RAZMIŠLJATE LI I VI O POKRETANJU VLASTITOG BIZNISA?

Ja da, i to sve više. I da, znam da nisam jedina. Prije majčinstva o tome nisam razmišljala. Cilj mi je bio naći dobar posao, koji po mogućnosti volim i ostvariti karijeru. Otkad sam postala mama stvari su se promijenile. Majčinstvo me promijenilo. Prije svega dalo mi je puno novih ideja. Dalo mi je sigurnost i osjećaj da sve mogu. Napokon sam shvatila što je to što želim od života, i od posla. Dalo mi je i neka nova prijateljstva i poznanstva među kojima su mame i žene koje su odlučile slijediti svoje snove (intervjue s njima možete pronaći pod kategorijom Mame Poduzetnice).

No opet postoji onaj strah, i ono pitanje “što ako ne uspijem?”. Što ako je sve ovo loša ideja? Možda sad nije dobar trenutak? Ne pomaže ni okolina koja misli da napustiti nešto sigurno nije dobar potez. A zar je dobar potez držati se toga sigurnog i biti nesretan? I gledati kako drugi grade tvoje snove? Možda da radim posao koji zaista volim ne bih o tome ni razmišljala (okolina: “a tko još radi posao koji voli!“?). Znam da mogu više. I znam da mogu bolje. Želim sama sebi kreirati svoju budućnost.

Ne želim biti sam svoj šef jer mislim da će mi tako biti lakše. Neće. Vjerojatno će biti još teže. Možda ću biti fleksibilnija, ali to ne znači da ću moći organizirati vrijeme kako želim. Možda ću uspjeti provoditi više vremena sa svojim djetetom, ali to ne znači da mi dadilja neće biti potrebna. Možda ću biti sretnija, ali to ne znači da neću biti pod stresom. Pokretanje vlastitog posla znači i mnogo žrtve, prekovremenih sati, živaca…ali ono što ti daje zauzvrat je najbolji osjećaj.

I zaista, budimo realni, tko kaže da ću uspjeti. To mi nitko ne garantira. Osim motivacijskih govornika koji kažu da ti je za to potrebna samo tehnika vizualizacije, ali ja u ta sranja zaista ne vjerujem. Jedino vjerujem u svoj trud i u svoje sposobnosti. I što ako ne uspijem…barem ću znati da sam probala. Jedno životno iskustvo više.

Kako znati da je baš vaša ideja dobra? Ako vam je u glavi 24/7, čak ju i sanjate, spremni ste žrtvovati se za nju bez obzira na sve i onaj glas u vašoj glavi je veći od straha…e onda je to to.

I ne zaboravite pokretanje vlastitog posla poprilično je isto kao i imati novorođenče…preokrenut će vam svijet naopačke. Jeste li spremni riskirati?


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays