PROJEKT ZDRAVLJE ZA STOLOM

BESPLATNE NUTRICIONISTIČKE RADIONICE ZA RODITELJE U DJEČJIM VRTIĆIMA

Projekt Zdravlje za stolom nastao je nastavno na poražavajuće statistike o prehrambenim navikama u Hrvatskoj. Brz način života i loše prehrambene navike u obitelji za sobom nose niz problema koji se reflektiraju na djecu, njihovo zdravlje, kretanje i motoričke sposobnosti, te na kraju i društveni život. Statistike u Hrvatskoj su alarmantne i ukazuju na nužnost obrazovanja roditelja o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece od najranije dobi. Činjenica koja dodatno zabrinjava jest da s porastom dobi djece prehrambene i životne navike postaju sve lošije. Roditelji tijekom dojenačkog razdoblja i razdoblja privikavanja dojenčeta na krutu hranu jako brinu o kvaliteti i izvoru namirnica koje će beba konzumirati, međutim nakon tog razdoblja kao da zaborave kako je daljnja briga i nadzor nad namirnicama koje dijete konzumira kroz dan jako važna. I sam sustav prati bebe. Rast, dojenje i početak dohrane sustavno se prati do 1. godine zivota, a nakon te dobi kao da se informacije gube i prepušteni smo sami sebi, a dječica postaju sve aktivnija, prisutnija i zahtjevnija. Započnimo s promjenom prehrambenih navika tamo gdje se one usvajaju, unutar obitelji!

Rezultati studije Ponašanje u vezi sa zdravljem djece školske dobi, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pokazuju da 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo u dobi od jedanaest godina. Nadalje, samo 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuje svakog radnog dana, 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno i tek se 39% dječaka i 26% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću, najmanje 60 minuta tijekom dana.

Svrha projekta Zdravlje za stolom je da kroz interaktivne nutricionističke radionice u dječjim vrtićima roditeljima približimo zdravu prehranu kao nešto što je dostupno i ukusno, te ne nužno zahtjevno i skupo. Prvi ciklus radionica tematski je vezan uz važnost nutritivno vrijednog i izbalansiranog doručka koji će djeci (ali i cijeloj obitelji) pružiti energiju za početak dana. Radionice su koncipirane za roditelje (naravno dobrodošli su i najmlađi) na način da dobiju odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju vezanu uz vlastitu prehranu, kao i za prehranu djece. U nešto manje od sat vremena roditelje očekuje kratak uvod nutricionistice Martine Gilje u vidu kratkog predavanja, priprema nekoliko vrsta zdravog doručka, te kratka tribina za pitanja i odgovore roditeljima o problemima u prehrani s kojima se susreću.

Prvi ciklus radionica sadržava gostovanje u 32 privatna dječja vrtića na području grada Zagreba, gdje u komunikaciji s roditeljima i strukom nastojimo osvijetliti zdravu prehranu kao nužan preduvijet zdravog života cijele obitelji. Zdrave životne navike proizlaze iz obitelji, a roditelji su najveći uzor u stvaranju životnih navika kod djece. Na kraju svake radionice roditeljima je podjeljena anketa kao realno ispitivanje navika kod djece, ali i odraslih članova obitelji.

CILJEVI PROJEKTA:
Promoviranje zdrave prehrane i edukacija roditelja i djece o važnosti svakodnevnog zajedničkog obroka i okupljanja oko stola.

Edukacija roditelja o pripremi zdravih i brzih obroka kod kuće kako vrijeme više ne bi bilo prepreka kod donošenja odluke o provođenju zdravog načina života unutar obitelji.

Osvještavanje roditelja o utjecaju njihovih prehrambenih navika na navike njihove djece, sada i u budućnosti.

U okviru projekta Zdravlje za stolom objavljena je besplatna on line kuharica, koja je dostupna cijeloj javnosti. Kuharica koju smo pripremili u sklopu svog sadržaja nudi brza i nutricionistički izbalansirana rješenja za zdravi doručak kroz cijeli tjedan. Svi recepti koje sadrži su jednostavni i ne iziskuju mnogo vremena u pripremi, a sadrže sve nutritivno kvalitetne komponente koje su važne za zdrav početak dana cijele obitelji, osobito onih najmlađih i najaktivnijih. Mališani trebaju kvalitetne obroke iz kojih će dobivati gradivne komponente koje su od najranije dobi potrebne za normalan rast i razvoj organizma.

BESPLATNU ONLINE KUHARICU PREUZMITE NA SLJEDEĆEM LINKU:

https://issuu.com/osmijeh/docs/prijelom_kuharica-radna_verzija

 

Dobar savjet stručnjaka!
Nastojte obroke pripremati kod kuće i pokušajte u što većoj mjeri izbjegavati industrijski prerađenu hranu bogatu konzervansima, aditivima i praznim kalorijama. Ne zaboravite uključiti vaše najmlađe u pripremu obroka kako bi kroz igru sudjelovali u kuhinjskim aktivnostima. Možda kuhinja neće biti najčišća, ali će vaša djeca biti sretna!

Djelujmo zajedno na promjene prehrambenih navika unutar obitelji, te skupa od današnje djece učinimo sretne i zdrave ljude sutra!

 PRATITE “ZDRAVLJE ZA STOLOM” NA FACEBOOK STRANICI