47 MINUTA

Slobodno vrijeme je vrijeme izvan čovjekovih profesionalnih, obiteljskih i društvenih obaveza, vrijeme u kojem pojedinac samovoljno bira oblike i sadržaje odmora, razonode i stvaralaštva. Po jednom američkom istraživanju majka koja radi i ima jedno dijete mlađe od 6 godina, u jednom danu ima sveukupno 47 minuta za sebe. Molim?! I to u cijelom danu, ne odjednom! Naravno, ima boljih, ima lošijih dana i sigurno je slobodno vrijeme dobilo novo značenje za nas.

Možda bi trebalo uz onu definiciju gore uvesti novi pojam: slobodno vrijeme za majke – ukradenih 47 minuta kroz dan, vrijeme u kojem dijete ili spava, ili je u vrtiću ili s nekim članom obitelji, a koje mama koristi samo za sebe. (Pitam se što sam radila sa slobodnim vremenom prije djeteta? Tek sad vidim koliko sam ga imala. Mogla sam pročitati cijelu rusku književnost.) A kako mame provode svoje slobodno vrijeme? Neke utonu u svoj kauč ili krevet s  daljinskim upravljačem (većina je žena odustala od gledanja serija ili filmova jer od rođenja djeteta nisu ništa pogledale u komadu). Neke zagrle svoju šalicu (sada već hladne) kave i čitaju knjigu (vjerojatno vrativši se desetak stranica unatrag jer se ne sjećaju što su pročitale prije nekoliko dana). Neke kuhaju ručak, neke idu u šoping, neke su otkrile čari internet šopinga jer ne žele trošiti slobodne minute na spremanje ili vožnju u autu, nekima je slobodno vrijeme skrolanje po instagramu i pričanje s drugim mamama, a neke ga iskoriste kako bi isplanirale sutrašnji dan i možda slučajno ubacile nekih sat vremena samo za sebe. Neke se točaju u toploj kupki, neke si priušte masažu, a ima i onih koje gledaju slike svoje bebe koja spava. Neke se maze sa svojim dragim, uz veliki oprez da ne bi beba dobila bracu ili seku. Neke samo odu wireless, u šetnju. Same. A neke spuste roletnu, isključe zvuk okoline i spavaju. Kaže mi prijateljica da su čepići za uši najbolji poklon koji je dobila u zadnje vrijeme. Neke sjednu i pišu jer im je prebacivanje misli na papir najbolja terapija. A neke se potpuno izgube i ne znaju uživati u tom vremenu jer nisu sigurne je li to zaista slobodno vrijeme ili su samo zaboravile da nešto moraju napraviti.

Kako god bilo, sada tek shvaćamo koliko je dragocjeno to slobodno vrijeme. Ono što smo kao mame naučile jest strategija organizacije. Pojam dosade je nestao iz vokabulara. A riječ samoća je dobila novu vrijednost. Mamice, idemo Amerima pokazati suprotno i navući barem 50 minuta slobodnog vremena. U komadu!


PETRA

Po profesiji akademska glumica, završila je magisterij glume i lutkarstva u Osijeku i trenutno je zaposlena u Gradskom kazalištu Zorin Dom u Karlovcu, majka je četveromjesečne Korane. Uvijek je voljela pisati, ali trudnoća i majčinstvo su u njoj probudili poriv da piše za djecu i mlade. Piše u pauzama od dojenja, kad ju Korana razbudi (a ona zaspi), a ideje joj većinom padaju kad ju uspavljuje. Prvi njezin tekst za dječju predstavu “Veliko pužovanje” ponovno je na repertoaru u kazalištu u Karlovcu, a drugi tekst “Tko nema u vugla, googla”, nastao u prvim mjesecima Koranina života, uprizoruje se u kazalištu u Sisku. Riječ je o predstavi za mlade u kojoj se susreću dva svijeta – djevojka koja voli čitati knjige i ne posjeduje mobitel i dečko koji prati najnovije trendove i pravi je majstor za elektroniku.

@petra.cicvaric