Ajde napokon da je na redu i nešto slano!
Priznajem – freak sam za pitama. Slatke, slane,bogatog ili osrednjeg nadjeva – ne biram! Koliko god je možda jednostavnije izmiksati sastojke za neki biskvit, izliti ih u kalup i staviti peći, toliko moj karakter po dobrom starom običaju voli postavljati izazove i birati kompliciranije pristupe spravljanju jela. Zato biram ova divna tanka aromatična tijesta, koja oblikujete golim rukama prenoseći im vlastiti entuzijazam i energiju (ozbiljno,to sam negdje pročitala da se događa pri mjesenju tijesta za pite!)
Ova zgodna pita ovoga puta je (aleluja!) slana! I zelena. I sočna. I zasitna. I strašno efektna za ostaviti dojam na goste a i ukućane. Uz nju je dovoljna samo gusta povrtna juha ili varivo i eto vam odličnog vege ručka za predproljetni detox!
ZELENA PALEO PITA
podloga:
3 jaja
1/2 žličice soli
30g rastopljenog kokosovog ulja
100g bademovog brašna
70g mljevenih sjemenki suncokreta
1 žlica kokosovog brašna
12g praha psylliuma
nekoliko žlica vode i kokosovog brašna za završno oblikovanje tijesta
Izmutiti jaja i rastopljeno ulje pa im dodati ostale suhe sastojke. Zamijesiti tijesto i po potrebi mu dodati još vode ili kokosovog brašna da se napravi lijepa kugla koja se ne lijepi. Dno okruglog kalupa premazati kokosovim uljem i pobrašniti kokosovim brašnom.Tijesto razvaljati između dva lista papira za pečenje na okruglo, oko 1cm šire od dna kalupa, pa ga prebaciti u kalup i oblikovati mu uzdignuti rub.
nadjev:
2 žlice maslinovog ulja
100g očišćenog poriluka
10tak prokulica
2 jaja
1 žličica soli
1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica jabučnog octa
3 žlice brašna od tapioke
1 žlica kokosovog brašna
Na maslinovom ulju pirjati očišćeni i na kolutiće narezani poriluk. Nakon 5 minuta dodati mu prokulice narezane na četvrtine,ili ako su sitne na polovice. Sve skupa pirjati uz dodatak malo vode oko 10-15 minuta dok povrće ne omekša i ne ispari sva tekućina. U posudi razmutiti jaja,dodati im pirjano povrće i ostale sastojke za nadjev i sve dobro izmješati. Nadjev rasporediti po tijestu,po želji posipati sezamom. Peći pitu na 200’C oko 20-30 minuta ili dok ne dobije lijepu boju.
P.s.-ako dojite, prokulice zamjenite špinatom ili blitvom kako vašu bebicu nebi mučili vjetrići
Supermama ekscentričnog Jana i anđeoskog Viga, ovisnica o cappuccinu, televiziji i udobnosti svog doma. Zaljubljenica u ne-boje, minimalizam i tenisice, fali joj barem 5 dodatnih sati u danu i uredno svugdje kasni. Njezina najdraža parola “red, rad i disciplina” unatrag 4 godine u njenom domu više ne pali. U slobodno vrijeme sanja nove recepte, gomila nove sastojke i nada se da će to dvoje pretvoriti u nešto opipljivo i jestivo u roku tjedan-dva. S vama će rado dijeliti svoje bezglutenske poslastice kojima je i sama očarana.