LIPSTICK MOM: O BLOGANJU I MAJČINSTVU

Već neko vrijeme pratimo facebook stranicu simpatične supermame Petre – Lipstick Mom na kojoj svakodnevno dijeli svoja realna majčinska iskustva, dogodovštine i savjete. Tko je Petra, što je za nju majčinstvo i kako podnosi drugu trudnoću otkrila nam je u intervjuu.

Tko se krije iza facebook stranice Lipstick Mom? Iza FB stranice Lipstick Mom krije se 30-godišnja Petra Ninčević. Opisala bih se kao zaljubljenicu u život i ljude, ovisnicu o sarkazmu i čokoladi, latinoameričkom melosu i adrenalinu, a u uredovne sate bavim se marketingom i maštam o nekom svom malom kreativnom pogonu. Uz to, svježa sam dvogodišnja supruga svome mužu Julianu i jednoipolgodišnja mama Lukasu, zvrku koji mi je potpuno zavrtio mozgom. A kao što se da pretpostaviti, volim i ruževe (otuda naziv stranice), zapravo volim šminku općenito, iako se ne znam baš našminkati, to je više stvar potrebe obzirom da sam zaista svijetle puti pa uz malo make-upa učinim da izgleda kao da imam nešto života u sebi.

Kako se rodila ideja za Lipstick Mom? Uf, ovo pitanje neće biti drago mom suprugu. ? Mislim da je svaki početak nečega novoga u životu turbulentan, a posebice kad se radi o majčinstvu. Nitko ne priprema buduće majke na sve ono što dolazi, jedino što sam čula na bezbroj strana je ‘naspavaj se sad dok još možeš’. Ako se mene pita, najgluplji savjet ikada. Nitko te ne upozorava da postaneš nekako otuđen od svijeta i prijatelja, pogotovo ako si jedna od onih mama iz društva koja je prva rodila. Mene je to najviše pogodilo, nitko te nigdje ne zove, muž radi po cijele dane i jedva bih dočekala da dođe kući, stoga sam ga s Lukasom u naručju znala čekati ispred ulaznih vrata i odmah mu dala dijete u ruke pa da imam malo vremena za sebe ili da negdje odem. Nikako mu nije bilo jasno što je tako naporno i kako sam tako umorna ako sam po cijele dane doma. Jednostavno sam imala osjećaj kao da ponavljam u prazno, riječi nisu dopirale do njega pa sam rekla da ću se malo pojadati na Internetu i da će se sigurno tamo naći netko tko će me razumijeti. S vremenom je, naravno, i on shvatio koliko posla ima oko djeteta i koliko se moraš dati u svemu tome, a ja sam i dalje svoje ‘jadanje’ nastavila online.

Jesi li ikada razmišljala o pisanju bloga? Da budem iskrena, Lipstick Mom je prvo trebao biti blog. Nažalost, uz Lukasa nisam stigla dalje od editiranja zaglavlja na stranici pa sam u početku ostala samo na facebook stranici i instagram profilu. I mantrala da vodim foto-dnevnik koji će mi jednog dana biti odlična uspomena na sve što sam prolazila u prvim danima majčinstva. No, ovo vaše pitanje me motiviralo da se ipak malo pokrenem s mrtve točke. A i pomoglo je što je muž na godišnjem i što smo kod njegovih roditelja pa sam uspjela uloviti malo vremena, kreirati blog i čak staviti tri posta koje možete skicnuti na https://lipstickmom.wixsite.com/website Inače pratim puno mama i uživam u njihovim blogovima, i nadam se da ću i ja moći tako predano raditi na svome blogu, ali zaista ima puno posla oko toga, od pisanja, uređivanja do fotografija. Volim stvari napraviti kako treba i dosta sam detaljna, a trenutno se ne stignem posvetiti pisanju i fotografijama onoliko koliko bih željela i koliko mislim da treba kako bi blog bio reprezentativan, no dat ću sve od sebe. Što se same stranice tiče, njoj ne treba toliko posvećenosti i truda oko fotografija, ona mi je idealan alat za dnevnu komunikaciju s drugim mamama i ne brinem oko kvalitete fotografija. Više uživam u dijeljenju realnih fotografija iz situacija koje čine moj dan, a sudeći po majkama koje mi se javljaju i s kojima se dopisujem, dijelimo iste ‘muke’ i zapravo me to jako zabavlja i tješi jer vidim da nisam jedina.

