WANDERLUST EVENTS: KAD DVIJE MAME UDRUŽE SNAGE

wanderlust events

Kad dvije kreativne mame udruže snage sve je moguće pa čak i ostvariti svoje snove. Marina Antonija Premec i Marija Augustinović odlučile su spojiti posao i strast, kreativnu energiju i želju za putovanjem i istraživanjem. Upravo tako nastala je i njihova agencija Wanderlust Events koja pruža usluge kreiranja poslovnih evenata svih oblika i veličina, team buildinga, konferencija, korporacijskih događanja pa sve do poslovnih putovanja i ostalih evenata. S Marinom i Marijom popričale smo o tome kako je biti mama poduzetnica i raditi od kuće.

 1. Za početak, recite nam u par riječi nešto o sebi.  Marina: Pozitivna i kako Marija kaže uvijek smirena. Obitelj mi je sve na svijetu. Posao koji radim me ispunjava. Volim putovati i obožavam naše izlete (pa makar i u Maksimir). Obožavateljica sam dobre muzike, fotografije i jako volim kuhati (ali ne i smišljati menu za svaki dan ).
  Marija: Pouzdana i uporna. Obožavam svoju obitelj i prijatelje, šetnje, pilates, putovanja i, naravno, posao koji radim. Još od srednje škole sam znala da želim raditi u turizmu iako nisam znala što. Sada sam sretna jer sam našla idealnu kombinaciju.
 2. Kako se rodila ideja za Wanderlust Events? Marina: Ideja je zapravo došla spontano, ali sada kada pogledam bila je logičan slijed. Radile smo zajedno i od početka se razumijemo, odlično se nadopunjujemo i funkcioniramo kao tim. Bilo nam je jasno da nas od početka čeka puno posla i iako trenutno na tržištu ima puno agencija znale smo da ima prostora za naše ideje i naš način rada.
 3. Koliko je zahtjevno pokretanje biznisa, osobito uz malu djecu, i na koje ste prepreke naišle? Marija: Mislim da ne bi bilo ništa manje zahtjevno da su djeca starija. Moji su uvijek govorili: malo dijete – mala briga, veliko dijete – velika briga. Stvarno je tako. Vjerujem da su nam djeca samo vjetar u leđa, zbog njih samo još bolje radimo. Bilo je nekih sitnih prepreka, ali više manje sve je išlo vrlo glatko.
 4. Koji su prednosti i nedostaci vlastitog biznisa i rada od kuće? Marija: Puno je više prednosti, nego nedostataka. Prvenstveno, lakše je organizirati dan, puno više stvari stignem napraviti nego kada sam 8 ili više sati zatvorena u uredu. Dok se kuha ručak mogu poslati puno mailova. I, naravno, nema troška najma. Neki kao nedostak navode to što više ne postoji granica između privatnog i poslovnog, iako ja čak i na to gledam kao na prednost. Marina: Ja bih dodala da je prednost definitivno fleksibilno radno vrijeme i osjećaj da stvaraš nešto svoje, a pritom radiš ono što voliš. A nedostatak je jedino što zapravo radiš 24 sata.
 5. Kako izgleda jedan vaš tipičan dan? Marija: Matej (1,5 god) još uvijek ne ide u vrtić tako da je on moj pomoćnik. Uglavnom on diktira naš ritam (red spavanja, red crtića i igranja, red jela i tako u krug). U fazi je da se zna već sam zaigrati pa te trenutke iskoristim za posao, iako većinu posla obavim kada je suprug doma. Večer ostavljamo za zajednička druženja. Marina: Kod mene je malo drugačija situacija jer Leon (2,5 god) ide u vrtić. Buđenje je oko 8, spremamo se, popijemo smoothie, svi zajedno idemo iz kuće, muž ide na posao, a Leon u vrtić. Jutro mi je uvijek rezervirano za kavu, barem pola sata, gdje pročitam mailove i prolistam novine u kojima uvijek možeš pronaći zanimljive i korisne informacije i naravno čujem se s Marijom vezano uz aktivnosti, ponude i ostalog vezano uz posao. Dalje planiram dan ovisno o količini posla, imamo li sastanke i slično. Naravno i kod nas je večer rezervirana za druženje i igru.
