3 APLIKACIJE ZA KLINCE KOJE KORISTIMO SVAKODNEVNO

Mama sam koja voli digitalnu tehnologiju pa tako i sama isprobavam i koristim razne korisne aplikacije. Kao što sam već spomenula, digitalno odrastanje u današnje je vrijeme neizbježno i dok je s jedne strane žalosno što su djeca sve više za kompjuterom i tabletima, a sve manje vremena provode igrajući se sa svojim vršnjacima, s druge strane mi roditelji možemo utjecati na sadržaj kojim se oni koriste, a djeca imaju priliku da kroz razne edukativne aplikacije nauče nešto novo na zabavan način. Upitala sam svoju sestru, supermamu dvojice školaraca, koje su to aplikacije koje oni svakodnevno koriste i na koji način im pomažu u učenju.

Koliko god sam prije nekoliko godina zazirala od tehnologije (pogotovo kombinacije tehnologije i moje djece) danas ću prije pogledati prognozu na smartphonu nego pogledati kakvo je vrijeme kroz prozor kraj kojega sjedim. Život postaje nezamisliv bez Google mapsa, Amazona, Itunesa, Endomonda…ali istovremeno postaje i puno jednostavniji.

U vrijeme kada moja djeca više od polovice domaće zadaće odrađuju online, kada su samo za potrebe škole korisnici najmanje dvije aplikacije na kojima učitelji za njih kreiraju individualne zadatke primjerene njihovom školskom napretku postaje vrlo glupo boriti se protiv ‘kompjutera’. Nebrojeno puta zadaća na školskim aplikacijama je zapravo zahtjevnija od one na papiru, ali uvijek su više motivirani upravo za online verziju. Da, vjerojatno što sve skupa izgleda puno privlačnije i zamaskirano je uvijek u neku zabavniju varijantu ali promatrajući svakodnevno što rade shvatila sam da ono što ih motivira je feedback. Rezultati takvog rada jako su mjerljivi što prema školi u smislu ocjene to prema učeniku u smislu postizanja ciljeva. Apsolutno nikada nakon rješavanja lista papira iz matematike nisu požalili što nema još zadataka, ali rješavanje online zadataka nema kraja, uvijek žele više.

S vremenom nekoliko zabavnih aplikacija našlo je put i do našeg slobodnog vremena. Tri su aplikacije koje se u našoj kući koriste gotovo svakodnevno, a namjenjene su djeci.

 

  1. KidQ

KidQ je besplatna aplikacija za Iphone i Android od Scholastic Parent&Child (Scholastic je najveći svjetski izdavač dječijih knjiga i broj jedan web stranica za osnovne škole u SAD-u).

Aplikacija se sastoji od zabavnih i poučnih pitanja sa jednostavnim, sažetim i provjerenim odgovorima. Svakoga dana, u vrijeme koje odaberete, dobivate novo pitanje. ‘Što je rajčica? Voće ili povrće?’, ‘Koja je razlika između krokodila i aligatora?’, ‘Koji je najveći organ ljudskoga tijela?’, ‘Kolika je temperatura u centru Zemlje?’ samo su neka od pitanja.

U našoj kući već imamo tradiciju, kada mrgude ujutro probudim za školu ustajanje iz toplog kreveta najgora je stvar na svijetu. Ali kad kažem da nas čeka novo pitanje (naše dolazi svaki dan u 7:15 ujutro) za doručkom su istog trena. Kada pročitamo pitanje prvo pokušavamo sami odgovoriti, F uvijek izmišlja čudnovate odgovore, a L racionalan i praktičan kakav je, uvijek se trudi naći logičan odgovor.

Naše jutarnje pitanje često im toliko rasplamsa maštu i znatiželju da svi kasnimo u odlasku u školu.

 

  1. Bedtime Math

Bedtime Math je besplatna aplikacija koja je nastala kao rezultat ultra popularnih istoimenih knjiga.

Aplikacija se sastoji od matematičkih problema, naravno vrlo zabavnih te prilagođenih uzrastu, od najmlađih do klinaca kao što su moji (7 i 10 godina). Početak svakog zadatka isti je za sve uzraste nakon čega odabirete problem prilagođen dobi. Ono što volim kod ove aplikacije je da opet dečki mogu zajedno sudjelovati u rješavanju, svako na svojoj razini. Nerijetko i sama razbijam glavu oko nekih problema!

L jako voli matematiku i rješavanje problema za njega je poput igre. Mali naravno želi sve što i stariji brat tako da smo i njega uspjeli zagrijati za matematiku!

 

  1. Epic!

Epic! Je zapravo online knjižnica za djecu do 12 godina. Aplikacija se plaća 4,99$ mjesečno. Ako vaše dijete voli čitati, uči engleski ili već samostalno čita na engleskom nećete požaliti što izdvajate 5$ mjesečno. Izbor knjiga je nepregledan, preko 10000 naslova zaista kvalitetnih knjiga. Osim što djeca mogu samostalno čitati veliki je izbor Audio knjiga i read-to-me knjiga za najmlađe (odlične za učenje jezika!).

Na svaki account možete registrirati 4 korisnika, svakome korisniku se prilagođava izbor knjiga s obzirom na dob, interese i stupanj čitanja.

Kao roditelju aplikacija vam omogućava vrlo jasan uvid u ono što vaša djeca čitaju. Mailom ćete redovito dobiti obavijest koliko je vaše dijete čitalo taj tjedan, koje knjige, koliko je vremena utrošilo na čitanje knjige (s uvidom u prosječno vrijeme potrebno za čitanje iste knjige) čak i koliko je stranica okrenulo tijekom čitanja!

Naravno za svaku pročitanu knjigu dobivaju se male virtualne nagrade, skupljaju se bodovi, a djeca mogu sudjelovati i u raznim knjiškim izazovima.

Ova aplikacija spašava nas tijekom praznika i putovanja kada ne moramo vući knjige sa sobom, a klinci odrade svoju obaveznu dnevnu dozu čitanja!

Ove aplikacije ne oduzimaju puno vremena, svega nekoliko minuta dnevno, djeca nauče puno kroz igru i ono što je najvažnije zajedno s vama, jer vjerujte mi ponekada ćete se zakačiti više nego oni. Isto tako svi vi koji imate dječake znate da često nisu od velike priče i da samo čekaju da ih pustite da se zadube u Legice i autiće, uz pomoć ovih zabavnih pitanja pridobiti ćete ih na pravi pravcati razgovor i često čuti još puno stvari koje bi drugačije prešutili i zaboravili podijeliti s vama.