KAD STE SE ZADNJI PUT POBRINULI ZA SEBE?

Sjećate se prve trudnoće? Svi su vam podilazili, udovoljavali vašim željama, pazili, čuvali i mazili. Pazili ste, mazili i čuvali samu sebe i svoj trbuščić. Radili ste ono što volite i niste dopustili da se živcirate oko bezveznih stvari. S glavom među oblacima sanjarili ste o tom danu kad ćete postati majka i jedva ste ga čekale. Došao je i taj dan i vaše dijete postalo je centar svijeta. Vi ste pale u drugi plan. Same sebi. Sjećam se kad je S. imao tri mjeseca prvi put sam otišla frizeru i ostavila ga. Otišla sam samo zato što sam morala i jer mi je izrast bio gori nego Shakirin prije ne želim se ni sjećati koliko godina, a tad je barem bio moderan. Kako se sve nekako odužilo zbog presušenih vrhova kose zbog kojih me frizer nije htio pustiti dok ih ne odreže, počela sam plakati i proklinjati sebe da kakva sam ja to majka, važnija mi je glupa kosa nego moje dijete koje me treba. Vidjevši u kakvoj sam situaciji kosu su mi osušile dvije frizerke istodobno, platila sam, pobjegla brzinom svjetlosti i zaklela se da me frizer više nikada neće vidjeti. Onog dana kad sam postala majka ništa što me prije uveseljavalo nije mi više bilo bitno. Možda na neki način ovo zvuči lijepo, ali istina je da nisam bila ni svjesna da ne radim dobro samoj sebi.

Odrasli smo u društvu koje nas je naučilo da moramo biti savršena majka, savršena supruga, savršena žena. Imamo grižnju savjesti ako predugo ostanemo s prijateljicama na kavi dok muž doma čuva djecu ( i usput nas zove po tko zna koji put), imamo grižnju savjesti ako nedjeljom ne napravimo ručak dostojan jedne prave domaćice, ako ne odvedemo dijete u parkić jer nam se jednostavno ne da, ako s djecom ne provodimo dovoljno vremena ( a provodimo, no uvijek mislimo da možemo bolje.) Važno nam je da usrećimo druge, pa ćemo tek onda sebe, a za sebe nikad nemamo vremena. Sramimo se priznati da je majčinstvo teško. Neugodno nam je priznati da nekad jednostavno više ne možemo i da bi najradije pobjegle od svih, umjesto toga plačemo kad nas nitko ne vidi. U svemu tome zaboravili smo na SEBE i na činjenicu da smo osim majke, supruge ili partnerice još uvijek samo žena sa svim svojim potrebama i željama. Da, dogodi se da s majčinstvom na neki način izgubimo sebe. S jedne strane to je sasvim normalno jer ne možemo biti iste kao što smo bile i prije majčinstva, naša uloga se mijenja. S druge strane za nas to nije dobro jer loše utječe na naše raspoloženje i na odnose s našim bližnjima.

Iako su nam djeca centar našeg svijeta i prva na listi naših prioriteta vrijeme je da se osim za druge, pobrinemo i za sebe. Tu se ne računa onaj povremen odlazak na manikuru ili kavu s prijateljicom. Provedimo kvalitetno vrijeme same sa sobom. Učinite nešto dobro za sebe SVAKI DAN. Pročitajte knjigu koja vam mjesecima stoji pored kreveta, upišite onaj tečaj na koji ste oduvijek htjele otići, posjetite muzeje koje već dugo niste, počastite se ručkom u najboljem restoranu, upišite se u teretanu, napravite nešto što ste oduvijek željele. Pitajte za pomoć. Sjetite se onoga što vas je prije majčinstva činilo sretnima. SVAKODNEVNO zadovoljite one osnovne potrebe koje ste mjesecima, ako ne i godinama, zanemarivali. Prisjetite se sebe prije majčinstva. Svojih planova, želja i snova. Ponekad će vam dani biti prekratki i možda nećete uspjeti no ako samu SEBE postavite kao prioritet vidjet ćete kako će vam se život promijeniti. Sve to pozitivno će se odraziti ne samo na vas, vaše raspoloženje i samopouzdanje nego i na vašu obitelj. Ako želite biti sretna i najbolja mama što možete biti važno je da se pobrinete i za sebe. Počnite već danas.


Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays