ŠTO SE DOGODILO KAD SAM UVELA VJEŽBANJE U SVOJU SVAKODNEVICU

Moj život prije nego što sam postala mama izgledao je većinom ovako, barem radnim danom: od 9-18.00 posao, nakon posla trk u teretanu da stignem na spinning, fit box, i ostale treninge koji su toga dana bili na redu. Jedino što sam preskakala bila je Zumba, nju nikako ne volim. Doma sam dolazila oko 22.00. Naravno, bilo je i dana kad sam znala ravno s posla otići kući jer mi se jednostavno nije dalo, ali uvijek mi je bilo žao kad bih preskakala. Vježbanje je bilo moj način opuštanja i relaksacije, izbacivanja negativne energije i nakupljenog stresa. E onda sam postala mama. Kako sam jedna od onih sretnica kojoj su se kilogrami brzinski otopili, vježbanjem se nisam ni zamarala. Iako mi je jako nedostajalo jednostavno sam ga zbog nedostatka vremena i umora zapostavila. Ponekad bih otišla na trčanje. Čekala sam da S. krene u vrtić kako bih se napokon vratila i redovitom vježbanju. Naravno to nije bilo tako jednostavno. S. je bio non stop bolestan, dva dana bi išao u vrtić pa tjedan bio doma i tako cijelu zimu. I dalje sam bila preumorna za vježbanje. I dalje sam ga odgađala iz bezbroj razloga. Kao i uvijek povremeno bih otišla na trčanje, osobito onda kad sam se osjećala pomalo depresivno i zasićeno. Ove godine moj dvogodišnjak krenuo je opet u vrtić, ovaj put full time, bolesti su nas zaobišle i napokon imam vremena za sebe. I baš zbog toga odlučila sam uvesti vježbanje svaki dan ili barem 5 puta tjedno. Za početak odlučila sam se za kombinaciju trčanja i vježba snage koje pretežno pronalazim na You Tube-u. Dokaz da svatko može vježbati u udobnosti svoga doma. Nema više izgovora. Kako je vježbanje postao dio moje svakodnevice primjetila sam i neke pozitivne promjene.

Postala sam organiziranija i više ne odgađam. Znam da ću svako jutro vježbanju posvetiti barem sat vremena i da kasnije možda neću imati vremena za ostale stvari. Niti želim odgoditi vježbanje jer nisam napravila nešto što sam trebala. Vježbanje je postalo moj prioritet i shvatila sam ga kao posao. Večer prije napravim raspored za dan poslije i ako sam s nečim u zaostatku potrudim se da to napravim istu tu večer.

Raspoložena sam i puna energije. Osjećam se zadovoljna sama sa sobom. Super je osjećaj znati da imaš sat vremena dnevno posvetiti samoj sebi. Kad vježbam, iskreno, zaboravim da sam mama, tad sam samo ja. U tih sat vremena brinem se za svoje fizičko i psihičko zdravlje, stavim svoju najdražu muziku na najjače i osjećam se slobodno. Znastveno je dokazano da vježbanje ujutro pomaže da se osjećate zadovoljnije, te ima pozitivan utjecaj na negativne osjećaje i misli. Sama činjenica da ste uspjele odvježbati tih sat vremena ujutro dovoljna je da se osjećate bolje.

Bolja sam mama. Vježbanjem se riješavam negativne energije i frustracije. Lakše proživljavam tantrume svog dvogodišnjaka. Smirenija sam. Imam energije igrati se u parku dva sata dnevno ne želeći da sam negdje drugdje.

Odmornija sam. Koliko god vježbanje bilo naporno osjećam se puno odmornije nego onda kad ne vježbam. Nmeojte odgađati vježbanje jer ste umorni, umorni ste jer ne vježbate.

Rezultati. Nemam vagu i ne mogu reći koliko sam kilograma izgubila. I dalje jedem svašta i sljedeći korak je posvetiti malo pažnje prehrani. No ipak, osjećam se dobro u svom tijelu. Polako se nazire definicija što je ono što najviše i želim. Dovoljno dobar razlog da nastavim i dalje sa svojom jutarnjom rutinom.


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays