BABYSTEPS SENZO MOTORIČKE RADIONICE ZA DJECU

“Ja sam Ivana Štedul. Bivša Conjar. Ali to nije toliko važno za priču, osim što mi djevojačko prezime piše na diplomi. Znači, udana sam. Za supruga Marka. Koji je informatičar, što je također važno za priču. Imamo troje djece u dobi od 6, 4 i 2 godine. I oni su važni jer bez njih ne bi bilo niti koncepta BABYSTEPS Senzo-motoričkih radionica za bebe i djecu.”

Ivana je diplomirala na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju fizioterapije (neurološki modul), te stekla zvanje diplomirane fizioterapeutkinje. Završila je i Dodiplomski stručni studij radne terapije i Pedagoško-psihološke kompetencije odobrene od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osim formalnog obrazovanja Ivana je pohađala i brojne edukacije vezane uz rad s bebama i djecom u Hrvatskoj i inozemstvu. Svoje radno iskustvo obogatila je i na radnim mjestima radnog terapeuta u Camphill communities of Ireland, Lječilištu Topusko, Centru za rehabilitaciju Nada te Udruzi STOPE, a kao diplomirani fizioterapeut u  predavala je i u Srednjoj školi Topusko na poslovima nastavnice medicinske skupine predmeta. 

 

“U višegodišnjem individualnom radu s djecom s poteškoćama u Hrvatskoj i inozemstvu uvidjela sam u kojoj mjeri određene terapijske tehnike dovode do bržeg senzo-motoričkog i kognitivnog razvoja djece. Polazeći od pretpostavke kako određene tehnike koje pomažu djeci s poteškoćama također moraju dovesti do bržeg razvoja djece bez poteškoća, stvorila sam koncept BABYSTEPS Senzo-motoričkih radionica za bebe i djecu koji provodi zadnje 4 godine. Prvi model bio je moj prvi sin Filip, dijete koje je mene i muža raskopavalo prvih godinu dana. Bio je toliko naporan da mi je vlastita mama nedavno rekla kako je mislila da nakon njega više nikad nećemo imati djece. Ali se očito prevarila. Drugi model bio je Jakov, ranije rođeni, malo hipotonac, koji je puzao sa 6 mjeseci. Gita je model od rođenja. Gita je puzala s 5.5 mjeseci i hodala samostalno s 9. No ona je curica pa je zato brža. Tako kažu. Ali ja se ne slažem.”

Nakon zaposlenja na zadnjem radnom mjestu, a koje je obuhvaćalo rad s odraslim osobama s dualnim psihijatrijskim dijagnozama nakon godinu dana Ivana daje otkaz i osniva SenzoGYM d.o.o. , s edukacijom kao jednom od primarnih djelatnosti. I tu započinje priča o BABYSTEPS brendu.

 

Kako su nastale BABYSTEPS Senzo-motoričkih radionice za bebe i djecu©

“Svog prvog sina Filipa rodila sam u dobi od 24 godine. Tada sam iza sebe imala iskustvo terapijskog rada s djecom izvan Republike Hrvatske, kao i rehabilitacijskog rada unutar našeg zdravstvenog sustava, završen jedan studij te sam aktivno studirala na  Specijalističkom studiju i istovremeno radila. 

Filip je rođen u 40.-tom tjednu i od rođenja je bio iznimno “teška beba” u svakom pogledu. Nije dobro spavao niti po noći niti po danu, teško se hranio, imao je izrazito jake kolike i uglavnom je bio nezadovoljan kad bi bio budan. S njim su sve aktivnosti bile izrazito naporne i iscrpljujuće za obje strane. Bilo je nemoguće staviti ga u kolica i s prijateljicom otići na kavu jer bi nakon 20 minuta uslijedio bolan vriskavi plač pa bi sve završavalo na način da njega nosim trčeći do kuće dok on histerizira i istodobno guram prazna kolica. 

Filip je imao sindrom iritacije o kojm se u našem sustavu malo zna. Sindromu iritacije se ne pridaje prevelika važnost, iako itekako remeti cjelokupni život bebe i roditelja. Trebala su mi puna 3 mjeseca da shvatim što se s njim događa. Listala sam svu mogući irsku literaturu i počela primijenjivati segmente onih aktivnosti koje sam provodila dok sam radila u Camphillu. Ono na što je dobro reagirao zapisivala sam u bilježnicu, ono što se pokazalo neuspješnim odbacivala sam po sistemu pokušaj-pogreška. Uskoro je pogrešaka bilo sve manje, a on je postao puno zadovoljnija i smirenija beba. Čak u tolikoj mjeri da je sa 6 mjeseci samostalno prospavao noć (i od onda spava kao top). Tada se i samostalno posjeo, dok je sa 6.5 puzao.

