VJEŽBANJE ZA VRIJEME TRUDNOĆE I NAKON PORODA

Vježbanje je svakoj od nas postalo tabu tema. Nešto što želimo i trebamo, ali nikako pronaći vremena i motivacije. Nekada nas zbune i različite informacije o tome kada početi vježbati, na koji način, kojim intenzitetom. Kako bismo ohrabrile sve mame, a i sve trudnice koje žele vježbati, razgovarale smo sa Nikolinom Horvat, poznatom hrvatskom atletičarkom i fitness trenericom iz Fit&Healthy Studia. Dala nam je savjete kako i kada vježbati za vrijeme trudnoće i nakon poroda.

Ukoliko je trudnoća bez komplikacija i liječnik je odobrio vježbanje, ono je itekako poželjno. Žene koje su bile aktivne i prije trudnoće, mogu nastaviti s vježbanjem, ali smanjenim intenzitetom, pogotovo nakon prvog tromjesečja. Za trudnice koje nisu prethodno vježbale, a željele bi početi, savjetuje se pričekati da prođe prvo tromjesečje.
Preporučljive aktivnosti su hodanje i plivanje. Dobar izbor je i aerobni trening umjerenog intenziteta, te vježbe s laganim opterećenjem pri čemu se radi veći broj ponavljanja. Trening bi u početku  bilo poželjno provoditi 2-3 puta tjedno po 45min, dok je kasnije dovoljno 30min.  Bitno je slušati svoje tijelo, vježbati se može tijekom cijele trudnoće, dok god se dobro osjećate.

Nakon poroda,također je potrebno dobiti dozvolu od liječnika za povratak treningu. 4-6 tjedana je obično period nakon kojega se može započeti s laganom tjelovježbom ako je u pitanju bio porod prirodnim putem. Ako je porod bio carskim rezom, tada je ipak potrebno malo duže pričekati, jos 6-8 tjedana. 

Bilo bi dobro krenuti s laganim šetnjama na početku i slušati svoje tijelo, jer oporavak od poroda je individualan, kod nekoga traje kraće, a kod nekoga duže. Briga za dijete je sama po sebi fizički zahtjevna, tako da nema potrebe žuriti s vraćanjem u formu.
Treninzi na početku trebaju biti laganog intenziteta. Također, u mjesecima dojenja, vježbanje ne smije biti jakog intenziteta zbog nakupljanja mliječne kiseline i trening bi trebalo odraditi nakon dojenja djeteta. 
Što se samih vježbi tiče, u prvim mjesecima nakon poroda, primarno je vratiti u funkciju i ojačati  „core“. Mišići corea su oni mišići koji okružuju trup i zdijelicu. Tek nakon toga, može se krenuti u ozbiljniji trening.

I za vrijeme trudnoće i nakon poroda, preporuča se vježbati pod nadzorom stručne osobe.