5 KNJIGA KOJE BI SVAKI BUDUĆI TATA TREBAO PROČITATI

photo via pinterest

Teško je da će vas jedna knjiga pripremiti za tako važnu ulogu u životu, ulogu oca. No svaki savjet je dobrodošao pa smo tako za vas izabrali 5 knjiga koje bi svakako trebali pročitati. Iako već znamo da zasigurno nećete pročitati svih 5 nećete požaliti ako odaberete barem jednu od navedenih. Ovo nisu klasični priručnici koji vas žele pripremiti na mijenjanje pelena, pravilno držanje bebine glavice ili pjevanje uspavanki. Ovo su duhovite i zabavne knjige koje će vas nasmijati i pružiti vam savjete za očeve od očeva.

  1. OČINSTVO: KONAČNA ISTINA – Marcus Berkmann

Knjiga Marcusa Berkmanna “Očinstvo: konačna istina“ je nešto sasvim drugo, vodič naklonjen muškarcima koji im nudi spasonosnu pomoć da prebrode taj zastrašujući fenomen koja se zove trudnoća a koja će im zauvijek izmijeniti život. Knjiga vas vodi od trenutka začeća, preko trudnoće i poroda, do jedinstvene strave proslave prvog djetetovog rođendana. S mnogo suptilnog, a često i urnebesnog humora, ovaj autor rasvjetljava i emocionalne istine i sebične misli koje svi očevi, kako se već očekuje od njih, trebaju zakopati duboko u sebe. “Očinstvo: konačna istina“ je napisao autor koji je po vlastitom priznanju prošao kroz sve te nevjerojatne faze, pa neizbježno uključuje i sve važne praktične osnove pretvarajući ovu knjigu u pravi i sveobuhvatni priručnik za budućeg tatu. Neovisno o tome prijeti li vam sudbina “očinstva” ili se samo zavaravate da ćete sve to skupa u potpunosti izbjeći, u ovoj knjizi pronalazite istinu i samo istinu, umotanu u note posve neočekivane vedrine i zezancija.

2. KNJIGA ZA TATE – Michael Heatley

Ova bi vam knjiga ponajviše trebala pružiti priliku da ne propustite niti jedan jedini trenutak odrastanja vaših klinaca. U njoj ćete pronaći mnoštvo ideja o tome kako najbolje iskoristiti svaki trenutak koji provodite sa svojom djecom. Nije lako uvijek biti tata, ali ta vam uloga može pružiti neizmjerno zadovoljstvo ako znate kako  preživjeti najteže nevolje s kojima se tata mora suočiti – od rođenja do prvog školskog dana, do obiteljskih odmora do učenja vožnje. Zabavna i praktična podučit će vas kako zabaviti klince, ali i kako i im najbolje pomoći – kad zatraže pomoć a i kad je ne zatraže.

3. JA, TATA IZ IRSKE – Paul O’Grady

Izreka kaže: “Za igru je potrebno dvoje”, stoga ova knjiga svjedoči i o važnosti uloge žene za muškarca koji želi postati drugačiji otac. Paulova supruga bila je dovoljno mudra da mu ostavi dovoljno prostora da bude otac kakav želi, da prihvati da će on uzeti i više od toga. Majčinstvo nije njezin jedini identitet, kao što to na nesreću biva kod mnogih žena kad postanu majke, a zajedno sa svojim suprugom, dokaz je da roditeljsko iskustvo nema granica. Ne treba biti posesivan ni restriktivan, niti postavljati stroge granice. Ova je knjiga dragocjeni poklon svim mladim očevima koji, iako okruženi prekrasnim, snažnim i dobronamjernim ženama, majkama i bakama, još osjećaju usamljenost početnika. Stoga, ako ste muškarac, pročitajte ovu knjigu i otkrijte bogatstvo komunikacije koja već postoji negdje u vama. Ako ste žena i majka, pročitajte i naučite nešto o svom muškarcu.

4. DNEVNIK BUDUĆEG TATE – Boris Vuković

O svemu što ste mogli da zamislite da će vas zanimati u tom periodu – ali i onome što niste ni pretpostavljali da postoji – Boris Vuković govori vlastito iskustvo, tjedan za tjednom, na neposredan, iskren i osvježavajuće prirodan način. On možda nema sve odgovore, ali svakako će vas zabaviti dok zajedno prolazite kroz pitanja. Od prvih pregleda i uzburkanih hormona, preko kupovine trudničke odjeće i „pregovora“ oko izbora imena, pa sve do sitnog odbrojavanja do termina, svaka priča u ovom duhovitom muškom vodiču kroz trudnoću predstavlja biser za sebe. Napokon i muškarci imaju gdje da saznaju šta da očekuju dok čekaju bebu!

5. THE NEW DAD’S SURVIVAL GUIDE – Scott Mactavish

I na kraju, priručnik za buduće tate koji dešifrira neizmjerno zbunjujući svijet očinstva i daje ključne savjete iz muškog gledišta. Bez psihoanalize i slatkih priča – samo smiješan (i iznenađujuće praktičan) vodič  za preživljavanje u military stilu kroz čak i najosjetljivije trenutke trudnoće, rođenja i najranijeg djetinjstva. Knjigu možete preuzeti preko i-Tunes-a.