Instamama @helen.belen

Iza profila @helen.belen krije se jedna sretna, full time mama s adresom u Mostaru. Diplomirana novinarka i velika zaljubljenica u svoju struku, koja voli istraživati i upoznavati nove ljude. Zato voli i Instagram, svakodnevno otkrije zanimljive profile, priče i osobe koje se kriju iza profila. Ukratko: pozitivna, uvijek u pokretu, što više nasmijana i naravno ponosna mama veselog Davida.

Je li majčinstvo onakvo kakvim si ga zamišljala? Majčinstvo je puno ljepše od onog što sam ja očekivala. Uloga mame me u potpunosti ispunjava i sve one ”poteškoće” u majčinstvu zaboravim istog trena kad pogledam svoje dijete. Mnogi su me upozoravali: naspavaj se prije poroda, otiđi na frizuru – tko zna kad ćeš više, život će ti se svesti na pelene itd… Istina, kad si full time mama teško je posvetiti se i sebi i dijeteu, ali kad se dobro organiziraš sve se stigne. Stigneš biti i uredna i lijepa i naravno, stigneš se maximalno posvetiti i dijetetu. Ništa nije teško kad ti je dijete zdravo i veselo.

Koji je tvoj najveći strah sada kada si mama? Uh, od silnog uzbuđenja koje je nastalo kad se pojavio + sam zaboravila svoju prvu reakciju. Prva pomisao je bila, vjerujem kao i kod mnogih drugih mama: samo da je živo i zdravo. A već na drugu sam išla tražiti robicu, krevetić, kolica i sve ostalo… haha

Što si prvo pomislila kada si saznala da si trudna? Najveći strah…hmm, zasigurno se najviše bojim samog odgoja. Jer, u ovom današnjem svijetu, zaista je teško usmjeriti djecu na pravi put bez da te okolina ne osuđuje. Mislim da je to moj najveći strah, i najteži zadatak – odgojiti svoju bebu u pravu osobu.

Koji bi savjet sama sebi dala prije nego si rodila?Joj, jedini savjet koji bi sebi dala je: NE SLUŠAJ NIKAKVE PRIČE o trudnoći, porodu, dojenju i majčinstvu. Žena si, sve će se samo posložiti, nitko nije isti i ničiji prag boli, ničije psihičko stanje neće biti kao tvoje. Slušaj sebe, svoje tijelo i svoju bebu, ostalo je nebitno… Ovo savjetujem svakoj mami.

Kako je tekao tvoj Insta razvoj do instamame? Razvoj od insta do instamame je tekao sasvim spontano. Stigao nam je David, provodimo zajedno 24 sata dnevno, postao je moj život i logično da ću ga ubacivati u svoje kvadratiće koje rado dijelim s dragim insta ljudima.

Jesi li ikada razmišljala trebaš li objavljivati fotografije svojeg djeteta na društvenim mrežama ili ne? Ja sam oduvijek na društvene mreže gledala pozitivno i uvijek sam se čudila tim lažnim profilima i nečijoj potrebi da to radi. Nedavno sam se i ja susrela s tim, kad mi je jedna djevojka poslala link lažnog profila s mojim i Davidom fotografijama. Zaista je bio ružan osjećaj vidjeti da se netko predstavlja kao ti i koristi ti djetetove fotografije za lažno predstavljanje. Tad sam razmišljala o tim negativnim stranama društvenih mreža, brisanju fotografija, no ipak smo odlučili ostati na Instagramu i dijeliti s prijateljima neke naše trenutke.

Što je potrebno da se dobije savršena fotografija na Instagramu? Što se kvalitete fotografije tiče, najbitnija je naravno svijetlost. No, po meni najbolje fotografije su one spontane, pune emocija bez ikakvih namještanja. Ja dobijem puno više reakcija na fotografije koje su ispale spontano, nego na one zbog kojih sam visila sa stropa da bih ih uslikala. Nisu to nikakvi filteri, svijetlost, pozicije i ekspozicije, samo ljubav i spontanost.

5 instagram profila koja te inspiriraju? Joj, pratim toliko inspirativnih i divnih profila da stvarno ne mogu izdvojiti samo pet. Svaki rado posjetim kad prelistavam Instagram jer na svakom nešto novo vidim, pročitam ili naučim.