STAY AT HOME MAMA: KRATKI VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE

Mama domaćica, mama kućanica, mama koja ne radi, nezaposlena mama, mama na porodiljnom…koji god vas je razlog “natjerao” da ostanete doma i da vaš jedini “posao” bude mama trebat će vam nekoliko savjeta za preživljavanje.

Vjerujem da su sve naše mame već upoznate s pojmom stay-at-home-mom ili skraćeno SAHM, na hrvatskom to znači nešto kao “mama domaćica” iako ja taj naziv ne volim upotrebljavati. U glavi mi se odmah javlja slika žene koja samo kuha, čisti i brine o djeci i mužu. Hm…zapravo, većinu vremena to zaista tako i je, ali mi moderne mame domaćice ipak to radimo na malo drukčiji način, brinemo se i o sebi.  Koliko god bilo divno i krasno svo svoje vrijeme posvetiti obitelji i djeci, toliko to zna biti stresno i zamorno, psihički i fizički. Nedavno su izračunali, uzevši u obzir sve poslove i obaveze koje obavlja jedna mama domaćica, da bi mame trebale biti plaćene jednako kao menadžeri. Otprilike 3000 eura mjesečno. Pa kad vas sljedeći puta upitaju što radite doma po cijele dane i kako vam nije dosadno slobodno im otkrijte ovaj zanimljivi podatak. Meni je prva godina s bebom definitivno bila najteža. Iako pamtim samo lijepe dane bilo je tu i suza i depresije i zasićenosti. Daleko od obitelji i bez ikakve pomoći bilo je dana kad sam mislila da neću izdržati. Ali jesam. Pronašla sam par načina da napunim baterije, makar na kratko. Tek sad nakon dvije godine mogu reći da napokon imam vremena za sebe.

Mama domaćica, mama kućanica, mama koja ne radi, nezaposlena mama, mama na porodiljnom…koji god vas je razlog “natjerao” da ostanete doma i da vaš jedini “posao” bude mama trebat će vam nekoliko savjeta za preživljavanje. Kod mene su funkcionirali.

 1. Nemojte zapostaviti svoj fizički izgled. To što ste doma po cijele dane i jedini izlazak vam je u obližnji parkić ne znači da morate izaći u staroj trenirci i muževoj majici. Ne znači ni da morate obući štikle. Ja bih se iskreno uvijek bolje osjećala kad bih ujutro uspjela staviti malo maskare i rumenila, i imala čistu kosu. Za to svi možemo naći vremena. Možda zvuči glupo, ali to mi je zaista znalo popraviti dan. Jednostavno sam bila zadovoljnija sama sa sobom.
 2. Pronađite hobi. Upišite online tečaj. Pokrenite blog. Učinite nešto korisno za sebe. Naučite nove stvari. Iskoristite porodiljni za napraviti ono što ste oduvijek željeli. Na našem portalu pod kategorijom “mama poduzetnica naći ćete mnoštvo inspirativnih priča i intervjua o mamama koje su upravo za vrijeme porodiljnog svoj hobi pretvorile u biznis. Što mislite kako su nastale Supermame.hr?
 3. Organizacija. Da, zaista je sve u dobroj organizaciji. Većina nas nema tu sreću da ima kućne pomoćnice, tete čuvalice ili mame koje im donose ručak (uh kako vam zavidimo!). Zato ne radite stvari u zadnji čas. Iako ima dana kad mi je kuća u kaosu trudim se da ih je sve manje. Nered mi zaista može pokvariti dan i raspoloženje. Moj savjet: primite se decluttering-a o kojem sam već pisala ovdje.
 4. Mame prijateljice. Nemam sreću da tu gdje živim imam bliske prijateljice s djecom. Ali zato su tu moje najdraže instamame koje mi svojim savjetima, iskustvima, ponekad i samo razgovorom ili porukom, olakšavaju majčinstvo. S mnogima od njih sam popila i pravu kavu, ne samo onu virtualnu. S nekima sam ostvarila i prava prijateljstva koja će, sigurna sam, i potrajati. O tome kako mi je instagram pomogao u prvim mjesecima majčinstva možete pročitati ovdje.
 5. Iako su vam ovo već bezbroj puta rekli, ja ću ponoviti. Uživajte u svakom trenutku. Možda vam se sada dani čine dugi, ponekad i predugi, ali godine su kratke i prolete u trenu. A ako ništa drugo ne pomogne, tu je uvijek kava. Dupla.

  MARTINA

  Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

  @ouritaliandays