Evo, receptić za onu pravu šalšu od “pomadora”. Danas s integralnim špagetima, jer sam njih imala doma. Inače mi je i draža s klasičnom Penne tjesteninom. Trebamo uzet što nam život daje, a preko ljeta nam daje najfinije i najsočnije pome koje postoje. Kao dijete sam ih jela kao jabuku i sretna sam što dolje, na našem jugu, još imamo izvor za takvu pomadoru, tzv. staro sjeme.Nemam običaj ovo pripremat u Zagrebu, međutim kako sam zbog svoje papalice postala redovita na Dolcu, otkrila sam da Dolac ima čudo svega, pa sam tako u pripremi za roštilj za Nikov rođendan naišla na baš ovu rajčicu koja nam treba za šalšu. Ona je odlična i za salatu i za roštilj, ma za sve! Tako da smo 5kg uzeli i jasno, nešto nam je ostalo. Točno 4 pome su ostale, ali skupa imaju kilu i po! Kažem vam da je čudo pomadora – krvrgava, velika, nije lijepa, ali je najfinija. I odlično je što mi je taman malo odstajala, pa je omekšala za šalšu.
Uglavnom, bilo koja domaća će biti prefina, u to nema sumnje.
Sastojci:
– 1.5kg domaćih pomadora
– 1dcl maslinovog ulja
– 1 veći luk
– 4 -5 režnja češnjaka
– prstohvat soli
– žlica šećera
– začini po želji, npr. bosiljak, timijan, mažuran, majćina dušica
– svježi peršin
Potopite pomadore u sudoperu u vruću vodu, neka odstoje 5-10 minuta da se može lako oguliti kora. Narežite ih na komadiće, pa sve te komadiće kroz ruke istisnite, neka budu što sitniji. Ovo kad sam radila, imala sam osjećaj kao da sam dolje, na moru!
Uzmite jedan veliki luk, tu sam stavila onaj ljubičasti, najslađi, koji se inače u salati najfinije ljubi s istom tom pomadorom. Sitno nasjeckati i dinstati na, sigurno, 1 dcl maslinovog ulja. Kada malo uvene, dodajte 4-5 režnja češnjaka, pa ulijte rukom iscijeđene pomadore. Dodajte prstohvat soli. Na laganoj vatri neka se krčka sigurno sat i po do 2, a ako je veća količina i do 3 sata. Nemojte poklopiti. Povremeno miješajte. U sredini dodajte šećer. Ja sam stavila malo manje od žlice i po, to procijenite, ali ne pretjerujte. Svježi peršin sam umiješala pri kraju. A prije sam dodala malo suhog (jer nemam svježeg) bosiljka, mažurana i timijana. Ali bez pretjerivanja sa začinima, jer je sve samo za sebe dovoljno. Ovo mi sigurno spada u draže ljetne pjate!
CVIJETA
Po struci sam pravnica, a na Instagram volim malo pobjeći od pravog, surovog, realnog svijeta i dijeliti i pratiti male priče sreće i zadovoljstva u kockicama koje se nižu.
Volim red, estetiku, umjetnost i sve što je lijepo i paše jedno s drugim, kao prava vaga. Volim putovanja, kavu i mojih pet minuta s njom, svog mopsa i scenu kako on i naša beba dijele keks, volim pronaći dobar recept i kušati fina vina. A najviše volim biti mama. Otkad sam postala mama, organizacijskim sposobnostima dajem puno pažnje, jer želje su velike, a dan prekratak. Kroz svoj Instagram profil dijelim one trenutke od kojih se oči zasjaje i najradije bih zaplesala kao da nitko ne gleda! Tako ostanu zapisani zauvijek… jer vrijeme leti, a s djetetom pored tebe juri kao raketa. Iako mi se život okrenuo na
opačke, osjećam da je sve na mjestu i pronalazim se u citatu “everything has changed and yet, I am more me than I’ve ever been.”
Instagram: @cvijetas