Jakov je moj drugi sin koji je od početka trudnoće bio kompliciran (i ostao je takav i dan danas, neke se stvari valjda ne mijenjaju). Njegovom rođenju predhodilo je nekoliko hospitalizacija, a rođen je u 36.-tom tjednu. Za razliku od Filipa, on je non-stop spavao zbog povišenog bilirubina, a kad bi bio budan izrazito mu je smetala buka (primjerice buka automobila, što se zadržalo sve do njegove 2.5 godine života). Osim toga izuzetno se teško hranio i imao je problema s uvođenjem dohrane (laici bi rekli “izbirljivo dijete”). Budili smo ga na sve moguće načine, ali najčešće bezuspješno. Znajući da je rođen ranije i pomalo hipoton znala sam da će s njim biti potrebno puno vježbanja i aktivnog rada, pogotovo u motoričkom dijelu. Počeli smo 4. dan nakon poroda, čim smo došli kući. Ponovno sam uzela upute koje su ostale nakon Filipa i krenula ispočetka. Ali ovaj put je aktivno od 0-24 u cjelokupan proces vježbanja bio uključen i tata. Cilj je bio prilagoditi ono što je djelovalo kod Filipa Jakovljevom trenutačnom stanju. Jakov se samostalno posjeo s nešto malo više od 5 mjeseci, a puzao s 5.5. Prohodao je malo prije 1. rođendana.

Kad je propuzao počela su ispitivanja o tome kako smo to uspjeli i svi su se iskreno čudili (počevši od pedijatara, doktora medicine pa do prijatelja). I tada se dogodio klik. U Karlovcu smo pokrenuli radionice za bebe. Sasvim slučajno. Počeli smo u dnevnom boravku tadašnjeg stana u kojem smo živjeli. Uskoro nam se pridružila nećakinja Lucija, koja je pratila Jakova i također brzinski puzala. Zatim, 2 godine kasnije Gita i Petra, koje su u istoj statistici. Pa Jura koji je propuzao prije 6 mjeseci. I još 1000+ bebica koje su nas svaki mjesec podučile nečemu novom. Do tada je u onu Filipovu bilježnicu dopisano preko 500 novih aktivnosti.

S Gitom je sve ponovno potvrđeno uz izuzetak što je ona hodala s 9 mjeseci potpuno samostalno i pravilno. Laici kažu da curice sve aktivnosti brže svladaju. I da su to geni. 🙂 Ali činjenica je da je ona još u rodilištu napravila svoj 1. salto u životu i stalno bila u “treningu”. Na taj način je višestruko umrežavala svoje živčane stanice i učvršćivala veze među njima (no to je već neuroanatomija :-))

Prošle godine, vrativši se nakratko u Irsku (od koje uvijek sve počinje 🙂 ) odlučili smo da je vrijeme za pokretanje BABYSTEPS radionica u Zagrebu.”

 

 

Glavni cilj BABYSTEPS-Senzo-motoričkih radionica za bebe© je adekvatna rana stimulacija uz adekvatnu edukaciju roditelja o provođenju aktivnosti. BABYSTEP Senzo-motoričke radionice za bebe© namijenjene su bebama od 3 mjeseca pa do godinu dana starosti, kao i njihovim roditeljima (na radionicama prisustvuju beba + jedan roditelj). Roditelj je aktivan sudionik BABYSTEPS-Senzo-motoričkih radionica za bebe©. Grupu čini maksimalno 5 beba + 5 roditelja.

Sve aktivnosti koje se provode unutar BABYSTEPS-Senzo-motoričkih radionica za bebe© baziraju se na radnoterapijskom pristupu, a glavni cilj im je optimalizacija dječjeg razvoja. Aktivnosti se individualno prilagođavaju svakoj bebi s ciljem postizanja maksimalne neovisnost i samostalnosti bebe.

Aktivnosti koje provode potiču motorički, senzorički, kognitivni, emocionalni i socijalni razvoje bebe uzimajući u obzir razvojne stadije. Razvojni stadiji su hijerarhijski i logični, a faze se ne mogu preskakati (primjerice, beba prvo nauči puzati, a onda hodati, prvo nauči hodati, a zatim govoriti u rečenicama).

Glavna strategija djelovanja BABYSTEPS-Senzo-motoričkih radionica za djecu© je nužna i aktivna EDUKACIJA roditelja u svim bebinim aktivnostima. Roditelje educiramo o fiziološki ispravnim pokretima te načinima maksimalog poticanja senzo-motoričkog dječjeg razvoja u vlastitom domu. Također ih educiramo o načinima ispravljanja onih aktivnosti koje su naučene na krivi način te ponovnom učenju aktivnosti na pravilan način.

“BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe© polaze od znanstvenih postavki o neuroplastičnosti mozga i oslanjaju se na znanstvene teze vezane uz ranu stimulaciju. Prilagođavanjem aktivnosti svakoj bebi ponaosob maksimalno potičemo senzo-motorički razvoj, a pri tome se i neizmjerno zabavljamo.”