kada je pravo vrijeme za javiti se logopedu?

„Pusti dijete na miru, propričat će, i moj je bio isti takav!“, „Pretjeruješ i nepotrebno se brineš, još je mali. A i znaš da su muška djeca malo lijena.“, „Isti je svoj otac, on je bio takav kao dijete pa evo ga, priča sasvim normalno.“. Ovakve i slične rečenice često čujem u parku, pročitam na forumima ili u raznim grupama. I s jedne strane, doista nije potrebno pretjerivati, ali s druge strane, ovakve izjave mogu dovesti do veće štete nego koristi. Kako je to moguće?!

Svako dijete je individua za sebe. Ne možemo ga uspoređivati s drugim djetetom, ne možemo ubrzati njegov razvoj, jer ono ima svoj tempo i mi to trebamo poštovati.

Koliko god su prethodne izjave dobronamjerne, toliko znaju zamaskirati pravi problem. Dijete od 24 mjeseca nije „lijeno za pričati“, ono nije zločesto i zbog toga ne priča, i nema veze što je dječak. I kod djevojčica se također javlja kašnjenje u govoru i jeziku. Genetska predispozicija za razvoj jezično-govornih teškoća treba nam biti samo dodatni signal da se dojavimo logopedu, makar na kontrolni pregled. Kod jednog dijela djece, doista će se s vremenom razviti govor i sve će sjesti na svoje mjesto, no kod drugog dijela djece ipak će biti potrebna intervencija i podrška logopeda.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ena | Logoped u Njemačkoj (@enicalogopedica)

Kada je onda najbolje javiti se logopedu?

Najbolje je javiti se onda kada vi osjetite i vidite da jezično-govorni razvoj kasni. Iako nije dobro uspoređivati djecu, roditelji obično počinju posmatrati drugu djecu, uspoređivati sa svojim djetetom kada uoče kako njihovo dijete ne priča dovoljno za svoju dob, kako druga djeca koriste duže rečenice, imaju veći rječnik i lijepo se izražavaju. Osim toga, često roditelji primijete u svakodnevnim situacijama da dijete ne razumije upute, da se teže izražava, da postoji nerazumijevanje okoline (pa i samih roditelja) jer dijete priča nerazumljivo. Nerijetko dijete uđe u frustraciju, plače i nervozno je. Ponekad krene s nepoželjnim ponašanjima, poput griženja ili tantruma. Praksa je pokazala da velika većina roditelja vrlo rano uoče odstupanja od uredne razvojne linije, ali ih okolina odvrati od odlaska logopedu, boje se onoga što će logoped reći i onda se period dojave logopedu oduži.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ena | Logoped u Njemačkoj (@enicalogopedica)

Zašto je bitno na vrijeme javiti se logopedu?

Što se prije javite logopedu, prije ćete dobiti potrebnu podršku i savjetovanje, a ukoliko je potrebno, dijete će dobiti i prikladnu intervenciju, odnosno terapijski tretman. Postoje slučajevi kada roditelji dođu kod logopeda, ali je sve u redu. Dijete prati urednu razvojnu liniju i nema potrebe za brigom. Roditelji tada dobiju savjete i smjernice za praćenje i mirni odlaze kući. Bolje je ugovoriti pregled, nego sjediti i razmišljati što se to događa i je li sve u skladu s dobi. Nažalost, najčešće roditelji dođu kasno, kada smo već izgubili jedan veliki dio vremena za rad i napredak. Nerijetko se jave tik pred polazak u školu, kada je doslovno nemoguće sve vještine „uliti“ djetetu u glavu. Očekuju puno, a realnost je potpuno drugačija. Ne kaže se bez razloga: „Prve tri su najvažnije.“! Dolaskom kod logopeda iskorištavamo upravo taj kritičan period za usvajanje svih vještina!

Pravovremena intervencija je ključna!

Ranijim uključivanjem u intervenciju pruža se djetetu i cjelokupnoj obitelji adekvatna podrška i potpora. Dijete dobije sredstvo za komunikaciju kojim prenosi svoje misli, želje i potrebe. Ono uči kako da bude ravnopravan sudionik u razgovoru i postigne uspješnu komunikaciju. Osim toga, dijete postaje razumljivo okolini jer sada ima pravi alat za izražavanje. Roditelj dobije potporu i konkretne savjete kako pomoći svom djetetu da premosti teškoće. Što se duže čeka, gubi se dragocjeno vrijeme koje ne možemo vratiti, a u djetetu se samo povećava frustracija zbog nemogućnosti da se izrazi. Iz tog razloga, nemojte čekati, javite se logopedu i ugovorite svoj prvi termin. Osigurajte na vrijeme sebi i svom djetetu adekvatnu pomoć i podršku koju zaslužujete!

Foto: unsplash.com

O autoru:

Ena Tadić Gavran, magistrica logopedije s višegodišnjim iskustvom rada. 
Tijekom studiranja bila je aktivni volonter u struci u raznim ustanovama i privatnim praksama. Nakon studiranja radila je nekoliko godina u jednom zagrebačkom vrtiću kao stručni suradnik logoped. Završila je za voditelja radionica Rastimo zajedno Plus, kao i druge edukacije iz područja logopedije, a znanja aktivno primjenjuje u radu s roditeljima i djecom predškolske dobi. Trenutno živi u Münchenu, gdje radi kao logoped u centru za rano poticanje razvojnih vještina, te se usko specijalizira za rad s dvojezičnom i višejezičnom djecom predškolske dobi.