NEMAJKA

Prije nego što sam postala mama dogodilo bi se da bih nekad i prokomentirala nečiji način odgoja djece i izrekla onu svim ne-mamama tako poznatu rečenicu „ja to svom djetetu nikad ne bih dopustila“. Jednom kad postaneš mama sve što si do tad rekla polako pada u vodu. Rijetke su one koje se drže zlatnih pravila odgoja i zaista im se divim. Ali svejedno držiš se nekih svojih pravila, odgajaš dijete kako ti znaš i kako tebi odgovara i prolaziš kroz majčinstvo na svoj način. Kako god ti odgajala svoje dijete i kako god ti doživljavala i proživljavala majčinstvo uvijek će se naći ona neka majka kraljica svetica koja će se iščuđavati tvojim postupcima i riječima. Ne daješ djetetu slatko? Jadno to dijete, što ono uopće ima od djetinjstva? A tek taj pogled kad saznaju da nikad nije probao Čokolino. Ne voliš ljeto otkad si postala mama? Nemajka. Zašto si ikad išla rađati? Radije bi se sunčala u osamljenoj uvalici i čitala knjigu nego igrala u pijesku sa svojim djetetom? Sramota. Ti nisi zaslužila uopće biti majka. Ne ideš na drugo? Sebična si. To su samo neki od primjera koje sam mogla iskusiti na vlastitoj koži.

Volim svoje dijete najviše na svijetu. Zbog njega se igram u parku, iako mrzim ići u park i priznajem da dok smo u parku potajno maštam kako bih radije sjedila sama i pila kavu na miru. Zbog svog djeteta idem na pješčane plaže, a mrzim pijesak i galamu i dječju viku, no svejedno igram se s kanticama i lopaticama i jedva čekam popodnevni spavanac pa da se iskradem i pobjegnem sama na plažu… daleko od djece i drugih roditelja. Planirala sam da moje dijete ne proba slatko do treće godine, ali slaba sam na njega, jede slatko…u umjerenim količinama. Priznajem, nisam uživala u ljetu, nisam našla vremena ni za plivanje ni za sunčanje, ali uživala sam u svakom danu s njim. I da, maštam o tjedan dana odmora bez djeteta, iako još uvijek nisam skupila hrabrosti ostaviti ga na toliko dugo. Ah, skoro sam zaboravila… jedva čekam da počne vrtić.

Možda su neke majke malo “sebičnije” od drugih i ne, nema u tome ništa loše. To što sam majka ne znači da više nemam želja niti snova, još i dalje želim uživati u stvarima u kojima sam nekoć uživala. Možda sad za njih imam manje vremena, ali ne namjeravam ih se odreći.

Draga majko kraljice svetice po čemu si ti bolja majka od mene?


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays