KLUPA ZA DOJENJE…I VJEČNE POLEMIKE

Nedavno sam na par hrvatskih portala pročitala zanimljivu objavu koja se tiče majčinstva i dojenja. Radi se o Heer pametnoj klupi za dojenje koju je osmislio studio 52hours iza kojeg stoje jedna Zagrepčanka i jedan Beograđanin (samo ta informacija sigurno je već po društvenim mrežama izazvala hrpu zlobnih komentara). Klupa ne samo što je estetski predivna, nego se okreće i ljulja. Prva pomisao koja mi pada napamet je: “wow, kako dobra ideja“. Sjedila bih i ljuljuškala se u njoj i bez bebe. Odličan projekt, odlična ideja, i to još domaća. Kud ćeš bolje. Napokon netko i na Balkanu misli i na nas majke. Da bar takvih klupa ima po svuda.

Sve bi bilo super da nisam počela čitati komentare. Ova objava potaknula je lavinu komentara. 85% njih bilo je negativno.  “Klupa je uvreda za sve majke koje doje“. “I ovako nas kritiziraju kad dojimo u javnosti, sad bi se još trebale skrivati.” “Sramota.” “Mene bi bilo sram sjesti u ovo čudo.” “Nije sramota nahraniti svoje dijete“. “Gole sise po svuda, a dojenje se skriva.” “Koja glupost.

Mi žene nikada nismo zadovoljne. Uvijek neke polemike. Osobito kad je dojenje u pitanju.

Pa evo da ja ispričam svoju priču. Ja sam jedna mama koju nije bilo sramota hraniti svoje dijete po vani, ali sisa je ipak sisa, i nisam se nikad osjećala lagodno kad bih ju morala izvaditi pred drugima, pa čak ni pred nekim članovima obitelji. Uvijek sam preferirala povući se negdje dalje od tuđih pogleda, iako nikad nisam doživjela da mi netko kaže da se pokrijem. Ponekad bih iz restorana otišla u auto. I da, iako su hranile moje dijete 13 mjeseci, moje sise su moja intima. I tako će biti zauvijek.

Hranjenje po vani uvijek mi je bio stres. I kao takva navikla sam svoje dijete na mir. Niti on se nije mogao baš skoncentrirati kad je trebao dojiti, a oko nas je bio žamor. Sjediš u restoranu, on non stop okreće glavu, a tebi sisa na izvol’te. Dobar vam tek, hoćete malo mlijeka u kavu?

Nemojte me krivo shvatiti. Ja sam ZA dojenje u javnosti, i ne mislim da bi se mame trebale pokrivati, ali kao što ima vas kojima je to potpuno prirodno tako ima i nas mama koje se ne osjećamo lagodno kad dojimo u javnosti. Zato jer smo jednostavno takve. Drugo objašnjenje ne postoji. A to što nam nije ugodno dojiti svugdje ne znači da smo mi lošije osobe ili majke.

Zato podržavam ovakve projekte jer mislim da je potrebno više takvih mjesta za mame kao što sam ja i meni slične. Jer u moru ovih negativnih komentara bilo je i onih pozitivnih. Sva sreća, inače bih se ozbiljno zabrinula.

Na kraju dana najbitnije je da su vaša djeca sita i zadovoljna. A na vama je odluka gdje, kako i s čim ćete ih nahraniti.

Prozivati ljude koji imaju ovakve odlične ideje i koji svojim projektima misle i na druge je zaista ružno, ili kako bi moj Stefi rekao – bljak!


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays