MAME BLOGERICE: TRUBA I MEDO

Moramo priznati da je ime bloga “Truba i Medo” u nama odmah potaknulo znatiželju. Zanimljivo, simpatično i drukčije, istog smo trena odlučile provjeriti o čemu se radi. I baš kao i ime, ovaj blog o majčinstvu oduševio nas je na prvu. Estetski besprijekoran, sa savršenim fotografijama i odličnim sadržajem “Truba i Medo” ima sve karakteristike uspješnog bloga. Poželjeli smo saznati tko se iza njega krije pa smo s mamom Jelenom popričale o blogu i bloganju. 🙂

Kako si se odlučila na pisanje bloga? Jel to bilo nešto o čemu si dugo razmišljala? Sasvim spontano sam prije godinu i pol počela pisati kolumnu za časopis Mama&Beba. Nikada prije nisam razmišljala u tom smjeru, ali sam pišući kolumnu s vremenom počela nailaziti na više situacija i tema o kojima sam htjela pisati i trebalo mi je tu više „prostora“. Onda mi je tadašnja urednica časopisa, super cura s kojom sam kroz suradnju stvorila prijateljski odnos, stavila bubu u uho o pokretanju bloga. Na prvu mi se ipak činilo da je to preveliki zalogaj s obzirom na to da sam tada imala 2 male djece ispod 2 godine, ali jednostavno sam primijetila da se više tu ideju ne mogu izbaciti iz glave. Ulovila bi se da stalno razmišljam i zamišljam vlastiti blog.

Jedna od prvih stvari pri pokretanju bloga je pronaći i ime koje nas najbolje opisuje. Zašto i kako si odlučila svoj blog nazvati Truba i Medo? To mi je iskreno bilo najteže. Dati ime po kojemu ću dalje biti poznata i zbog kojeg neću požaliti. Čak sam i štreberski online tražila savjete na što obratiti pažnju kod odabira imena. Na kraju je ispalo najbolje ne komplicirati. Blog je o mojoj obitelji, ponajviše o mojim klincima i jednostavno je imalo smisla nazvati blog po njima, tj. njihovim nadimcima. Ideja je da blog raste s njima, prati naša iskustva tako da mi je to ime onda baš „sjelo“. Iako ono na prvu ne odaje tematiku bloga, oni koji nas prate su ga odlično prihvatili.

Što si znala o bloganju prije nego što si pokrenula blog? Jel ti netko pomogao u kreiranju stranice i ostalim stvarima potrebnim za funkcioniranje bloga? Iskreno, znala sam koncept, ali nisam znala ništa konkretno o bloganju. Tada nisam čak ni pratila nijedan blog. Tek kad sam se krenula informirati detaljnije sam shvatila koliko toga ima za naučiti. Najviše sam informacija prikupila preko Pinteresta i kroz savjete ranije spomenute bivše urednice koja i sama ima svoj blog Zli Patuljak. Imala sam okvirnu ideju kako bi htjela da sve to izgleda. Ja sam se igrala s grafičkim dijelom, a oko tehničkih detalja sam gnjavila muža koji se tu dobro snalazi.

Što po tebi mora imati svaki uspješan blog? Mislim da je izgled bitan, on nam da onaj prvi dojam i privuče nas. No za uspjeh je ipak najbitniji sadržaj, on je taj koji će zadržati publiku. Odabir tema, stil pisanja i prateće fotke. Gledam po sebi, danas sve više letimice čitamo tekstove, ali uvijek s guštom popratimo fotke. Na kraju krajeva, slika govori više od 1000 riječi.

Što je najljepše što ti je blog donio u životu? Vjetar u leđa! Dotada sam nekako bila dosta zatvorena, fokusirana samo na djecu i obaveze uz kućanstvo. Ovo mi je sada otvorilo čitav novi svijet. Sada imam nešto svoje, nešto na osobnoj razini na čemu radim isključivo za sebe što me dodatno potiče na nove ideje i projekte. Polako me dovodi i do novih poznanstava i suradnji što je jako uzbudljivo.

Kad pronalaziš vremena za pisanje? Postoji li dio dana koji preferiraš? Pišem gotovo isključivo navečer jer jedino tada stignem. Srećom, klinci dobro spavaju pa, osim ako nisam previše iscrpljena, pišem dok spavaju.

Facebook ili Instagram? Vjerujem da zvuči čudno, ali Instagram je za mene otkriće. Do sada ga nisam koristila i iako mislim da je Facebook još uvijek bolji za promociju, trenutno mi je Instagram draži!

Što misliš o hrvatskoj blogerskoj sceni? Kao netko tko do nedavno nije uopće pratio tu scenu, moram priznati da sam ostala jako iznenađena kada sam otkrila koliko blogova kod nas ima. I to stvarno dobrih blogova od kojih mogu toliko toga naučiti. Jedino mi se čini kako blogovi ne dobivaju dovoljno priznanja, ali mislim da se počinju sve više cijeniti i to mi je jako drago.

Koji su blogovi koji te posebno inspiriraju i koje rado čitaš? Još uvijek sam u fazi otkrivanja blogova i zasad zbog manjka vremena najviše pratim Instagrame. Oni koji su me se dojmili su @taza, njujorška mama zaraznog osmijeha koja objavljuje crtice iz života svoje obitelji i čiji je blog ustvari ono što bi i ja voljela da moj postane „kad odraste“. S obzirom da volimo putovati i želja nam je s klincima istražiti svijet, pravo otkriće su mi avanture slovenske obitelji @familycoreladventures i ovdje otkriveni @kruzovi. Od domaćih najviše pratim one koji su nekako najpoznatiji pa sam njih lako i otkrila: dekor kod @lilihalodecoration, @simplicity_with_anniedecor, @ira_home, gastro @domacica.sanja, @matejka_likechocolate… Od „mamećih“ zasad pratim Lipstick mom. Uglavnom, još je puno blogova koje tek trebam otkriti.

Koji bi savjet dala svim mamama koje se žele upustiti u blogerske vode? Go for it! Čak i ako u toj niši već ima puno blogova, uvijek ima mjesta za još jedan i svakako i one imaju nešto svoje za ponuditi, nešto što ih čini posebnima. Da se pritom ne uspoređuju s drugima, pogotovo već uhodanim blogovima. Za uspjeh treba biti strpljiv. Pokretanje je samo prvi korak, dalje se treba razvijati, usavršiti. I pritom uživati. Blog je najiskreniji kad kreće iz zabave, ljubavi, a ne ganjanjem uspjeha i osobne koristi. Sretno!

 

Podržite mamu Jelenu u njezinoj blogerskoj avanturi i na društvenim mrežema:

Facebook: Truba i Medo

Instagram: @trubaimedo