žene koje nisu mame, a htjele su biti

Bliži se Majčin dan, a u meni sjećanja, težina i knedla u grlu. Ja sam mama, ali ima onih koje tuguju, koje žarko žele, koje jecaju, koje se mire s tim, koje su pune bunta ili koje su shvatile da jednostavno nikada neće biti majke.

Sjećam se, bližio se Majčin dan, a po Instagramu su samo iskakale slične teme. Mislim da su Supermame imale jednu prekrasnu kampanju o carskome rezu. Divne fotke, ali mislim si pa što vi brijete? Rodile ste! Mame ste! Zar je važno jel’ carski ili vaginalno? Ma s čime se zamarate.

Danas konačno mogu reći: “Ja sam mama”. I dalje mi nije važno sve ostalo. Znam, mislite si: „Ma ova serucka…“. Žene moje, stvarno je nevažno kada sagledate i drugu stranu.

Radni tjedan prolazi, obilježen nekim pretragama od kojih misliš da si uvijek jedan korak nazad, a ne naprijed kako bi trebalo biti jer…jer živimo u sustavu kakvom živimo. Stiže vikend i misliš si – malo ću se odmaknuti od svega. Volim druženja, a na druženjima mame kreću u razgovor čiji je porod bio teži ili čije dijete manje spava ili čije dijete manje jede. (Drage mame, nemojte me krivo shvatiti, to je ok – treba nam ispušni ventil. Danas mi je jedna od dražih aktivnosti, čaša vina i udri…)

Sjetite se da vas uvijek negdje iz nekoga kuta sluša, gleda, vrišti ili je pak negdje kilometrima dalje i nema pojma o vašim problemima, a želi ih. Jedna žena koja želi biti majka, a ne može.

Nikada neće moći biti trudna, nikada neće moći roditi, držati svoju štrucu, uhvatiti prvi pogled, tik, osmijeh, zub. Doživjeti prve korake, neku smiješnu foru, zagrljaje, poklon crteže i buketiće iz parkića, a voljela bi. S vremenom, pomiri se da je tako trebalo biti i ta žena bude dobro. Prođe. Nađe mir. Vjerojatno nađe neku novu svrhu i strast.

Sjetim se sebe u tom teškom periodu i dođe mi da samu sebe čvrsto zagrlim, ne puštam i kažem: “Biti će bolje jednog dana. Izdrži.“.

Kod mene je zaista tako bilo. Život mi je dao jednu lijepu priču. Mama sam.

Zato, mame moje! Upijajte, živite i nasmiješite se jer vi ste Majke! Sretan vam vaš dan!

Fotografije: Ivan Čum Črepić