GDJE JE NESTALO BEZBRIŽNO DJETINJSTVO?

Jeste li znali da se u svijetu danas obilježava Međunarodni dan djeteta? Cilj Međunarodnog dana djeteta je podsjetiti i senzibilizirati javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Na današnji dan 1959. godine također je donesena Deklaracija o pravima djeteta, a 1989. Konvencija o pravima djeteta.

No unatoč svemu tome statistike su poražavajuće, kako one u svijetu tako i one u Hrvatskoj. Veliki je postotak napuštene i zlostavljane djece, djece koja žive u siromaštvu. Djece čije su traume toliko velike da nikad neće moći imati normalan život. Djece koja nisu imala priliku za sretno djetinjstvo. Djeca koja nisu imala priliku biti djeca.

Čovječanstvo je toliko napredovalo, ali još nismo našli način kako da zaštitimo one koji su nam najbitniji – našu djecu, našu budućnost.

Ljubav je potrebna, ali je li dovoljna?

Danas sam naišla na ovaj članak i šokirala se. “Svako peto dijete se samoranjava ili ima suicidalne ideje, svako šesto je depresivno, svako šesto anksiozno…

Zašto? Gdje griješimo? U što se ovaj svijet pretvorio? Odgajam li ispravno svoje dijete? Ima li zaista sve ono što mu je potrebno? Ima li možda previše?

Bezbroj je pitanja koja muče nas roditelje ovog novog doba, ovog modernog svijeta. Danas je teško biti roditelj, no još je teže biti dijete.

Ludo je vrijeme došlo. Trčimo za boljim poslom, većom plaćom, izvanškolskim aktivnostima, odličnim ocijenama. Nemamo vremena za sebe, nemamo vremena jedni za druge, za razgovor. Djeca više ne igraju društvene igre, nego vise na društvenim mrežama. Prebrzo odrastaju.

Mislim da se danas općenito vrši preveliki pritisak na djecu. Biti dobar u školi, u sportu, biti popularan u društvu…znate i sami. Svi ti problemi odrastanja kojih su i sami svjesni te činjenica da su izloženi nevjerojatnoj količini informacija i sadržaja neprikladnih njihovoj dobi doprinose tome da djetinjstvo danas više nije onakvo kakvog ga se mi odrasli sjećamo.

U ovom novom svijetu ponekad zaboravljamo da je svrha djetinjstva biti dijete i da je jedna od naših ključnih uloga roditelja njegovati i štititi to njihovo djetinjstvo. To je najbolje učiniti fokusirajući se na sve one stvari koje znače “djetinjstvo”: sreću, zabavu, ludost.

Moramo se svi kolektivno potruditi i vratiti djetinjstvo našoj djeci. To ne znači da bi ih trebali zaustaviti na putu prema ostvarenju njihovih ciljeva ili ambicija ili da ih možemo sakriti od loših vijesti ili naših briga niti da možemo ukloniti utjecaj tehnologije. Trebamo ih naučiti kako naći ravnotežu.

Samo jednom u životu možeš biti dijete. Stvarajmo zajedno uspomene na najljepši period života.


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays