NEKI NOVI SVIJET

Ako  pitate mene, jedna od najljepših strana majčinstva je faktor iznenađenja. Da, puno je onih koje su odrasle s mnoštvom braće, koje su neke prve korake majčinstva iz ovog ili onog razloga, trebale savladati u najranijoj dobi. Ima i onih žena koje su radi same privrženosti prema djeci, svoju mladost svjesno provele u okruženju najmlađih bilo da je riječ o susjedovim blizancima ili nepoznatoj djeci koju bi sretale u parku. Ima onih koje su jedan oblik majčinstva izabrale kao životni poziv pa skrbe za bolesnu ili nezbrinutu dječicu ili pak čuvaju naše malene anđele dok smo mi na poslu. Puno je žena koje su život provele okružene djecom bez da su same postale majkama.

Ipak, koliko god spremne bile i koliko god svjetske literature na temu majčinstva imale u malom prstu, faktor iznenađenja je taj koji je meni promijenio život.

Trenutak kada upoznaš najljepši oblik ljubavi za koji nisi niti sanjala da postoji. Trenutak kada shvatiš da jedno drugo biće ovisi u potpunosti o tebi. Trenutak kada u sebi pronađeš jednu novu i jaču sebe za koju si bila uvjerena da ne postoji i da nije dio tvog karaktera. Trenutak kada padneš i znaš da nemaš privilegiju ostati na podu.

Nakon rođenja prvog sina, u meni se rodila paleta znanih i neznanih emocija. Primarno je bila riječ o neracionalnim strahovima koji su vrebali iza svakog našeg zajedničkog dana. Potom jedan oblik neke čudne ljubomore i posesivnosti na sve i svakoga za koje sam ja smatrala da bi mogli predstavljati „prijetnju“ našem majka-sin odnosu. Znaš da nisi u pravu, znaš da pretjeruješ, ali ipak osjećaš. I boriš se i boriš te radiš i radiš na boljoj sebi, za boljeg njega.

Međutim, rođenjem drugog sina, otvorio mi se jedan sasvim drugi svijet. Svijet koji je meni bio stran i u potpunosti nepoznat. Svijet u kojem također ima uspona i padova, strahova i strepnji, dobrih i loših emocija, ali na jedan sasvim drugačiji način. Shvatila sam da nema te emocije, stvarne ili izmišljene, moje vlastite ili tuđe koja može u tolikoj mjeri negativno utjecati na mene da me slomi. Osjećaj neke neopisive unutarnje snage koja je tu, koja te gura naprijed i radi koje si spremna pomicati svjetove…zbog njih. Nema više one povučenosti i sramežljivosti. Nema više onog straha „što će reći“ ovaj ili onaj. Nema više one nesigurnosti i straha od života.

I ne, nemam ja super moći i da, griješim i ja. Sigurna sam da ću pogriješiti još puno puta u životu i da je dalek put preda mnom kao osobom i kao majkom. Ipak, tu je taj jedan sasvim novi svijet, tu je jedan sasvim novi list i jedna sasvim nova JA u ulozi života.

Ako pitate mene, jedna od najljepših strana majčinstva je faktor iznenađenja. Nisi ni svjesna koliko je veličanstven svijet koji leži negdje duboku u tebi i čeka da bude probuđen onog trenutka kada krene tvoja prva suza i začuje se onaj prvi njegov ili njezin plač.


IVANA

Uvijek sređena, naspavana, racionalna, odmjerena #supermama dvojice dječaka koja će na našem portalu dijeliti savjete kako biti sve to. ? Ili NE!? Idemo ispočetka… tridesetdvogodišnja Zagrepčanka i ponosna mama dvojice malih muškaraca koja (nekad manje, nekad više uspješno) pokušava “žonglirati” između majčinstva, posla i mrvice slobodnog vremena za sve one male, ženske radosti koje ovaj život čine ljepšim. Zaljubljenica u modu, kavu, čokoladu, dvorce i Instagram. Autorica je bloga 5foot7andbambieyes.blogspot.hr, a na našem će portalu pisati o svim onim pitanjima s kojima se susreće gotovo svaka današnja žena i majka.