TKO SU PRAVE BLOGERICE?

Već dugo mi se u glavi vrte neke misle koje se tiču blogova, blogera i influencera. Prije svega želim naglasiti da sam veliki zaljubljenik u društvene mreže, završila sam Master iz digitalnih medija, u slobodno vrijeme obožavam čitati o web i digitalnom marketingu te se i dalje namjeravam educirati u tom smjeru. Blogove čitam već dugi niz godina. Naravno, kao i sve žene koje vole modu, modni blogovi bili su moja prva strast. Kako godine prolaze, mijenjaš se ti, mijenjaju se i tvoji interesi. Danas me modni blogovi uopće ne zanimaju. No blogersku scenu, kako stranu tako i našu pratim već dugo. I sama sam nekoć, zajedno sa svojom sestrom, pisala lifestyle blog koji je mogu reći bio poprilično čitan, kako u Hrvatskoj tako i vani. Par Adrianinih recepata objavio je Huffington Post, te neke poznate food blog zajednice. Jedno vrijeme moji modni tekstovi bili su objavljivani na stranici jednog američkog modnog dizajnera, ostvarila sam par suradnji s talijanskim firmama, a povremeno sam bila kolumnistica i na nekim našim lifestyle portalima. Tek sam sad kad to vama ovdje pišem svjesna svega što je naš mali blog postigao i to bez ikakve plaćene reklame. Kad pišeš o onom što voliš i što ti leži zaboraviš na sve ostalo. Strast je glavni pokretač svega.

Nažalost, primjećujem da je na našoj blogerskoj sceni zaista malo takvih blogera. Odnosno, ima ih, ali većina se još skriva ili se baš i pretjerano ne hvale svojim uspjesima, iako bi mogli. Za razliku od onih koji se samoprozivaju superblogerima i superblogericama i to viču na sve strane, a zapravo jedva čekaju nažicati još koji besplatan proizvod. Zadnjih par godina u Hrvatskoj je prepoznat potencijal blogera iliti influencera. Sve je više onih koji napuštaju klasični oblik reklamiranja te se okreću suradnjama s blogerima. Iako se kod nas u 80% slučajeva suradnje još uvijek naplaćuju kompenzacijom proizvoda, postoje i one firme koje su za objavu na blogu ili društvenim mrežama spremne platiti. Svaki pravi bloger danas ima svoj cjenik. Svaki influencer ima svoj cjenik. I sve je to super. Super dok radiš ono što voliš i prije svega radiš to iz strasti. Sve je super dok bi to radio i besplatno. Super je kad, ponekad, reklamiraš nekog bez ikakve kompenzacije. Jer jednostavno voliš ono što taj netko radi i zadovoljstvo ti je pisati o onome što te čini sretnim. Činjenica je da su mnogi u blogovima i ig profilima prepoznali brzi oblik zarade i to im je osnovna motivacija. O onome što rade kako bi se dokopali gratis proizvoda i suradnja uopće ne želim ni pisati. No ipak, gledajući po klijentima s kojima smo u zadnjih godinu dana surađivale za portal, mogu reći da prave firme ipak sve više traže “prave blogere”, one koji će im osim klasične recenzije dati još nešto više. One koji ulažu u kvalitetu, a ne u kvantitetu. Oni iza čijih blogova stoje godine truda, rada, znanja i usavršavanja. A to se vidi i po njihovim rezultatima.

Postoji nekoliko faktora koji pokazuju da ste zaista pravi bloger (postoji i nekoliko načina da provjerite ima li osoba lažne followere, ali to ću ostaviti za neki drugi post). Radi svog bloga spremni ste učiti nove stvari. Blogati znači i učiti. Htio ili ne htio, moraš znati osnove SEO-a, moraš znati baratiti statistikama, wordpress widgetima, društvenim mrežama. Osim ako to za tebe ne radi netko drugi, ali do tog se dolazi tek kasnije. Moraš znati i osnove pisanja, a o gramatici da ne pričam. Zar zaista želiš reklamirati neki proizvod, a ne znati razliku između ije i je!? Greške se događaju, ali na greškama se i uči. Ako ti je bloganje strast, onda moraš u njega i ulagati. Iza jednog bloga stoji puno rada. Početak je težak kao i u svakom poslu. Blog se ne otvara zbog sponzoriranih postova, affiliate linkova i bannera. Blog se otvara zato što imaš svijetu nešto za reći, pokazati, zato što želiš nekoga savjetovati. I baš je to ono što izdvaja pravog blogera od wannabe blogera. Sve ovo materijalno dolazi poslije, sve ovo materijalno nagrada je za sav tvoj trud koji si uložio u ono što voliš. Prestanimo biti opterećeni brojem followera i savršenim Ig profilima. Održavajte komunikaciju s ljudima koji vas prate, dajte im kvalitetan sadržaj.

Htjela bih vam dati par primjera pravih blogera koji mi sad padaju napamet i čiji rad pratim već duže vrijeme. Sanja Domaćica, naša poznata food blogerica uskoro slavi 5-ti rođendan svog bloga. Ako ju pratite primjetit ćete koliko truda ulaže u svoje tekstove, fotografije, recepte, teme i komunikaciju s publikom i općenito koliko se njezin blog razvijao kroz vrijeme. Maja Marich @misusovo – blogerica u čijim tekstovima uživam jer ih piše iskreno i od srca. Njezina karizma osjeti se preko interneta. Margarita iliti Margot, jedina hrvatska vlogerica koja vrijedi. Za razliku od većine koja snima dosadne recenzije od kojih ćete nakon pola minute početi zijevati. Evo reći ću to sasvim iskreno. Jer ova supermama ne da voli, nego obožava to što radi i to se vidi. Jedina hrvatska vlogerica čije videe  mogu pogledati od početka do kraja i onda još jednom ispočetka. Andrea Tintor, Razlivena Tinta, nije supermama, ali je supermlada i supertalentirana. Da Andrea, ne znam iz kojih razloga, odluči zatvorit blog ja bih joj platila da ga i dalje piše. Ona je inspiracija i motivacija. Supermama Lidija Tomas Matijevic @lilihalodecoration, blogerica o kojoj smo već pisali, pokrenula je svoj blog za vrijeme porodiljnog dopusta. Dovoljan je samo jedan pogled na njezine tekstove, fotografije i suradnje da vam bude jasno da Lidija bloga prvenstveno iz ljubavi. Skromna, kreativna i talentirana mama sa odličnim ukusom kad su interijeri u pitanju. Adriana i Vedran, tročlana blogerska obitelj, putovanja su njihova strast što možete vidjeti i na njihovom blogu Kruzovi. Definitivno ne spadaju onu kategoriju “blogera” koji žicaju jednu besplatnu noć u hotelu u zamjenu za objavu na blogu…čini mi se da je takvih sve više. Eva Lozina, Nepopolna mama, svoj je hobi pretvorila u posao i jedna je od rijetkih koja ima sve karakteristike uspješnog blogera. Njezin intervju o bloganju objavili smo nedavno, a možete ga pročitati ovdje. Ovo su samo neki od pravih blogera koje pratim i čijim se blogovima i vlogovima uvijek vraćam, jer mi nude kvalitetan i zanimljiv sadržaj, jer me inspiriraju.

Zapamtite, uspješan blog ne nastaje preko noći, potrebno je puno strasti, još više truda, pameti i vremena.

Više o tome možete pročitati i ovdje.


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays