nisi nedovoljno dobra majka, samo ti nedostaje podrška!

Majka i poslovna žena? Živi li to dvoje uopće u miru sa ženom u nama? 

Upravo taj trokut – roditeljstvo, karijera i potraga za samom sobom – danas oblikuje stvarnost mnogih žena – žongliranje između posla i obiteljskih obaveza koje se nekom magijom rastežu od čišćenja malih šmrkavih nosića pa sve do pripremanja odjeće, pokušaja lova na beskonačne to-do liste. I u procesu se često osjećamo – nedovoljno. 

Roditeljstvo je nedvojbeno prekrasno, ali tako lako i brzo dođu dani koje je teško i nemoguće i nepotrebno glorificirati. Izazovno je, recimo to glasno. Poslovni život od nas traži najbolju verziju sebe – bilo da si zaposlena ili samozaposlena. Fokus, lov na ciljeve i sve ostale Instagramske fraze i citati koji nam se serviraju kao da su laki i svima mogući, a jako dobro znamo da nemamo svi ista 24 sata u danu. Ako u puzzle dodamo još samo jednu ili dvije izvanredne obaveze poput odlaska doktoru, bankaru ili bilo gdje drugo – prijeti slom krhkog sistema. 

I kako onda uopće pronaći to dragocjeno vrijeme za sebe, kako uložiti u sebe? Kada ga uklopiti? Prioritizirati sebe ili, pak, hrpu veša koja iz dana u dan nikako ne postaje manja? Ručak koji se nikako neće skuhati sam?

Tijekom svojih individualnih i grupnih programa jako mi često dolaze majke koje su istovremeno divne, hrabre, poslovne žene. I čujem nešto kao: Danas mi je ostao neopran pod. Danas nisam imala dovoljno vremena za igru. Danas smo ručak naručili. I sve te rečenice zvuče kao porazi. A nisu. Ako u kombinaciju dodamo i dobro poznatu pratiteljicu modne stvarnosti – grižnju savjesti – imamo bombu koja nas uporno ranjava, tišti i ne dopušta da udahnemo. A česta je. 

U danima kada nam Instagram prikazuje na stotine svježe DIY adventskih vijenaca, čiste stanove i idilične prizore lijepljenja pahuljica na prozore, opuštene i uvijek isfenirane žene s upaljenim svijećama i sheet maskama na licu, a mi jedva grabimo svoje konce, tako je lako primiti poruku ‘’Nedovoljno si dobra, trebala bi se davati više.’’ 

Danas sam ovdje da ti kažem da si – dovoljno dobra. 

I onda kada na tepihu stanuje horda mrvica od čipsa.

I onda kada se ne stigneš igrati na podu.

I onda kada navečer pročitaš tri citata o Montessori igrama i svjesnom roditeljstvu i pitaš se jesi li ti uopće dobar roditelj.

I onda kada je pecivo iz prve pekare za ručak. 

I onda kada na poslu stvari ne idu u tvoju korist. 

I onda kada ti se sav self-care svede na preslatku čokoladu i čašu vina. 

Daješ sve od sebe. Nosiš sistem na leđima. Dovoljno si dobra, snažna i hrabra. Ako danas u dan krećeš u potpunom kaosu, sjeti se – tvoj je kaos dovoljno dobar. 

Jasmina Hadela – voditeljica Centra za rani razvoj u djetinjstvu

Upravo slušajući ove primjere i stvarne borbe stvarnih žena iz dana u dan, svoju prvu konferenciju posvetila sam čarobnoj riječi – podržana. Jer je najmoćnije, najsnažnije što možeš učiniti za sebe ili za drugu osobu jest da se osjeća podržano s punom vjerom. Držati se. I nikada, pobogu, ne izustitii ‘’sama si to tražila, sama si birala, sama si htjela’’. Jesam, ali znači li to da je lako? Znači li to da nikada ne smijem izustiti da osjećam da padam? O, itekako smiješ!

Moja konferencija nosi naslov ‘’Roditeljstvo, karijera i svoje JA: Podržana u životnim zaokretima’’. Jer mislim da svaka od nas zaslužuje svoju minutu aplauza i bezuvjetnu podršku. Za bilo što. I uvijek, ama baš uvijek, ima je pravo tražiti glasno. 

Moji gosti i ja tematizirat ćemo odnose unutar trokuta majčinstva, izbora karijere i autentičnog života, a teme će se kretati od hrabrosti koju zahtjeva odluka da budemo svoje i glasno govorimo ono što želimo, postavljanja granica, burnouta i perfekcionizma pa sve do praktičkih životnih priča naših predavača – kako krenuti dalje nakon neproduženja ugovora na poslu tijekom trudnoće, kako majčinstvo utječe na naše karijerne odabire te kako društvene mreže hrane suvremenu iluziju idealnog majčinstva i idealnog života.

Konferencija ‘’Roditeljstvo, karijera i svoje JA: Podržana u životnim zaokretima’’ održat će se 10. prosinca u prostorijama hotela Castellum u Čakovcu, a karte i detaljan opis konferenciju su dostupni ovdje. 

Fotografije: pexels.com; Jasmina Hadela