ŽIVOT PRIJE I POSLIJE RODITELJSTVA

Rođenjem djeteta život se mijenja, ali to ne znači da život kakav smo do tada imali prestaje. Snježana Klarić, novinarka, kolumnistica i supermama uskoro četverogodišnjeg Dina, danas nam je svojim tekstom to i dokazala.

Nikad nisam bila pobornica tvrdnje ‘uživaj jer kad rodiš gotovo ti je’. Uvijek sam smatrala da život kakvog poznajemo ne prestaje jednom kad postanemo roditelji, a da sam bila u pravu osjetila sam na vlastitoj koži kad sam rodila prije gotovo četiri godine.

Često sam imala problema s pronalaskom adekvatnih riječi da nevjernicima na konkretnom primjeru dokažem da je doista tako. Nedavno mi je konačno sinulo.

Naime, život prije i poslije roditeljstva. To vam je kao da volite putovanja i putujete. Putujete svijetom. U ranim dvadesetima ‘đir’ su vam siromašne afričke zemlje i sretni ste što  imate mogućnost spojiti svoje dvije strasti – putovanja i pomaganje pa odlazite u Keniju, odlazite i u Tanzaniju.  Čim vam se pruži prva prilika, otputujete u egzotične zemlje Azije da malo promijenite rutu.  Tamo nastojite otići bez obveza.

U kasnim dvadesetima zemlje spomenutih kontinenata mijenjate za nešto bliže destinacije. Konačno je došlo vrijeme da se posvetite dobroj staroj Europi kojoj vas je oduvijek privlačila jednako kao i Azija i Afrika, ali nekako sve donedavno niste osjećali da je došlo vrijeme za Stari kontinent.

Što se dogodilo?! Postali ste roditelj. Jeste li prestali s putovanjima?! Niste. Nastavili ste putovati, nastavili ste uživati u onom što vas je veselilo i prije rođenja djeteta, samo sad tu strast dijelite s još jednom osobom.  Vaše su destinacije prvih godina roditeljstva relativno bliže i sigurnije, ali kako dijete bude raslo tako će se i prijeđeni kilometri mijenjati, a s njima i broj pečata u putovnicama. 

Jeste li prestali putovati zato što vam se obitelj povećala za člana ili dva?! Niste. Je li vam život stao jer vam se obitelj povećala za člana ili dva?! Nije. I to vam je to.

Nakon što postanete roditelj, život ne prestaje. On dobiva neku novu dimenziju. Vaša nastojanja usmjerena su prema tome da i dalje živite što ispunjenijim životom jer kao što popularni hashtag kaže #lifeisforliving.  Želite nastaviti disati punim plućima, iskoristiti svaku priliku i stvoriti milijun novih situacija u kojima ćete se naći s osmijehom na licu kako vašem tako i na licu svog djeteta.

Više nemate onoliko slobodnog vremena koliko ste ga nekoć imali. Možda se više i ne bavite stvarima koje ste nekoć voljeli, ali ono zbog čega nemate vremena za to nije zato što vam je život stao nego zato što ste nastavili koračati  stazom života otkrivajući neke nove  čarolije.

Ako ono što kao roditelj otkrivate za vas nije čarolija, predstavlja vam muku, problem i teško se navikavate da je došlo vrijeme za neke nove avanture, onda ili nikad niste uživali u životu ili imate problema s time što ste postali roditelj (na stranu zdravstvene dijagnoze). No nikako ne smijete govoriti da život staje nakon dolaska djeteta u obitelj jer to nije istina. Ako i dalje to smatrate onda ste oduvijek živjeli u čahuri toliko duboko da vas ni magičnost novog života nije uspjela izvesti na svjetlo dana i pokazati vam što život uistinu je. Život je predivan sa svim svojim manama i vrlinama, ljepotama i poteškoćama no samo jednom mu dođe kraj. Zna se kad.