 6. Kakva je uloga i podrška vaše obitelji u svemu tome? Marina: Ja već više od 8 godina radim ovaj posao tako da su se svi već zapravo i navikli i u potpunosti razumiju. A vezano uz pokretanje vlastitog biznisa naravno da imaš dvojbi i razmišljaš o svim negativnim stranama i da nije bilo njih i njihove enormne podrške ne znam da li bih se odlučila za ovaj korak i zato im veliko hvala. Marija: Da nema podrške, nikako ne bih mogla raditi ovaj posao baš zbog toga što je jako dinamičan. Za to treba imati puno strpljenja i razumijevanja. Kao i Marinini, moji su bili velika podrška kod samog otvaranja agencije. Ponekad trebaš nekoga tko će ti dati hrabrosti, pokazati da vjeruje u tebe, čak i malo ”nagovarati” (pogotovo vagu poput mene :-)).
 7. Da li uspijevate pronaći slobodno vrijeme za sebe i kako ga najradije provodite? Marija: Uspijevam iako ni približno kao prije. Vježbam pilates dva puta tjedno te s vremena na vrijeme odem na neizbježna ženska druženja. Ponekad pobjegnem u carstvo knjiga ili filma što me jako opušta. Marina: Mislim da uvijek treba naći vremena za sebe jer ako se ne brineš za sebe mislim da nemaš snage brinuti se za druge. Za mene je to večernje druženje s frendicama minimalno jednom tjedno, dobra serija ili film i fotografija.
 8. Kako funkcionirate kao tim? Marija: Funkcioniramo odlično. Već smo počele isto i razmišljati. Puno nam se puta dogodilo da u isto vrijeme pošaljemo istu stvar. Vjerujem da je to dobar znak. Marina: Hej, to sam i ja htjela reći.
 9. Koji bi savjet dale majkama koje se odluče na pokretanje privatnog biznisa? Marina: Smatram da je najvažnije je odabrati onu vrstu posla u kojoj se osjećate ispunjeno i zadovoljno, i sve ostalo je onda puno lakše. Mislim da se mnogi ne odluče za pokretanje vlastitog biznisa jer smatraju da je za to potrebno puno novaca i imaju strah od nedostatka stalnih prihoda. Naravno, novac nije nimalo nebitan, no daleko je važnija dobra ideja i dobar poslovni plan. A uz to danas zaista postoji velik broj novčanih potpora (HZZ, ministarstva, Europski fondovi) samo se ne treba prepasti papirologije 😉
 10. Vaši planovi za budućnost? Marija: Čeka nas još puno posla jer smo relativno mlada i nepoznata agencija na inozemnim tržištima tako da planiramo odlaske na sajmove i edukacije te dogovaramo sastanke. Marina: U kratkom vremenu postigle smo zaista puno i to nam daje dodatnu motivaciju da naše usluge i programe neprestano dižemo na novu razinu.

Blic pitanja

Kakvu kavu piješ?  Marija: S hladnim mlijekom.
Marina: S toplim mlijekom.

Večera u restoranu ili pizza i dobar film kod kuće? Marija: Večera u restoranu.
Marina: Oboje.

Štikle ili tenisice?  Marija: Tenisice.
Marina: Oboje.

Godišnji: zima ili ljeto?  Marija: Ljeto.
Marina: Ljeto.

Opiši svoju obitelj jednom riječju.  Marija: Sreća.
Marina: Zajedništvo.

Za više informacija posjetite stranicu Wanderlust Events, a možete ih pratiti i na njihovom Facebook i Instagram profilu