Koliko te Lipstick Mom povezao s drugim mamama?  Neočekivano puno. Mislila sam da ću se možda više povezati s poznanicama ili nekadašnjim prijateljicama/kolegicama koje imaju djecu, a koje me prate, no zapravo sam upoznala sasvim nove ljude u životu i to me neopisivo veseli. S nekim mamama se dopisujem i čujem na dnevnoj bazi, s nekima dijelim brige i razbibrige oko trudnoće, neke mi se jednostavno obrate za savjet jer se na neki način poistovjete sa mnom i mojim djetetom i zaista me to veseli, da imam neku svoju platformu s hrpom divnih žena s kojima dijelim nešto zajedničko. Sretna sam kad nekome mogu dati savjet, a još sretnija kad neka od tih mama meni pomogne svojim iskustvom.

Što je za tebe majčinstvo? Jednom riječju – lunapark. Čas je strašno, čas je prezabavno, ali jedno se provlači kroz sve – emocije koje do sada nisam znala da postoje u meni ili da mogu biti toliko izražene. Nije tajna da muž i ja nismo planirali dijete, dogodilo se sasvim slučajno i bili smo zatečeni kad smo dva dana nakon vjenčanja saznali da čekamo bebu. Otvoreno priznajem da prije Lukasa nisam bila fan djece i jako sam se bojala kako ću se snaći, a danas mi je žao što nam se nije dogodio puno ranije. Majčinstvo je uloga koju ne bih mijenjala ni za što u životu. Promijenilo me iz temelja, u nekim stvarima na bolje, u nekima na gore. Preko noći sam postala odgovorna, neopisivo hrabrija, neustrašiva, imam više strpljenja nego ranije, a s druge strane ne posvećujem toliko vremena i pažnje ljudima kojima sam prije bila naklonjena. Ne jer ne želim, nego jednostavno ne stignem. No nadam se da će se sve promijeniti kad i njima stignu djeca i kad se nađemo na istoj valnoj duljini. Zatim, tu su briga oko djeteta i strah za njega. Ponekad mi se znaju vrzmati misli što da se Lukasu nešto dogodi i čini mi se da me taj strah za vlastito dijete može paralizirati. No opet, sve se nekako nađe na istoj razini vage, količina ljubavi koju dobijem od svog djeteta, njegova sreća i veselje, ponos na svaki njegov mali korak i napredak me tjeraju da dajem maksimum od sebe. Divno je biti mama. Nisam znala da sam imala to negdje duboko u sebi, ali ponosna sam i na samu sebe. I na muža naravno, nekako je prirodno da se majka razvija s djetetom, očevima po mom mišljenju treba malo više vremena, čisto jer dijete ne raste u njima i treba im vremena da pojme što se to zapravo događa sa ženom od trenutka kad sazna da u njoj kuca još jedno srce. Ali lijepo je gledati kako sazrijevamo zajedno u novim fazama života.

Razlika između prve i druge trudnoće? Recimo samo da bih malo dulje čekala na drugo dijete da mi je prva trudnoća bila kao ova sada. S Lukasom sam bila kao zmaj, trudnoća mi je prolazila školski s odličnim pet. Nisam imala mučnine, bila sam poletna i puna energije. Išla sam na fitness za trudnice, radila do zadnjeg dana, putovala.. Nisam baš mogla potpuno shvatiti trudnice koje ne uživaju kao ja. No sad, s djevojčicom u trbuhu, sve se promijenilo. Imala sam jake mučnine, užasno sam umorna, pretrage jedna za drugom donose rezultate koji nisu očaravajuci i u jednom trenutku sam se pitala hoće li više prestati taj ‘negativan’ niz. Kad su stale mučnine, krenula je štitnjača pa se i s time borim, a zbog nisko položene posteljice moram smanjiti tempo i što više mirovati, što je užasno frustrirajuće obzirom na jednoipolgodišnjaka koji zahtijeva moju punu pažnju. Moram priznati da u ovoj trudnoći ne uživam kao u prvoj i ponekad se znam uloviti kako razmišljam osjeti li to curica u trbuhu i hoće li biti ljuta na mene kad dođe jer mama nije bila toliko raspoložena i vesela, već umorna i zabrinuta. No nadam se da će mi oprostiti.

