igračke za djecu 3 godine

kako izabrati igračke za djecu do 3 godine – nekoliko korisnih savjeta

igračke za djecu 3 godine

Igračke za djecu do 3 godine – kratki vodič

Bebe i toddleri mali su istraživači koji svakodnevno uče nove stvari. Igra daje djetetu priliku da razvije i prakticira nove vještine i znanja prateći vlastite interese tempom koji njemu odgovara. Igračke i predmeti s kojima se dijete igra stoga su vrlo važni jer utječu na njegov razvoj i razvijanje sposobnosti.

Odabrati igračke za malu djecu zvuči jednostavno, no jednom kad se nađete u trgovini ispred polica punih raznih igračaka odabir se čini sve samo ne lak. Kako odabrati onu koja će odgovarati mome djetetu i koja će ga zanimati više od par dana ili tjedana? Kako znati koje su igračke kvalitetne? I kako odabrati one koje će trajati i pratiti dijete kod različite razvojne faze?

Donosimo par savjeta za odabir igračaka koje će rasti zajedno s vašim djetetom i koje su najbolje za njihov cjelokupni razvoj.

Odaberite igračke koje se mogu koristiti na razne načine

Mala djeca vole igračke koje se mogu sastavljati i rastavljati, slagati na više načina i koje im pružaju mogućnost da se s njima igraju na različite načine. U ovu grupu spadaju drvene ili plastične kocke od kojih se mogu slagati različiti oblici i predmeti. Igračke poput ovih potaknut će dječju maštu i kreativnost i pomoći im da razviju različite vještine poput logičkog rješavanja problema.

Primjeri: kocke, blokovi, igračke za vodu i pijesak

Odaberite igračke koje će rasti zajedno s vašim djetetom

Sigurno ste barem jednom kupili igračku koja nije zaokupila djetetovu pažnju na više od par dana, nakon čega ju dijete više nikada nije niti pogledalo. Zato sljedeći put prilikom kupovine potražite igračke koje će djeci biti zanimljive i zabavne kroz različite razvojne faze.

Jedan od takvih primjera su Fisher-Price igračke koje nose oznaku Smart Stages™. Smart Stages tehnologija, odnosno tehnologija „razine znanja“ mijenja edukativan sadržaj kako dijete raste. Svako se dijete razvija svojim vlastitim ritmom, a tehnologija razine znanja omogućuje odabir aktivnosti koja najbolje odgovara razvojnoj fazi vašeg djeteta. Fokus je na interaktivnom procesu učenja, a djeca uče kroz aktivno istraživanje i interakciju s igračkom, odraslima i drugom djecom.

Ove igračke, koje spadaju u liniju sveznalica i među kojima su već svima dobro poznati Psić i Seka Sveznalica, nude nekoliko različitih aktivnosti, od jednostavnih do izazovnijih. Odaberite između pjesmica, fraza i zvukova koji odgovaraju razvojnoj fazi, unutar tri razine igre – jednostavnim pritiskom na razinu 1 (faza istraživanja 6M+ koja potiče bebinu znatiželju prvim riječima i zvukovima), razinu 2 (faza poticaja potiče bebu putem pitanja i jednostavnih uputa ) ili razinu 3 (faza mašte 18M+ potiče maštovitu zabavu i ranu igru uloga).

Odaberite igračke koje potiču istraživanje i rješavanje problema

Igračke koje daju djetetu slobodu da samo shvati i riješi eventualni zadatak (ili uz malu pomoć roditelja) potiču logičko razmišljanje i pomažu im da razvijaju sposobnost rješavanja problema. Također, pomažu djetetu  da razvije prostornu orijentaciju, koordinaciju i fine motoričke vještine. Primjeri takvih igračaka su: puzzle, kocke geometrijskih oblika, bojice ili plastelin.

Odaberite igračke koje će u vašem djetetu probuditi maštu

Oko treće godine dječja je mašta sve kreativnija, pa tako se u ovom periodu potiču simboličke ili igre uloga. U toj dobi djeca se često vole stavljati u uloge omiljenih likova iz crtića ili priča ili zamišljati da su određeni predmeti nešto sasvim drugo (npr. kocka u igri može biti komad torte, itd.). Zato je važno odabrati igračke koje će djetetu pomoći u tim igrama – igračke koje će razvijati njegove govorne vještine i logičko razmišljanje. Primjeri: kostimi, igračke u obliku određenih namirnica, plišanci i lutke, vlakići i kamioni, kuće za lutke te obične kutije s kojima se djeca u ovoj dobi zaista obožavaju igrati, a vas ne koštaju skoro ništa.

Psić sveznalica brenda Fisher-Price jedan je od omiljenih dječjih plišanaca. Odlikuje se Smart Stages tehnologijom te prati razvojne faze djeteta, potiče učenje i razvijanje vještina. Omogućava odabir pjesmica, zvukova i fraza koje najbolje odgovaraju razvojnoj fazi vašeg djeteta.

Pružite svojem djetetu mogućnost da se igra sa „pravim stvarima“ odnosno igračke koje imitiraju predmete iz svakodnevnog života

Djeca u ovoj dobi često kopiraju nas odrasle, i već polako počinju shvaćati kako stvari funkcioniraju u stvarnom svijetu. Često se žele igrati s našim mobitelom ili daljinskim upravljačem. Žele biti kao odrasli i upotrebljavati stvari koje koriste njihovi roditelji. Možda izgledaju jednostavno, ali takve igračke također su odlične za razvijanje različitih vještina i znanja. Primjeri: drveni ili plastični pribor za jelo, telefoni za djecu, muzički instrumenti, igračke usisavači, metle, pegle, itd.

igračke za djecu
Fisher-Price klavir ili tablet sveznalica odlični su primjeri ovakvih igračaka. Potiču razvoj sluha i prepoznavanja, maštu i kreativnost.

Odaberite igračke koje će pomoći djetetu da razvije svoje neverbalne sposobnosti

Slikovnice, slova na magnet, ploče, likovni pribor pomoći će u razvitku govornih i jezičnih vještina.

Odaberite igračke koje će pomoći vašem djetetu da bude aktivno

Znamo da je ovo period kad su djeca najaktivnija i ponekad se pitamo otkuda im toliko energije.  Zato je u ovom periodu važno da dijete u svojoj svakodnevici ima igračke koje će mu pomoći da prakticira svoje fizičke sposobnosti i razvije one nove. Primjeri: romobili, biciklići, lopte, pribor za vrtlarenje te igračke za različite sportove.

Odaberite igračke koje će omogućiti obiteljska druženja

U ovu grupu spadaju igračke u kojima se zahtjeva i prisutnost odraslih. Tu naravno spadaju i prve društvene igre, kao što je npr. memory. Ovakve igre pomoći će djetetu da osim logičkog razmišljanja razvije i svoje socijalne vještine. Također, zagarantirana je zabava za cijelu obitelj te prilika za provođenje kvalitetnog zajedničkog vremena.

Sadržaj nastao u suradnji s Fisher-Price.