KAD ĆETE NA DRUGO!?

Kad ćete na drugo? Kad čujem to pitanje, digne mi se kosa na glavi. A čula sam ga vjerojatno čim sam rodila i još uvijek ga čujem barem jednom tjedno. Isto kao i ono dok smo još bili običan par bez djece pa kad bi netko u društvu/obitelji dobio dijete našao bi se uvijek onaj koji bi rekao: „e sad ste vi na redu.“

Zašto nitko nikad ne pita: „Kad ćete na treće?“.

Nevjerojatno je kako se bez sumnje pretpostavlja da netko ide na drugo dijete. Kao da imati jedno dijete nije normalno. Kad se odlučiš samo za jedno dijete vjerojatno si sebičan i uskraćuješ svoje dijete za sestru ili brata. Kad imaš dvoje djece to je to. Spadaš u prosječnu, normalnu obitelj. Kad ih imaš troje ili više svi te gledaju kao divnu, krasnu, požrtvovanu majku, a bit će uvijek i onih koji će ti reći: „ma što vam je to trebalo?“.

Ja osobno nikad nisam bila jedna od onih koja je maštala o tome koliko će djece imati. Nisam se vidjela u budućnosti s dvoje, troje ili četvero djece. Vidjela sam se kao majku. Znali smo samo da jednog dana želimo postati roditelji. Ne do 25-te ili do 30-te nego onda kad budemo na to spremni. I tako je i bilo.

Biti mama jednom djetetu ne znači da imaš manje briga, obaveza ili da će tvoje dijete izrasti u sebičnu, razmaženu ili usamljenu osobu. Biti mama jednog djeteta znači da si jednako mama kao i ona što ih ima dvoje ili više.

Kao mama jednog djeteta osjećam se potpuno. Moji snovi o majčinstvu su se ispunili. Ako ikad poželim drugo vjerujem da to neće biti tako skoro. Jedan od najglupljih savjeta koji povremeno dobijem je onaj: „Idi odmah na drugo da se riješiš. Pa tako i tako ne spavaš.“ Ako ću ikad ići na drugo bit će to zato što želim, a ne zato da ga se riješim! Kao ispunili smo ono što društvo od nas očekuje i sad možemo biti mirni. Kad napokon nadoknadim ove, skoro dvije godine majčinstva, naspavam se i malo pobrinem za sebe možda promijenim mišljenje. Do tada ako me netko pita „Kad ćete na drugo?“…odgovor je „Nećemo.“


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays