosti zdrave prehrane, a još više važnosti tjelesne aktivnosti, zajedno sa svojom djecom pokrenula je projekt pod imenom Mamin ručak čiji je cilj uključiti djecu u kuhanje i nabavku svježih namirnica, okupiti obitelj za stolom, jesti kuhani obrok svaki dan, savjetima i brzim receptima olakšati mamama pripremu ručka te stvoriti kvalitetnije i zdravije društvo i okolinu.