DJEVOJČICE U LJETNIM HALJINAMA (NE)VOLIM

Priča se da je jesensko proljeće, koje nas je pratilo posljednjih nekoliko mjeseci, napokon iza nas te da ćemo vrlo skoro osjetiti one prave ljetne vrućine. I dok s porastom temperature većina muškaraca sa zadovoljstvom pjevuši Rundekove stihove, ja promišljam o nekim granicama.

Moram priznati da se nikada nisam previše zamarala estetikom drugih ljudi. Kao i ljepota, i ona leži u oku promatrača i nikako ne predstavlja dobru materiju za proučavanje. Ono što bilo koja punoljetna osoba  smatra lijepim, primjerenim ili neprimjerenim za šetnju gradom, odlazak u klub ili na posao može se ponekad naći u sferi „društveno prihvatljivog“, ali nikako nije tema ove priče. Ipak, kada je riječ o malenim klincezama, nikako ne mogu ne primijetiti da su se posljednjih godina stvari opasno otele kontroli.

Majice debljine trake za kosu, hlačice koje veličinom više odgovaraju doljnjem rublju, sandale na petu, opasno kratke haljinice…i sve to na djevojčicama od sedam, osam ili najviše desetak godina.

Nebrojeno puta, zajedno sa suprugom, našla sam se u situaciji da oboje posramljeni okrećemo glavu pokušavajući ne gledati u stražnjicu djeteta koja viri iz hlačica dok zajedno s mamom i tatom stoji koju pokretnu stepenicu iznad nas u shopping centru.

Nije mi namjera predstavljati moralnu vertikalu, ali se ne mogu ne osvrnuti i na samu modnu industiju koja iz sezone u sezonu, kolekcije za odrasle žene samo kopira u manjim brojevima. Leopard, koža, prorezi, provokativni natpisi, prozirno, mrežaso, dekoltirano…

Ipak, mene osobno, niti jedna modna kuća ne bi mogla natjerati da nosim nešto što mi se ne sviđa. Isto tako, vjerujem da ni nikoga od vas ne može natjerati da svoju djevojčicu odjevate u stilu lady Gage na vrhuncu karijere ili Zgodne žene.

Vremena su se promijenila i današnje djevojčice puno ranije ostavljaju lutke i plišance te žele biti poput odraslih idola, ali su ipak, neovisno o tome, samo DJEVOJČICE. I ja sam sa šest voljela Tajči, ali mi mama zato ne bi dopustila nositi kričavu, narančastu minicu i štikle niti je ista bila za kupiti u mojoj veličini.

Bit će vremena za minice, šminku, umjetne nokte i štikle. Neka djevojčice budu djevojčice, modne ikone vašeg grada ili kvarta, ali neka to isto budu u svojoj dobnoj skupini. Neka još danas budu vaše maze i tatine princeze. Budite vi one koje ćete ih naučiti da je žena puno više od lijepog tijela i atraktivne modne kombinacije u bilo kojoj životnoj dobi, a pogotovo kada je još dijete. Možemo prstom upirati u druge mame ili u medije koji nameću neke, nama neprihvatljive norme, ali uvijek imamo izbor učiniti suprotno. Uvijek imamo izbor slušati sebe i same odlučiti što je najbolje za našu djecu.


IVANA

Uvijek sređena, naspavana, racionalna, odmjerena #supermama dvojice dječaka koja će na našem portalu dijeliti savjete kako biti sve to. ? Ili NE!? Idemo ispočetka… tridesetdvogodišnja Zagrepčanka i ponosna mama dvojice malih muškaraca koja (nekad manje, nekad više uspješno) pokušava “žonglirati” između majčinstva, posla i mrvice slobodnog vremena za sve one male, ženske radosti koje ovaj život čine ljepšim. Zaljubljenica u modu, kavu, čokoladu, dvorce i Instagram. Na našem će portalu pisati o svim onim pitanjima s kojima se susreće gotovo svaka današnja žena i majka. Ivanine dogodovštine možete pratiti na @5foot7andbambieeyes