Kako najradije provodiš svoje slobodno vrijeme? Hahaha! Supermame, vi se šalite sa mnom, je l’? Konstantno kukam kako slobodnog vremena nemam. Nekad sam molila nebo da se Lukas malo smiri i da se ja mogu posvetiti nekim stvarima koje volim, no pomirila sam se da ću ja doći na red u neko dogledno vrijeme (nadam se što prije). No, mogu reći što bih voljela raditi da imam slobodnog vremena – voljela bih otići na salsu. Plešem od 18-te godine i zaista sam uživala u tome i jako mi fali. Sad mi je domet pustiti salsu preko yotubea i cupkati po kuhinji dok radim ručak. Voljela bih pročitati neku publicistiku koja me zanima. Voljela bih upisati jednogodišnji studij digitalnog marketinga i tečaj fotografije. Voljela bih nauciti dizajnirati odjeću i šivati. Putovati. Svašta se nalazi na mojoj listi želja, ali jedno znam – kad se slobodno vrijeme napokon stvori, zasigurno neću ležati na kauču i odmarati. Dobro, možda prvih par dana dok ne odlučim u što ću se novo najprije upustiti.

Koji bi savjet dala svim budućim mamama? Samo se opustite. Sve ste odlične mame i radite najbolje što znate. Ne brinite oko tuđeg mišljenja i vodite se isključivo svojim djetetom, ono neka vam bude orijentir da ste na dobrom putu – ako vam je dijete zdravo, veselo i zadovoljno, radite odličan posao! Ja sam si pripremila mnoštvo knjiga o majčinstvu i odgoju, no nisam ih stigla pročitati. Kasnije sam ih znala prolistati i ugodno sam se iznenadila kad sam shvatila koliko sam spontano i paralelno radila točno ono što piše u knjigama. A zapravo sam samo pratila svoje dijete i osluškivala jedino njega. Nadalje, nemojte zanemariti sebe. Ne u smislu da idete na sve moguće hobije koje želite jer vjerujem da za to nećete imati vremena, pogotovo ako je dijete turbodinamično kao Lukas, ali uzmite pola sata u danu za kavu sa samom sobom ili uživajte u tišini kad svi zaspu. Meni puno znači taj mir, čisto da se riješim stresa od tog dana i dovedem misli u red. Nikad se ne uzrujavam oko čišćenja ili situacije u stanu jer će to sve doći nekada na red, pa je i to jedan od mojih savjeta. Bitno mi je da nije džungla u stanu i vjerujte, nigdje ne gori. Uvijek ću radije izaći s djetetom u park nego opeglati veš.

Tvoje omiljene mame blogerice/instablogerice? Jako volim pratiti @mother_of_daughters jer mi je urnebesno duhovita, @littleowens_and_i jer se divim ženi koja uspije hendlati trojčeke, @maja_marich jer volim dobar smisao za humor i @mamajasamgladan jer me inspirira za odlične obroke! Uz to, obožavam otići na profil mame Ivane @5foot7andbambieyes jer zrači toplinom kakvu dugo nisam vidjela i @fridakis jer ima zaraznu pozitivnu energiju. Također volim škicnuti Njujorčanku @oliviajeanette_ jer me oduševljava kako se stigne tako urediti i biti stylish uz tako malu bebu. Ah, jednog dana ću možda i ja tako…

fb: Lipstick Mom

ig: @petranincevic

blog: Lipstick Mom