RADITI OD DOMA – SAN SVAKE MAME?

Prije par godina kad bi mi netko spomenuo da radi od kuće pomislila bih “ajme blago tebi”. Kako je to super. Nemaš onaj pritisak ujutro da se moraš spremiti, stići na vrijeme, voziti se kroz gradsku gužvu. Piješ kavu kad hoćeš, jedeš kad hoćeš…možeš raditi i iz kreveta. I eto san mi se ispunio, i radila sam od kuće. Vjerujte mi, iako ima svojih pozitivnih strana, maštala sam o povratku u ured. Mi žene nikad zadovoljne. 

Pa evo ukratko kako zaista izgleda raditi od kuće.

Mit: organiziraš si svoje vrijeme kako želiš. Istina: možda, ako si sam svoj šef. Ako nisi imaš istu odgovornost kako da si u uredu. Nema zabušavanja. Poštuješ radno vrijeme. A da ne spominjem laganu grižnju savjesti što su tebi dozvolili da radiš od doma i “tko zna što si oni sad misle što ja radim”. Pa radiš prekovremeno. Dižeš se u 6. Provjeravaš mailove cijeli dan.

Mit: imaš više vremena za svoju djecu. Istina: nemaš. Ako ti je dijete bolesno moraš i ti na bolovanje. Raditi uz malu djecu doma je nemoguće!

Mit: napokon ćeš imati vremena i za pospremanje kuće. Istina: primiš li se pospremanja kuće u radno vrijeme neće biti dobro. Nikako. Gledaj ravno u kompjuter i ne dopusti da te ometa taj neoprani veš.

Mit: vježbat ću u pauzi. Istina: moraš, inače ćeš izluditi. Kad god stignem iskoristim pola sata pauze za jedno brzinsko trčanje. I vratim se puna elana, ponekad i puna novih ideja.

Mit: mogu biti i u pidžami cijeli dan. Istina: jedva ćeš čekati neki sastanak uživo samo kako bi se ponovo mogla lijepo obući i osjećati kao žensko.

Mit: napokon ne trebam više gledati onog dosadnog kolegu. Istina: poželit ćeš se i dosadnog kolege. Ljudi, nedostajat će ti ljudi.

Mit: raditi od doma je super. Istina: i nije baš. Barem za mene. Za raditi od doma potrebno je puno samodiscipline, motivacije i volje. Ali raditi se mora! A ako volite ono što radite onda ništa nije teško.


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays