“TERRIBLE TWOS” I OSTALE FAZE ODRASTANJA

Neki dan u društvu ostalih mama žalimo se na naše nemoguće “toddlere” koji prolaze kroz “terrible twos“. U isto vrijeme pitamo se i razmišljamo koja bi hrvatska riječ tako dobro mogla opisati ove američke pojmove za nemoguće faze odrastanja koje nas dovode do ludila. Razmišljamo, smišljamo i dolazimo do zaključka da ih u hrvatskom rječniku jednostavno nema. Dok nas naši roditelji zbunjeno gledaju kad kažemo da je njihov unuk ili unuka trenutno u fazi “terrible twos” misleći kako je to samo još neka izmišljotina današnjih modernih supermama, ni ne slute da je faza koja dolazi poslije ove još gora. Tako barem kažu. O fazama majčinstva pisale smo već puno puta, no ono što ne znate je da svaka ta faza ima i svoje ime koje ju savršeno opisuje. Možda je vrijeme da se ti pojmovi uvrste i u naš rječnik.

THE WOUNDED WALKING ONES

Faza koju jedva dočekamo, ali koja nas i brzo izmori. Vaše dijete stalo je na nogice i kreće u istraživanje svijeta. Vaša kičma pati jer ćete većinu vremena zgrbljeni držati ga za rukice i šetati. Kad se napokon osamostali pripremite se za trčanje na sve strane kako bi ga ulovile. I da, ako vi hoćete ići desno, ono će htjeti lijevo, i obrnuto. Pripremite se na i na fazu odbijanja kolica.

TERRIBLE TWOS

Dobrodošli u fazu koja će vas dovesti do ludila. Spremite se na tantrume na javnim mjestima, bacanje hrane po podu, cviljenje, izrazitu tvrdoglavost, vrištanje ako im krivo narežete jabuku, ako im ne date čokoladu…popis je zaista dugačak. Simptome ćete vrlo lako prepoznati. Oboružajte se strpljenjem i kad napokon zaspu nakon sat i nešto uspavljivanja počastite čašom vina i onom čokoladom koju ste od njih sakrili.

THREENAGERS

Da, da, mislili ste da je gotovo? E pa nije.  Prethodna faza je, kažu, normalna razvojna faza kroz koju svako dijete mora proći i koja je za njih velika promjena. Baš zato tako burno i reagiraju, i sami su jadni zbunjeni. No s tri godine već su svega svjesni. Vrlo dobro znaju ono što rade i rade to namjerno. Ponekad će vam se činiti kao da doma imate tinejdžera s kojim se stalno morate raspravljati i svađati. Njihov vokabular mogao bi vas iznenaditi osobito kad vam počnu prkositi i bezobrazno odgovarati. Proći će, budite strpljivi.

FOURNADO

Ne, nije još gotovo. Sada dolazi tornado u obliku četverogodišnjaka. Čvrsto se držite. Četverogodišnjaci su potpuno izvan kontrole, s čestim i naglim promjenama raspoloženja. Važno im je da sve naprave sami, bez ičije pomoći. I iako ćete čekati satima da se sami obuku, pustite ih. Kad je hrana u pitanju, postaju vrlo izbirljivi. Ono što su jučer obožavali, danas neće htjeti ni okusiti. Četverogodišnjaci obožavaju oponašati odrasle, postaju pravi mali brbljavci i  definitivno imaju svoj stav…i teško ćete ih uvjeriti u bilo šta drugo. Samo su oni uvijek u pravu.

THE FANTASTIC FIVES

Napokon, kad vaše dijete otpuše svih 5 svjećica na rođendanskoj torti možete odahnuti. Dolazi faza koja vam neće zadavati previše briga. Vaše dijete već je veliko i samostalno. Nema više tantruma, svađanja, cmizdrenja. Uživajte u ovoj fazi i odmorite se za sljedeću.

THE SASSY SIXES

Šestogodišnjaci su kao dječji Google. Eksperti za sve i svašta. Vi nemate pojma. Nemojte ni pokušavati. Šestogodišnjaci žive u svom svijetu i svi drugi trebaju živjeti po njihovim pravilima.

THE 7’S ARE NEW 30’S

Vaše dijete je odraslo. Ova faza biti će emotivno teška, za vas. Odjednom počinju spavanja kod prijatelja koji će im biti važniji od vas. Shvatit ćete kako vrijeme prebrzo prolazi i kako bi sada sve dali za onog malog tantrum dvogodišnjaka koji vas je dovodio do ludila.

Izvor: mom.me