MIA & MIKA: BABY MOKASINE KOJE VOLE MAME I DJECA

Dječje ručno rađene i unikatne mokasine slovenskog brenda Mia & Mika osvojile su nas na prvu, ali kad smo saznali kakva se inspirativna, a mogli bi reći i poučna priča iza njih krije zavoljele smo ih još i više. Tridesetotrogodišnja Jelena Vuković Marin, supermama dvoje djece i magistrica ekonomije, prve baby mokasine osmislila je u vrijeme kad joj je bilo najteže, iako se ideja rodila već prije šest godina kad se rodila i njezina kćer Ljupka, a godinu i pol dana kasnije i sin Mika. Gubitak posla i bolest nisu ju obeshrabrili, dapače bili su jedan od razloga da krene ispočetka i ne odustane od svojih snova.

Kako se rodila ideja za baby mokasine? Ponuda dječjih papučica/mokasina pristupačnih cijena bila je katastrofalno slaba. Uvijek sam maštala o tome kako bih ja mogla ponuditi nešto više, kvalitetan ručno rađen proizvod od najbolje kože koja nije obrađena sa kromom i zbog toga idealna za djecu i alergičare, uz minimalistički, smiren i unisex dizajn. Onda se dogodio rujan 2015-e. Izgubila sam posao koji sam jako voljela i razbolila sam se. U tom trenutku sam znala da ne mogu tražiti klasičan posao od 9 do 5, a morala sam u roku završiti i magisterij ekonomije. Bila sam potpunu na dnu, a ideja o dječjim mokasinama se vratila. Rekla sam sama sebi, sad ili nikad, jer kad si na dnu nemaš baš puno toga za izgubiti. Vidjela sam da postoji zanimanje za kvalitetnu dječju obuću, potražila sam proizvođače prirodno obrađene kože i napravila prve grube kalkulacije. Uložila sam zadnju plaću i kupila šivaći stroj. To bi sve bilo lako da sam znala šivati no ja još nikad u životu nisam ništa sašila. Tako je sve počelo, od čiste nule. Bilo je to i vrijeme kad je moja bolest diktirala moju svakodnevicu. Kad sam mogla šivala sam ili pisala za magisterij, a nekad sam samo čekala da prođe dan. Sada, malo više od godinu dana kasnije, mogu reći da sam presretna što sam se odlučila za taj put. I presretna sam što ime Mia & Mika predstavlja mokasine koje vole mame i djeca. Happy feet, happy mama.

Je li teško uskladiti posao i majčinstvo i koliko vremena dnevno posvetiš izradi mokasina? Je i nije, ovisi od dana ili tjedna. Mika ide u vrtić, a Ljupka već u školu pa imam dio dana posvećen samo mokasinama, a kad djeca zaspu onda se rad nastavlja. Poslijepodneva i vikendi rezervirani su za moje najdraže iako se nekad zna dogoditi da radim i pored njih i onda osjećam grižnju savjesti. Istina je da sam workaholic i da to radim sa srcem i zato nikad ne gledam na sat. Koliko vremena provodim za telefonom ili šivaćom mašinom to bolje zna moj muž.

Gdje pronalaziš svoju inspiraciju? U biti kod mene inspiracija ne igra veliku ulogu. Sve započne sa idejom kako napraviti udobne i prije svega funkcionalne mokasine. Sigurnost djeteta je za mene najbitnija no svejedno se trudim da su za djecu motorično zanimljive i mamama lijepe.

Planiraš li u budućnosti proširiti ponudu? Da. S novom kolekcijom ću lansirati i leptiriće za dječake, kao dodatak za posebne prilike, a za poslovne žene etui za vizitke i nadam se da će na red uskoro doći i torbice, a možda i mokasine za mame, ako se pokaže zanimanje. Puno puta se dogodi da kupci imaju ideju, a ja ju onda izrealiziram.

Što bi savjetovala majkama koje razmišljaju pokrenuti vlastiti biznis? Prvo dobro razmislite, a onda slijedite srce, iskoristite svoje talente i samo krenite.

 

5 BLIC PITANJA

Kakvu kavu piješ?  Ne bih je smjela piti, ali espresso.

Večera u restoranu ili pizza i dobar film kod kuće?  Večera u (sushi) restoranu.

Štikle ili tenisice?  Tenisice (skoro) uvijek.

Godišnji: zima ili ljeto?  Definitivno ljeto.

Opiši svoju obitelj jednom riječju. Mikin komentar: “Nemoguće”.

Od ovog mjeseca dostupna je i nova proljetno/ljetna Mia&Mika kolekcija, a u planu su neka iznenađenja te prva suradnja koja je za sada tajna, a mi je već nestrpljivo očekujemo.

Sve novosti možete pratiti na službenoj facebook stranici i instagram profilu.