TAJNI VRT – MJESTO HARMONIČNOG DJETINJSTVA

Dosad je crowdfundingom prikupljeno skoro 30 tisuća kuna u manje od tjedna dana od pokretanja kampanje, a za otvaranje obrta Tajni vrt potrebna su ostala financijska sredstva te je važno prikupiti ukupno 150.000 kuna.

Cilj otvaranja obrta Tajni vrt, čija je osnovna djelatnost čuvanje predškolske djece u obiteljskom okruženju po načelima waldorfske pedagogije. Uz dvije odgojiteljice, obrt će moći primiti do 12 djece i nalazit će se u Zagrebu.

Idejna začetnica ovog projekta je magistra ranog i predškolskog odgoja, diplomirana waldorfska odgojiteljica te majka blizanki Lote i Iskre Antonija Krčelić.

Već pri prvom susretu s waldorfskom pedagogijom 2012. shvatila sam da je ova društveno osnažujuća pedagogija smjer koji želim slijediti. Brojnu vrtićku grupu u kojoj sam tada radila pohađala su i djeca s nedostatkom pažnje i hiperaktivnosti. Ponukana novim saznanjima  odlučila sam promijeniti svoj pristup. Dio sobe dnevnog boravka opremila sam tepihom, drvenim oblucima raznih dimenzija, štapovima, kamenčićima, tkaninama… Djeca su nekoliko dana samo prolazila pokraj tog kutića ne znajući što učiniti s predloženim materijalom. Peti dan dvoje je djece počelo graditi cestu i dvorac. Ubrzo se priključilo još dvoje noseći plavu tkaninu za rijeke i konje s lutkama za novonastalu „Zelenu kraljevinu“. Njihova je mašta bujala, kutić se mijenjao, a djeca su bila koncentriranija, mirnija i zainteresiranija. Shvatila sam da takva igra djeci pruža slobodu, podršku te potiče njihovu maštu, kritičko razmišljanje i napredak.

U domaćem okruženju, kakvo će pružati Tajni vrt, jednostavne kućne aktivnosti kao što su vrtlarenje, kuhanje, čišćenje i šivanje potiču prirodno i slobodno oponašanje te podržavaju odvijanje života u dječjem vrtiću. Takve aktivnosti imaju snažnu društvenu, praktičnu, moralnu i obrazovnu osnovu i vrijednost.

Širok raspon umjetničkih aktivnosti, s naglaskom na kreativnu igru, omogućit će djeci da istražuju svim svojim osjetilima. Moći će istraživati boje kroz slikarsku tehniku ‘mokro-na-mokro’, a zvukove uz glazbene instrumente, slušanje i sudjelovanje u priči. Djeca će slobodno crtati i modelirati pčelinjim voskom te razvijati svoje tijelo tijekom finih i grubih motoričkih kretnji. Svi materijali u obrtu bit će pomno odabrani kako bi omogućili fleksibilnost u izričaju uz korištenje isključivo prirodnih materijala poput kamena, vune, svile, pamuka i drveta.

Waldorfski program temeljen je na organiziranom rasporedu. Postoje dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje rutine koje djetetu omogućuju da poistovjeti okolinu u kojoj boravi s onom koju ima u svome domu. Tijekom dnevnog programa djeca će slobodno i lako prelaziti iz samopotaknutih aktivnosti u one koje vode odgojitelji. Uloga odgojitelja jest da bude pomagač i podrška djetetu u učenju. Tako dijete postaje neovisno i odgovorno za upravljanje vlastitim aktivnostima.

Waldorfska pedagogija pruža djeci potporu u ostvarenju svih svojih potencijala, a glavni cilj ove holističke pedagoške metode jest težnja za usklađivanjem uma, duše i tijela, razvija međusobno uvažavanje, slobodu izričaja te potiče samostalnost i kreativnost djeteta. U Tajnom vrtu djeci će se osigurati okruženje od ekoloških i prirodnih sirovina, zdrava i organska prehrana te individualan pristup svakom djetetu.

Važno je naglasiti da je u Zagrebu takvih vrtića i programa vrlo malo pa je potražnja za waldorfskim vrtićima nadmašila dosadašnje kapacitete.

Ovaj projekt, osim odgojiteljske funkcije i holističkog programa, pridonosi zajednici u užem i širem smislu, plemenitog je karaktera te je na dobrobit cijelome društvu.

Molimo vas da podržite ovu kampanju te da sudjelujete u ovom projektu u obliku financijske potpore ili donacije opreme u skladu s vašim mogućnostima kako bi obrt Tajni vrt mogao biti otvoren.

Poticanjem ovog projekta stvorit ćete nova radna mjesta i podržati širenje waldorskih vrtića, što će, korak po korak, graditi put prema smanjenju ekonomske cijene boravka u takvim vrtićima koje trenutačno roditelji gotovo u potpunosti moraju snositi sami. I najmanjom donacijom korak smo bliže cilju, zato vas molimo da podržite Tajni vrt. U suradnji s udrugom koja pomaže djeci i odraslima s teškoćama u razvoju „Ozana“, pripremili smo nagrade za naše donatore na Indiegogo crowdfunding platformi.

Podržite Tajni Vrt ovdje: https://igg.me/at/tajni-vrt

Kontakt osoba:

Antonija Krčelić, mail: info@tajni-vrt.com, mob: 091 576 2607