KAVA, PARKIĆ I SLIČNE PIKANTERIJE

Kava dobiva jednu potpuno novu dimenziju kada postaneš mama. Ona ti je prijeko potrebna, ona je tvojih pet minuta, u prvom razdoblju piješ je ranom zorom i računaš koliko ih još možeš popiti tijekom dana. Kako beba raste, tako se dnevni rasporedi mijenjaju, pa se tako i ritual kave prilagođava. A i prije nego se okreneš, dodaješ parkić kao neizostavnu stanicu u vaš raspored. Mi smo s navršenih godinu dana  polako krenuli u parkić i otkrili cijeli jedan novi svijet. Uskoro slavimo drugi rođendan i do danas, odgovorno tvrdim, znamo sve parkiće u našoj blizini i daljini. Dobro, sve najvažnije sigurno. Zašto pišem o kavi i parkiću? Zato što dijelim s vama mjesto gdje je to dvoje spojeno.

Takav spoj nalazi se u Dalmatinskoj ulici 12 i to u prostranom dvorištu zgrada, daleko od ceste gdje se smjestila prava mala oaza za djecu i roditelje. Ta oaza je toliko posebna jer se radi o zaista velikom parkiću koji ima sav sadržaj što djeci svih uzrasta treba, ali i kafić pod imenom Trocadero koji gleda direktno na parkić. Ustvari je parkić dio kafića koji, bez sumnje, spada u jako popularno odredište roditelja s djecom. Neki bi rekli da mu nema konkurencije. S obzirom da i živimo u centru Zagreba, Dalmatinska, kako se popularno zove, je naša prva pomisao kuda ići, a pogotovo kada imamo dogovor s drugim roditeljima.

Naglašavam da je tamo subotnja shpitza opasna konkurencija onoj na Cvjetnom, tako da dođite na vrijeme kako bi si osigurali svoje mjesto “pod suncem”. Obožavamo tamo piti kavu sada kada je konačno stiglo toplo vrijeme. Predivna je vibra i svi su u istom djiru kao i mi, što znatno olakšava mogučnost pijenja kave. Ima zelenila, pa čak i drvo Magnolije za nas koji uvijek tražimo neki lijepi kutak. Imaju i kavu za van, što je uvijek dobra opcija za nas roditelje, jer situacije i scenariji znaju biti različiti. Ja sam ionako u ovoj fazi stalno pored njega u parkiću, jer lopatica i mama idu skupa kao Meghan i Harry, a moram pratitii svaki spust s tobogana i pazitida se ne krene penjati na mjesto koje je predviđeno za djecu koja su metar viša od njega.Kada je u društvu, zna se tako lijepo zaigrati da zbilja sjedim u miru na kavi i osjetim onaj dašak roditeljske slobode i sreće. Pet minuta je sve. Kako je kava dobila novu dimenziju, tako je i vrijeme dobilo novu dimenziju. Ne, ne veselim se unaprijed što će se on relativno uskoro skroz sam igrati u tom istom parkiću, dok ja, relativno bezbrižno, pijem kavu u miru. Nastojim upiti svaku njegovu fazu da miostane zauvijek. Mislim da ćemo u Dalmatinskoj proći puno faza kojih ćemo se uvijek rado sjećati.

Malo je takvih mjesta u Zagrebu, premalo, pa smo sretni da smo ovu divoticu pronašli. A reći ću vam kako moja dva brata interpretiraju Dalmatinsku – odvedu djecu tamo i sjednu na kavu, a kada ih žene nazovu da pitaju što rade i gdje su, odgovore da su “u parkiću”. I upravo je to Dalmatinska za roditelje.


CVIJETA
Po struci sam pravnica, a na Instagram volim malo pobjeći od pravog, surovog, realnog svijeta i dijeliti i pratiti male priče sreće i zadovoljstva u kockicama koje se nižu.
Volim red, estetiku, umjetnost i sve što je lijepo i paše jedno s drugim, kao prava vaga. Volim putovanja, kavu i mojih pet minuta s njom, svog mopsa i scenu kako on i naša beba dijele keks, volim pronaći dobar recept i kušati fina vina. A najviše volim biti mama. Otkad sam postala mama, organizacijskim sposobnostima dajem puno pažnje, jer želje su velike, a dan prekratak. Kroz svoj Instagram profil dijelim one trenutke od kojih se oči zasjaje i najradije bih zaplesala kao da nitko ne gleda! Tako ostanu zapisani zauvijek… jer vrijeme leti, a s djetetom pored tebe juri kao raketa. Iako mi se život okrenuo na
opačke, osjećam da je sve na mjestu i pronalazim se u citatu “everything has changed and yet, I am more me than I’ve ever been.”

Instagram: @cvijetas