punjena bundeva, bundeva recepti, recepti sa bundevom

PUNJENA BUNDEVICA

Čvrsto zagovaram da se može jesti jako zdravo i stvarno fino. I cijela stvar je poprilično jednostavna. Potrebna je početna priprema, istina, i par trikova koji će ubrzati proces, ali rezultat je fantastičan.

Jedna od mojih zdravih odluka u zadnjih nekoliko godina su žitarice i sva ta zrnja od kojih većina ljudi zazire jer ne smatra to pravom hranom nego valjda nekakvim prilogom. Tako je u moju kuhinju ušla i kvinoja, nezaobilazna kvinoja koja je ljeti kraljica laganih salata, zimi toplih jutarnjih kaša, a svakodnevno upotpunjava i domaću granolu.

Jedno od meni omiljenih jela je punjena bundeva. Puniti ju možete razno raznim zrnjima, od riže do heljde. Ova, punjena kvinojom, meni je omiljena jer je super jednostavna i jer je kvinoja puna proteina što ju čini idealnim obrokom.

Vrlo je vjerojatno da će i vašim malim gurmanima ovakav način serviranja biti vrlo zanimljiv i zabavan.

 

SASTOJCI

1 manja bundeva (oko 1kg)

100 g pancete

2-3 grančice timjana

150 g kvinoje

100 g sušenih rajčica

Sol

Papar

Jedna šaka mladog špinata

 

Bundevu operite, odrežite joj vrh (poklopac s peteljkom tako da otvor bude dovoljno širok) i očistite od sjemenki i mekanih djelova. Mekane djelove sačuvajte i stavite sa strane.

Bundevu iznutra posolite.

Pancetu narežite na sitno i bacite u dublju tavu. Pržite dok ne postane hrskava.

Ubacite mekane djelove bundeve koje ste prethodno izvadili, grančice timjana i kvinoju.

Sve kuhajte 1-2 minute da se kvinoja lagano tostira.

Dodajte vodu, toliko da tek prekrije kvinoju. Posolite, popaprite, poklopite i kuhajte dok kvinoja malo ne omekša, 15-20 minuta. Po potrebi dodavajte vodu.

Maknite sa vatre i dodajte suhu rajčicu narezanu na trakice.

Pećnicu zagrijte na 200C.

Napunite bundevu, dobro prekrijte alu folijom i stavite peći na lim za pečenje.

Pecite bundevu oko 60 minuta dok ne omekša.

Kada je bundeva pečena izvadite ju iz pećnice, maknite foliju i lagano žlicom u bundevu ubacite listiće špinata (pazite da bundeva ne pukne jer će biti jako mekana).

Bundevu izrežite na četvrtine i servirajte toplu.


ADRIANA

Hrana je moja stalna inspiracija. Kuhanje je mojih 5 minuta, moje vrijeme za mir i kreativu. Uz moja dva izbirljiva dječaka kuhanje je postalo i pravi izazov. Iako profesionalno nikad nisam bila vezana za pripremanje hrane i to se promijenilo. Sada svu svoju kreativnu energiju usmjeravam u projekt Granolarama u kojem sam spojila ljubav prema kuhanju i znanje o važnosti i utjecaju prehrane na zdravlje. Sve je počelo s preukusnim i nutritivno izbalansiranim granolama, a novih ideja je pregršt!

@adrianajurisa