TART OD BOROVNICE

Tart je jedan od onih jednostavnih i brzih deserata koji su najbolji s omiljenim voćem. Glavna zadaća svakog tarta je da voće koje koristite učini boljim od svježe verzije. Često će u tartu završiti voće koje nije još na vrhuncu sezone ili ono kojem su najbolji dani prošli ali za dobar tart ipak je bitno dobro sezonsko voće i savršena kora!

Ovaj puta u tartu su završile borovnice i osvježavajuća menta.

Za koru:

180 g glatkog brašna

3 žlice šećera

¼ žličice soli

1 žličica praška za pecivo

50 g maslaca

1 jaje

1 žlica ledene vode

Za nadjev:

1-2 mjerice borovnica

3 žlice šećera

10ak listića svježe mente

 

Prvo pripremite šećer s mentom. U posudu stavite 3 žlice šećera i listiće mente, prstima miješajte trljajući šećer s mentom kako bi menta ispustila svoje sokove u šećer. Odložite dok ne pripremite tijesto.

Za tijesto pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo u većoj posudi. Dodajte ohlađeni maslac rezan na kockice i prstima izradite tijesto dok se ne naprave mrvice.

U smjesu dodajte razmućeno jaje i zamijesite tijesto u jednoličnu masu. Po potrebi dodajte i žlicu ledene vode ako je tijesto presuho.

Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Hladno tijesto razvaljajte na papiru za pečenje, zajedno s papirom za pečenje stavite u kalup promjera 26 cm, a dno tijesta izbodite vilicom.

Pokrijte tijesto još jednim listom papira za pečenje na koji ćete staviti utege za pečenje (ako nemate utege možete koristiti suhi grah).

Tijesto pecite 10 minuta.

Izvadite tijesto iz pećnice i maknite utege za pečenje (zajedno sa gornjim listom papira za pečenje).

Napunite koru s borovnicama u jednom sloju.

Izvadite listiće mente iz šećera i pospite šećer ravnomjerno po borovnicama.

Smanjite toplinu pećnice na 180 C i pecite tart još 30 minuta.

Izvadite iz pećnice i pustite tart da se hladi na sobnoj temperaturi.

Još topli tart ukrasite svježim listićima mente i servirajte sa svježe tučenim vrhnjem.


ADRIANA

Hrana je moja stalna inspiracija. Kuhanje je mojih 5 minuta, moje vrijeme za mir i kreativu. Uz moja dva izbirljiva dječaka kuhanje je postalo i pravi izazov. Iako profesionalno nikad nisam bila vezana za pripremanje hrane i to se promijenilo. Sada svu svoju kreativnu energiju usmjeravam u projekt Granolarama u kojem sam spojila ljubav prema kuhanju i znanje o važnosti i utjecaju prehrane na zdravlje. Sve je počelo s preukusnim i nutritivno izbalansiranim granolama, a novih ideja je pregršt!

@adrianajurisa