INSTAGRAM KRONIKE #3 – LAŽEŠ KAO INSTAGRAM

Gore navedena sintagma vrlo se brzo ustalila u svakodnevnoj terminologiji svakog prosječnog korisnika spomenute društvene platforme. Instagram jednako laži ilti “fejk”. Svatko i sve je vrlo brzo (nedugo nakon prvotnog globalnog oduševljenja) postao/lo “fejk”. Presuda je donesena i više nije bilo povratka.

Budimo realni, tko još kupa svoje, tek rođeno dijete, u mramornom, kuhinjskom sudoperu? Tko još “slučajno” ulovi zalazak sunca u polju lavande s nasmiješenim djetetom u naručju? Zar jedna prosječna obitelj za doručak ima aranžman stola postavljen ljepše i kreativnije od kakvog hotela s pet zvjezdica? Jedemo li uistinu avokado u tolikim količinama ili ga samo volimo prekomjerno fotografirati? Zar je moguće da se jedna prosječna žena u pedesetima budi bez podočnjaka i “prodaje” priču svijetu da ne nosi šminku? Je li nebo uistinu toliko rozo ili tek rezultat tisuću i jednog filtera koji ga čini takvim? Žene bez celulita, prištića, pora i bora? Svi su sretni i nasmijani u svojim predivnim interijerima, okruženi svojom nasmiješenom djecom, voljenim partnerima i mirišljavim kućnim ljubimcima. Da, uistinu je lako pasti u klopku savršenih instagramskih života.

Imajući na umu tu većinu “savršenog” instagramskog sadržaja, teško je ne osuditi one koji vrlo lako osuđuju tu prijetvornu stranu popularne društvene mreže.

Ipak, koliko je Instagram uistinu drugačiji od naše svakodnevice? Da, naše žive, ne-viralne, sirove i surove svakodnevice? Koliko smo izvan tih internetskih bespuća skloni sakriti istinu od očiju šire javnosti? Pričamo li otvoreno o usponima i padovima u svakodnevnom životu te želimo li iste ovjekovječiti fotografijom? Odgovor je ovdje, na usnama svakoga od nas. Jedan i jedini, veliki NE.

Naše, ne tako glamurozne subote provedene u staroj majici na, od čokolade zamrljanom kauču, nećemo poslati kolegi s posla koji je tu istu subotu provodi na Baliju. Susjedu, kojega sretnete svaki drugi dan na autobusnoj stanici, nećete pričati o svojim bračnim problemima. Brigu oko možebitno delikventnog ponašanja vašeg petnaestogodišnjaka nećete dijeliti s Vesnom iz lokalnog marketa. Ukoliko u gradu sretnete prijatelja iz srednje škole kojeg niste vidjeli desetak ili više godina, na kurtoazno pitanje “Kako si?” zasigurno nećete odgovoriti sa “Hvala na pitanju – grozno. Rastajem se od muža, fakultet nisam nikada završila, ali zato završavam sobu kod staraca…zbog razvoda se vraćam kući. Ti?”

U ljudskoj je prirodi da “filtriramo”informacije  u zavisnosti o željama, preferencijama, prilikama, ljudima. Tako je bilo prije i biti će i poslije Instagrama. Lako je dijeliti sreću, zabavu, ljepotu, pozitivne situacije. Ono drugo vrlo često pokušavamo sakriti i od nas samih, a kamoli od kakvog anonimusa s kojim smo se više ili manje slučajno našli na društvenoj platformi.

Presuda? Moj je podstanarski stan daleko od savršenih skandinavskih interijera i zato ja osobno uživam u profilima istih. Moji klinci ne vole košulje i “fensi-šmensi” odjeću ali zato ja baš guštam vidjeti lijepo obučenog malca. Pratim puno “fejk” profila na kojima je svaka sitnica iscenirana. Pratim i one koji nemaju temu, kompoziciju i istovjetni kolorit, ali imaju odlične priče. Pratim one koji mi razvuku osmijeh na lice kada mi je dan loš, ali i one koji su možda spremni s nepoznatim svijetom podijeliti svoje životne borbe, uspone i padove. Sama se na nešto slično ne bih lako odvažila, ali cijenim one koji bi. Instagram je plošna i površna, ali zrcalna projekcija fragmenata ljudskih priča. Imamo pravo odabrati ljude s kojima ćemo dijeliti lijepo ali i ružno. Tako je i na Instagramu. Filtrirajte. Birajte. Budite mudri. Ne osuđujte. Dijelite ono što želite. Vi ste ti koji znate istinu. Vašu. S tom kojom živite najbolje što znate pa čak i ako uključuje “fejk” instagramski profil…i slikanje bebe u sudoperu ili polju lavande.


IVANA

Uvijek sređena, naspavana, racionalna, odmjerena #supermama dvojice dječaka koja će na našem portalu dijeliti savjete kako biti sve to. ? Ili NE!? Idemo ispočetka… tridesetdvogodišnja Zagrepčanka i ponosna mama dvojice malih muškaraca koja (nekad manje, nekad više uspješno) pokušava “žonglirati” između majčinstva, posla i mrvice slobodnog vremena za sve one male, ženske radosti koje ovaj život čine ljepšim. Zaljubljenica u modu, kavu, čokoladu, dvorce i Instagram. Na našem će portalu pisati o svim onim pitanjima s kojima se susreće gotovo svaka današnja žena i majka. Ivanine dogodovštine možete pratiti na @5foot7andbambieeyes