ČAJNI BISKVIT SA CHIA SJEMENKAMA (gluten free)

ČAJNI BISKVIT S CHIA SJEMENKAMA

100 g bademovog brašna
250 g kukuruzne krupice
40 g aru praha
2 žlice chia sjemenki
1,5 žlica praška za pecivo
1 žličica kurkume
prstohvat soli
250 ml sojinog mlijeka
150 ml agavinog sirupa
sok 1 cijele naranče
50 ml suncokretovog ulja
čokoladne kapljice

*U dvije odvojene zdjele posebno pomiješati suhe,a posebno tekuće sastojke. Tekuće sastojke lagano umiješati u suhe i sve dobro promješati da se spoji. Smjesa će biti dosta tekuća. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta,i još jednom dobro promješati. Na kraju umiješati,po želji,čokoladne kapljice.

*Smjesu uliti u nauljeni kalup za torte i peći na 180’c oko 30 min.

 

(Regular varijanta:

umjesto kukuruzne krupice/aru praha/ chia sjemenki, dodajte 300g griza, i smanjite količinu sojinog mlijeka za 50 ml,i za pola narančinog soka)

 

Dobar tek! 🙂


IVANA

Mama sam dvojice dečkića, Jana (uskoro 4 g), i Viga (3mj). S našim prvorođencem nedonošćićem smo upoznali mnogo zdravstvenih boljki, a između ostalog i alergiju na gluten. I to sa njegovih cca godinu dana. Znači trebalo je napraviti totalni preokret u prehrani. A tek kuhanje,nove namirnice, novi način korištenja tih namirnica. Pogubila sam se! Ja,kulinarski antitalent… Srećom,moja draga srednjoškolska prijateljica a ujedno i susjeda s trećeg kata i još uz to vegetarijanka/yoga instruktorica/mama diiiivne male Mike (Janove buduće cure ;-)) samoinicijativno me obogatila s par linkova i kuharica o bezglutenskoj prehrani,i tako je krenulo.. Rodila se ljubav 🙂 Totalno me osvojio taj cijeli jedan novi svijet neobičnih namirnica još neobičnijih imena,a kada je uz Jana počeo i suprug u tim jelima uživati, to mi je bila točka na “i”! Valjda zbog sve te uživancije s kojom sam spremala obroke, velika većina njih mi je otprve uspjela, tako da je to samo dodavalo vjetar u leđa 😀 Radoznalost me potakla na spravljanje sva tri glavna obroka ali,naravno,desert je taj u koji uvijek unesem najviše srca. U međuvremenu, Janu je alergija na gluten kako-došla-tako-prošla,ali ljubav prema takvoj vrsti prehrane se još uvijek prakticira u našem domu. Ako dječica spavaju pa mama ima lufta stupiti na kuhinjsku scenu 😉