U AMSTERDAM S KLINCIMA!? APSOLUTNO!

Čak i prije našeg preseljenja u Amsterdam, znala sam da ću se zaljubiti u taj grad, ali nisam mogla predvidjeti kako će moji dečki reagirati na novo okruženje. Sada kad bolje razmislim, grad prepun kanala, parkova, u kojem se svuda krećeš na biciklu- naravno da je baš po njihovoj mjeri. Nažalost, mnogi još uvijek poistovjećuju A’dam sa legalnom prostitucijom i marihuanom, te ne razmišljaju o njemu kao o idealnoj destinaciji za obiteljski odmor, pogotovo ne s malom djecom.

Upravo zato sam odlučila napraviti malu listu preporuka aktivnosti u kojima možete uživati u Amsterdamu sa svojim malenima, pogotovo ako dolazite od travnja do listopada kada je vrijeme “skoro kao kod kuće”;)

Bicikliranje. U novom ste gradu i naravno da želite vidjeti čim više, no vaša mladunčad započinje sa njurganjem već nakon 10 minuta. Idealno rješenje je iznajmiti bicikle sa dječjim sjedalicama na doslovce svakom uglu. Doći će vas nekih 15tak eura za cijeli dan, ali ćete apsolutno uživati u razgledanju po vlastitom ritmu, a vaši klinci mogu i odspavati u vožnji gradom.

Muzeji. Da, muzeji mogu biti savršeno prikladni i za klince od 2 godine nadalje. Nizozemci imaju nevjerojatan sistem s kojim zaista motiviraju roditelje da djeci uvedu kulturu muzejskih posjeta od malih nogu, da ne govorimo o tome kako su i sadržaji pojedinih muzeja apsolutno prilagođeni različitim dobnim skupinama. Mi obožavamo Nemo, muzej znanosti i Het Scheepvaartmuseum, pomorski muzej gdje doslovce provodimo svaki kišni vikend. Svakako kupite Iamsterdam kartu s kojom imate besplatan ulaz u sve muzeje, turističke vožnje brodovima, autobusima i sav javni prijevoz.

Obiteljski kafići. Kad pogledam unatrag, shvatim da nas Zagreb nije previše razmazio svojom ponudom “kid-friendly” mjesta. Ponekad bi se stisnuli sa klincima na krilu, ponekad bi se čak i osjećali nedobrodošlo sa djecom u restoranima koji često nisu imali niti osnovne dječje stolice. Ovdje to apsolutno nije slučaj! Postoji veliki broj mjesta koja su dizajnirana s namjerom da se roditelji mogu opustiti dok se klinci spuštaju toboganom i igraju autićima. Niže navedeni su naši apsolutni favoriti:

Blender Amsterdam, Ruysdaelstraat 9

MiniChiChi Café, Spaarndammerstraat 43H

Wijs West, Bilderdijkstraat 62

MiniMarkt Amsterdam, Beethovenstraat 5A

Super cool dječji brendovi. Nizozemci imaju vrlo istančan modni ukus i to se svakako odrazilo i na najmlađe. U svim gore navedenim kafićima, naći ćete i ono najbolje od lokalnih fashion brendova, nevjerojatno kreativnih igračaka i ukrasa za njihove sobice. Za fashion #supermame napravila sam kratak popis ovdje vrlo popularnih marki:

IMPS&ELFS

Kidscase

SuzyB

TinyCottons

Parkovi, dječje farme i igralista. Prva stvar koju su moji roditelji primjetili prilikom njihova posjeta ovdje jest izobilje igrališta za djecu koja se zaista nalaze na svakom kutu. Osim toga, Amsterdam je prepun prekrasnih parkova (Vondelpark, Westerpark, Amstelpark, Erasmuspark) i u svakom možete naći predivne male farme sa raznim životinjama koje vaši klinci mogu slobodno hraniti, češljati i maziti. Vaša djeca će uživati, a poslije se možete svi zajedno opustiti u pikniku na otvorenom.

To bi bilo to dragi moji. Preostaje mi jos samo jedno pitanje: “kad stižete?”;))


NADA

Ponosna supermama dvaju lavića. Posljednje su joj godine obilježene opasnim nedostatkom sna, previsokim unosom šećera, konstantnim kaosom i neredom te neopisivom radošću, ljubavlju, satima maženja u četvero i uvijek spremnim koferima. Rođena u Rijeci prije 35 godina, započela je svoju sudbinu svjetskog putnika sa nepunih 18 godina odlaskom na studij u Italiju. Nakon diplome uslijedio je posao u SAD-u, povratak u Zagreb, dugogodišnja karijera u multinacionalnoj kompaniji, brak, djeca i hop… opet pakiranje za Amsterdam gdje je započela svoj blog www.my2to4.com.