MAME BLOGERICE: 5 STVARI KOJE TREBA IMATI SVAKI USPJEŠAN BLOG

Prošli put pisali smo o tome zašto bi svaka mama trebala pokrenuti blog, a danas govorimo o bitnim stvarima koje bi svaki uspješan blog trebao imati. Iako uspješnost bloga ovisi o puno faktora, ovih 5 stvari pomoći će vam da se vaš blog izdvoji iz mase te će vam osigurati veću posjećenost stranice.

1.Nakon što ste odabrali platformu za bloganje (Supermame preporučuju WordPress) sljedeći korak je odabrati “template” ili temu bloga. Osim besplatnih tema koje nudi svaka platforma, pronaći ćete i one koje nisu gratis i koje obično imaju puno privlačniji i moderniji dizajn. Izgled stranice je prvo što netko primijeti kad dođe na naš blog. Osobno, ako mi se stranica estetski ne svidi vrlo je vjerojatno da neću imati ni volje čitati njezin sadržaj i jednostavno ću je preskočiti. Kod dizajna bloga manje je više. Izbjegavajte puno boja, tamne pozadine i svijetla slova i nepotrebne dodatke. Odlučite se za pregledne i minimalističke teme. Zaključak: mala investicija u dizajn stranice se itekako isplati. Ako vam se ne sviđaju teme koje nudi vaša platforma možete ih nabaviti i online. Etsy ima izvrstan izbor wordpress template-a: pogledajte ovdje.

2. Kvalitetne fotografije. Tema usko povezana sa izgledom stranice, ali zaslužuje posebno poglavlje. Još jedna stvar zbog koje ću se stalno vraćati jednom blogu – lijepe fotografije. Koliko puta su me dobre fotografije samo privukle da pročitam neki tekst. Danas, napraviti dobru fotografiju zaista nije teško no svejedno još uvijek ima blogera koji toga nisu svjesni ili ih jednostavno nije briga. Za dobru fotografiju ne trebaš biti profesionalan fotograf niti imati profesionalan fotoaparat  (iako je za one koji se žele baviti bloganjem preporučljivo). Mobitel, dobro osvijetljenje i pravi filteri mogu napraviti čuda. O kojoj god temi pisali na svom blogu pripazite na kvalitetu fotografija. Obavezno navedite izvor fotografije ako koristite tuđe, no ipak je najbolje da ih potražite na online servisima koji nude besplatne fotografije kao što su Unsplash ili Pixabay.

3. Kad ste riješili sav taj vizualni dio bloga, vrijeme je za poraditi na nekim tehničkim stvarima. Od svih njih svakako bih izdvojila SEO (Search Engine Optimization) ili u prijevodu optimizacija web stranica za tražilice pomoću koje je moguće povećati promet na stranici. Ne bojte se, nije uopće komplicirano kako vam se možda čini. Oni koji koriste WordPress svakako bi trebali instalirati dodatak WordPress SEO by Yoast uz koji ćete vrlo lako moći optimizirati svoje objave. Sve o SEO-u možete pročiati ovdje. Također nemojte zaboraviti na Google Analytics koji će vam dati precizan uvid u statističke podatke vašeg bloga.

4. Sadržaj koji privlači čitatelje. Zbog dobrog sadržaja vaša će se publika uvijek iznova vraćati na vaš blog. Osim što, naravno, mora biti zanimljiv potrudite se i da bude jedinstven. Pišite o onome što zaista volite, o onome u čemu ste zaista dobri. Budite svoji, jedinstveni. Čak i ako se samo odlučite pisati o majčinstvu uvijek možete pronaći teme ili rubrike koje će vas izdvojiti od ostalih mama blogerica. I da, pripazite na gramatiku!

5. Društvene mreže. Mislim da o važnosti društvenih mreža za promoviranje bloga nije potrebno previše govoriti. Ne morate ih sve koristiti, ali Facebook i Instagram su must have!

#jasamsupermama