KOLIKO SE PROMIJENI ŽIVOT KAD DOĐE BEBA?

Manje spavamo. Nema više mirnih, dugih kava. Promijeni se percepcija vlastitog tijela, koji je devet mjeseci bio nekome dom. Naučimo se bolje organizirati. Naučimo prihvatiti da se planovi vrlo lako izjalove. Naučimo puno stvari raditi s jednom rukom. Steknemo nove prijatelje, mame i tate najviše. Cijenimo (i lovimo) minute samoće i mira.

Ali to su sve sitnice. Zapravo, život se ne mijenja. Moj dragi i ja i dalje putujemo, otkrivamo nova mjesta s našom bebicom, i dalje se družimo, i dalje radimo. U naš se život samo uklopilo još jedno biće.

Jedino što se zaista promijenilo je poimanje vremena. Zar je moguće da je toliko uspomena, toliko predivnih trenutaka bilo u periodu manjem od godinu dana? Zar je moguće da se moje dijete toliko razvilo u samo par mjeseci? Dok mi (naizgled) ostajemo isti, s možda kojom sijedom vlasi više, naše dijete uči kako živjeti. Od one faze kad je ležala na leđima (gdje ju ostaviš, tu je i nađeš:), preko faze kada diže glavicu, posjeda se i puže, do ove sada gdje se oslanja na svoje nogice i, pridržavajući se za stol ili bilo koji drugi dio namještaja, radi sitne korake. Tisuće neurona se dnevno spaja u toj maloj glavi koja uči sada više nego ikada. Slike mog djeteta stoje preda mnom kronološki poredane – ono što je bilo prije samo četiri mjeseca osjećam kao životni period od nekoliko godina. Naša beba je mali organizam koji dnevno ispunjava našu memoriju prekrasnim uspomenama.

Koliko se promijeni život nakon što dođe beba? Postaneš svjestan prolaznosti. Postaneš sretan u njoj.


PETRA

Po profesiji akademska glumica, završila je magisterij glume i lutkarstva u Osijeku i trenutno je zaposlena u Gradskom kazalištu Zorin Dom u Karlovcu, majka je četveromjesečne Korane. Uvijek je voljela pisati, ali trudnoća i majčinstvo su u njoj probudili poriv da piše za djecu i mlade. Piše u pauzama od dojenja, kad ju Korana razbudi (a ona zaspi), a ideje joj većinom padaju kad ju uspavljuje. Prvi njezin tekst za dječju predstavu “Veliko pužovanje” ponovno je na repertoaru u kazalištu u Karlovcu, a drugi tekst “Tko nema u vugla, googla”, nastao u prvim mjesecima Koranina života, uprizoruje se u kazalištu u Sisku. Riječ je o predstavi za mlade u kojoj se susreću dva svijeta – djevojka koja voli čitati knjige i ne posjeduje mobitel i dečko koji prati najnovije trendove i pravi je majstor za elektroniku. Petra s nama dijeli svoje majčinske avanture.

@petra.cicvaric