Za @matejka_likechocolate ste sigurno već čule, a i isprobale njene fine recepte. Supermama, food blogerica, od nedavno s još jednim pojačanjem u svojoj obitelji. Saznale smo kako se Matejka snalazi u novonastaloj avanturi..
Tko se to krije iza profila @matejka_likechocolate? Samo ja, u svim svojim ulogama 🙂 Imam 35 godina, mama sam Nevi (3,5 god) i Dinu (5 tj), supruga, autorica food bloga Like chocolate, marketingašica, kćerka, teta, prijateljica – ako nabrajamo samo najvažnije. Nepopravljivo pozitivna, pretjerano zaposlena i uvijek u pravu. Zaljubljena u kuhanje, fotografiju i video produkciju. I prije svega, svoju obitelj.
Je li majčinstvo onakvo kakvim si ga zamišljala? Pa mislim da se nitko ne može spremiti na sve što majčinstvo nosi. Prije svega na tu količinu emocija koje kao roditelj proživljavaš iz dana u dan, to mi je bilo potpuno nezamislivo dok nisam imala djecu. I iznenadiš se za što si sve sposoban – fizički i emocionalno – od nespavanja i konstantne brige, do nošenja dvoje djece na treći kat, zajedno s vrećicama iz dućana 🙂 Ali lijepo je, baš volim biti mama i mislim da me majčinstvo promijenilo na bolje u mnogim aspektima.
Koji je tvoj najveći strah od kada si mama? Osim paničnog straha zbog svake temperature, najveći strah mi je hoćemo li suprg i ja znati usaditi svojoj djeci vrijednosti zbog kojih će se oblikovati u dobre i kvalitetne ljude. Nije me briga hoće li biti liječnici, fotografi ili frizeri, dok god su dobri, vrijedni ljudi koji vole život, tolerantni i obazrivi prema drugima i dovoljno jaki da savladaju izazove koje im nameće okolina.
Koji bi savjet sama sebi dala prije nego si rodila? Slušaj sebe.
Kako izgleda tvoj jedan od kada imaš dvoje djece? Kaotično 🙂 Ujutro ili suprug ili ja spremamo doručak, ovisi o tome spava li Dino ili ne. Nastojimo jesti svi zajedno, najčešće zobenu kašu ili granolu. Zatim spremamo Nevu za vrtić, suprug i ona odlaze, a Dino i ja se malo mazimo, cickamo, kupam ga… Čim on zaspi, ja krećem u kuhinju i čistim nered od dana prije – jer ne uspjevamo otići na spavanje s urednim stanom. Nakon toga, uz pauze za dojenje i nunanje, snimam, pospremam ili pišem – ili ako je lijepo vrijeme idemo u šetnju i nabavku. Radim ručak, Dino i ja idemo po Nevu u vrtić, a kad dođemo doma ručamo i igramo se, a Dino pada u drugi plan (koliko je moguće). Suprug se s posla vraća tek navečer i onda on preuzima Nevu, a ja se posvetim bebi. Jednom ili dva puta tjedno mi dođe mama iz Karlovca i uskoči s čuvanjem djece ili pomaganjem oko kućanskih poslova – i to mi je spas jer uspijem obaviti ono što uz djecu ne mogu. Volim imati plan za svaki dan jer imam osjećaj da drugačije ne bih ništa napravila, a dosta toga je na meni s obzirom na Ivanovo radno vrijeme.
Kako si započela s bloganjem? Zapravo vrlo spontano. Oduvijek sam voljela peći kolače i to me opuštalo, a kako mi je na poslu bio dosta stresan period, shvatila sam da bi za mene bilo dobro imati hobi, neku obavezu izvan posla koja će mi skrenuti misli i potaknuti kreativnost. Pa sam pokrenula blog, onako, niotkud. I zaista to volim. Nisam tada ni sanjala da bi bloganje moglo prerasti u honorarni posao ili da bih mogla napredovati ovoliko koliko smatram da jesam, iako sam svjesna svojih nedostataka. Najvažnije mi je, ipak, da sam kroz bloganje upoznala divne ljude i stekla prijatelje za cijeli život, naučila koliko nisam niti sanjala da mogu, stvorila mnogo lijepih priča i postala bolji čovjek. Nekom se čini pretjerano, no to je zaista istina. Ne mogu zamisliti život bez Like chocolate.
Imaš li kakav savjet za žene koje žele, ali se boje pokrenuti svoj blog? Imam mnogo savjeta, no teško ih je sve ovdje navesti. Najvažniji bi bio: samo hrabro! Bloganje nije lako, oduzima mnogo vremena i razotkriva vas prema ljudima koje ne poznajete. Morate imati dovoljno hrabrosti da se suočite s time i dovoljno snage i upornosti da ne odustanete. Također, važno je raditi to iz pravih motiva, jer ako pokrećete blog zbog novca ili sličnog razloga, on će biti kao i svaki drugi posao – a nema goreg nego raditi posao koji ne volite.
Koliko truda zahtjeva od tebe i kako se uklapa majčinstvo u bloganje? Majčinstvo je na prvom mjestu i bloganje se uklapa u moj život, a majčinstvo je jedan od njegovih aspekata – a ne obratno. Nije lako uskladiti sve obveze i, sigurna sam: da Neva ne ide u vrtić, ne bih mogla uz dvoje djece kvalitetno raditi blog. Ne na razini na kojoj želim i ne tako da budem mama kakva želim biti. S Dinom se još uhodavam i on je stvarno dobra beba tako da zasada (jer sam na porodiljnom) uspjevam obaviti snimanja tijekom jutra, čak i video produkciju koja zahtjeva više vremena i koncentracije. Nastojim biti aktivna i imati kontinuiranu komunikaciju prema svojim čitateljima – kroz blog i kroz društvene mreže – te ispunjavati obveze prema klijentima kvalitetno i na vrijeme. Hvatam minute gdje mogu – dok se jelo kuha, dok se Neva kupa, dok Dino spava – i stvaram sadržaj kroz duže vrijeme, dok sam prije mogla cijeli blog post napraviti i objaviti u 3-4 sata. Sada je sve u planiranju i dobrom upravljanju vremenom.
Može li se živjeti od bloganja? Ovisi kakva su vam očekivanja – no u food blogu još uvijek nema puno novaca. Velika većina food blogera, kao i ja, ima redovan posao i bloganje smatra hobijem. No ukoliko imate dovoljno vremena, talenta i znanja posvetiti se bloganju u potpunosti te razvijati vještine koje su potrebne da bi se to pretvorilo u posao, mislim da ima potencijala čak i na našem tržištu koje je mnogo manje razvijeno u ovom smislu nego zapadna tržišta. Tada više ne pričamo o bloganju već o cijelom nizu usluga koje možete ponuditi na tržištu – od produkcije sadržaja za klijentove kanale, preko promocije kroz vlastite kanale, do širenja interesa na druge vrste poslova koji nisu nužno vezani uz temu vašeg bloga. Ali to ne dolazi preko noći.
5 instagram profila koja te inspiriraju? Joj, samo pet? To je zaista težak odabir no ako baš moram – od mojih foodie frendova najviše volim profile Andree Cukrov (@andreacukrov) i Sandre Rončević (@oslanomislatkom) te Nevene Zelunike Cvijetić (@hlebilale), a jako volim pratiti I profil supermame Petre (@lipstick_mom_petra). I Jamie Olivera, naravno (@jamieoliver) 🙂