ZAŠTO PLAČEŠ, MAMA?

Neki sam dan pogledala najavu za posljednji nastavak legendarne sage o Munjevitom Juriću iliti Aute. Za, vjerujem rijetke mame koje možda ne znaju, riječ je o seriji animiranih filmova koji prate pustolovine crvenog trkaćeg autića i njegovu transformaciju iz sebičnog i umišljenog automobila koji misli da sve u životu može sam, u poštenog i iskrenog prijatelja i šampiona ne samo na stazi već i u privatnoj sferi njegovog života. Prva su dva dijela postigla veliki uspijeh i to ne samo u financijskom smislu, već i u srcima mnogih mališana i njihovih roditelja. Ili samo mene? Naime, gledajući najavu za treći, i vrlo vjerojatno posljednji nastavak, ova se mama rasplakala kao da je pogledala Notebook po prvi puta i to na vrhuncu puberteta.

Jučer sam s kolegom na poslu, gotovo cijelu pauzu za ručak, provela pričajući o crtićima. U tom razgovoru, spomenuo mi je fascinaciju njegovog dvogodišnjaka, vjerojatno najpoznatijim traktorom na svijetu-Tomom. Tom! Kako li sam samo Toma smetnula s uma? Kategorički tvrdim da je u jednoj fazi moj stariji, nakon mame i tate, najviše na svijetu volio traktora Toma. Sjećam se kao danas da je poznao svega par riječi, ali je „Tom-Tom“ bila jedna (ili dvije, jer bi ime uvijek ponovio dva puta) od tih. Najavnu sam pjesmu, znala na tri jezika (taman kada sam krenula pamtiti češku verziju, prestala je fascinacija), a svako crveno radno vozilo je bilo etiketirano „Tomom“. Kada smo otišli na odmor te godine i kada nismo imali (namjerno) pristup internetu, svakog je dana trčao u dvorište jedne kuće a ja bih muža slala da ga izvuče od tamo. Jedan sam put odlučila sama pogledati što je to toliko fascinantno u dvorištu te vikendice da ga veseli više od mora i igre u pijesku. Kada sam došla iza kuće, imala sam što vidjeti. Moj maleni čovječuljak je sjedio na staroj, crvenoj  prikolici velikih kotača i nježno ju milovao. Kada sam se približila, tužno me pogledao i rekao: „Mama, Tom-Tom. Fali.“ U tom sam periodu bila i trudna pa smo zbog stare prikolice koja je njega asocirala na traktor, instantno proplakali oboje.

Kako je rastao, Tom-Tom je otišao u prošlost a na tron je zasjeo Munjeviti Jurić u svoj svojoj slavi. Posteri, posteljina za krevet, igračke, majice, fotografija na torti, sve je trebalo biti s Munjevitim. Kako ga je zavolio on, zavolila sam ga i ja, ali sam primarno zavoljela i ono što on predstavlja.

U posljednjem nastavku, Jurić više nije onaj isti. Ostario je, a u svijet utrka su ušli „neki novi klinci“. Po zadnji puta će pokušati odnijeti pobijedu. Ali nije Jurić jedini koji više nije isti. Nije ni moj klinac.

Bio je sretan kada sam mu rekla da ćemo ići u kino gledati novi nastavak, ali mislim da je euforija bila primarno zbog odlaska u kino, a ne toliko zbog samog Jurića. Jurić, kao i zaboravljeni traktor Tom, za njega predstavljaju svojvrsne prve idole uz koje je rastao sve dok ih nije (pre)rastao. Za mene, oni su poveznica s jednim dijelom njegovog života koji više ne mogu vratiti.

„Zašto plačeš, mama? To je samo crtić, mama.“ Rekao mi je. Istina je da su sve to samo crtći.  Sve su to faze koje svako dijete prolazi u odrastanju. Ipak, zašto mi toliko teško pada to odvajanje? Zato jer ih na neki način gledam kao na odvajanje od sebe. Što više raste, sve me manje treba na onaj isti način na koji sam ja navikla da me treba.

Ipak, istini za volju, ukoliko bacite pogled na komentare ispod najave na treći nastavak spomenutog crtića, sami ćete se uvjeriti da je bilo još onih koji su pustili suzu. Vidite, nije do mene. 😉


IVANA

Uvijek sređena, naspavana, racionalna, odmjerena #supermama dvojice dječaka koja će na našem portalu dijeliti savjete kako biti sve to. ? Ili NE!? Idemo ispočetka… tridesetdvogodišnja Zagrepčanka i ponosna mama dvojice malih muškaraca koja (nekad manje, nekad više uspješno) pokušava “žonglirati” između majčinstva, posla i mrvice slobodnog vremena za sve one male, ženske radosti koje ovaj život čine ljepšim. Zaljubljenica u modu, kavu, čokoladu, dvorce i Instagram. Na našem piše o svim onim pitanjima s kojima se susreće gotovo svaka današnja žena i majka. Ivanine dogodovštine možete pratiti na @5foot7andbambieeyes