Dobar sendvič može biti prava delicija uz malo mašte i truda. Ljeto je pravo vrijeme da se okušate u slaganju najukusnijih sendviča jer uz more, sunce i plažu šteta je gubiti vrijeme na kuhanje, a kriška dobrog kruha može podnijeti svašta. Četiri sendviča za svega nekoliko minuta. I ponešto za svakoga. Klinci će obožavati onaj s maslacem od kikirikija, a svi željni konkretnog obroka uživati će u hrskavoj slanini i meko kuhanom jajetu.Koristite svoj omiljeni kruh koji ćete narezati na nešto deblje kriške. Ako pripremate sva četiri sendviča odjednom stavite peći kriške kruha i slaninu istovremeno. Slaninu odvojite od kruha kako kruh ne bi upio otopljenu masnoću (slaninu možete peći u ‘lađici’ koju ste napravili od folije, u istoj posudi s kruhom).
Kruh (i slaninu) pecite na 200C oko 15-ak minuta dok slanina ne postane hrskava, a kruh dobije boju po rubovima. Ako je potrebno pecite sve još 1-2 minute duže na opciji ‘grill’.
Sendvič sa slaninom
1 kriška pečenog kruha
1 šaka rikole
2 šnite slanine, narezane na tanko
1 jaje
3-4 mini cherry rajčice
Nekoliko listića bosiljka
Sol
Grubo mljeveni crni papar
Malo suhe mljevene ljute paprike
½ žlice maslinovog ulja
Par kapi limunovog soka
Rikolu posolite, popaprite, dodajte par kapi maslinovog ulja i par kapi limunovog soka. Sve dobro izmiješajte. Rajčice prepolovite, pomiješajte s listićima bosiljka, s par kapi maslinovog ulja, začinite solju. Jaje skuhajte tako da ga ubacite u proključalu vodu i kuhate 8 minuta. Pripremljenu rikolu stavite obilato na pečenu krišku kruha. Na rikolu stavite hrskave kriške slanine, jaje narezano na ploške i rajčice s bosiljkom. Jaje posolite i začinite ljutom paprikom.
Sendvič s maslacom od kikirikija
1 kriška pečenog kruha
1 žlica maslaca od kikirikija
Nekoliko trešanja, očišćenih i prerezanih na polovice
Grubo mljeveni crni papar
Trešnje očistite od koštica i prerežite na polovice. Pečeni kruh namažite maslacem od kikirikija, po maslacu rasporedite polovice trešanja i obilato popaprite s grubo mljevenim/tučenim paprom.
Sendvič s mladim graškom
1 kriška pečenog kruha
1 žlica rikote
1 šaka mladog graška u mahuni (ili mahuna)
Nekoliko listića svježe mente
Sol
Malo suhe mljevene ljute paprike
½ žlice maslinovog ulja.
Mladi grašak (u mahuni) blanširajte u posoljenoj kipućoj vodi, kratko kako bi ostao hrskav i zadržao svježu boju. Ocjedite ga i odmah ohladite u ledenoj vodi. Narežite mahune graška dijagonalno na ploškice. Krišku pečenog kruha namažite rikotom, po rikoti rasporedite narezane mahune graška. Po potrebi dosolite i popaprite. Sve začinite ljutom paprikom i ukrasite listićima svježe mente. Pokapajte s nekoliko kapi maslinovog ulja.
Sendvič s poširanim breskvama
1 kriška kruha
1 žlica mekog kozjeg sira
1 breskva (ili nektarina)
Nekoliko listića rikole
Sol
Grubo mljeveni crni papar
1 žličica meda
Breskvu zarežite nožem na dnu, plitko, u obliku slova X. Ubacite breskvu u proključalu vodu na 1-2 minute. Prebacite breskvu u ledenu vodu na kratko. Breskvu ogulite i narežite na ploškice. Krišku pečenog kruha namažite mekim kozjim sirom, po siru rasporedite kriške poširane breskve, ukrasite s nekoliko listića rikole. Sve posolite, popaprite s grubo mljevenim paprom i prelijte medom.
ADRIANA
Hrana je moja stalna inspiracija. Kuhanje je mojih 5 minuta, moje vrijeme za mir i kreativu. Uz moja dva izbirljiva dječaka kuhanje je postalo i pravi izazov. Iako profesionalno nikad nisam bila vezana za pripremanje hrane i to se promijenilo. Sada svu svoju kreativnu energiju usmjeravam u projekt Granolarama u kojem sam spojila ljubav prema kuhanju i znanje o važnosti i utjecaju prehrane na zdravlje. Sve je počelo s preukusnim i nutritivno izbalansiranim granolama, a novih ideja je pregršt!